Rollespil i 2010’erne – Alt det, som ikke blev nævnt

Med indlæg nummer 1500 her på bloggen vender jeg tilbage til julekalenderen en sidste gang. Gennem 24 dage opsummerede jeg en række spændende udgivelser gennem 2010’erne, men for hvert rollespil nævnt blev mindst et andet forbigået. Jeg vil derfor foretage en sidste opsamling af udgivelser i 2010’erne.

I første omgang var fokus lagt på ting udgivet i 2010’erne, og som enten udkom for første gang eller som var led i en kontinuerlig praksis, der går tilbage til før 2000. På den måde kom en række udgivelser, som begyndte i 00’erne og som stadig udkommer med supplementer ikke med. De vil kort blive nævnt, ligesom en række titler, der ikke kom med af pladshensyn, og opsummeringen kommer derfor til at blive kortfattet.

Jeg har på oversigten inkluderet en række kickstarter-udgivelser, men langt fra alle disse er i trykt form tilgængelige – nogen blev kun sendt ud til backerne, andre kan kun fås som PoD-udgivelse (Print on Demand) via Lulu eller DriveThruRPG. På sidstnævnte er også talrige udgivelser alene i PDF-format, som ikke vil blive omtalt.

Firefly – The Role-Playing Game udkom i 2014 fra Margeret Weis Productions og blev fulgt af en række supplementer baseret på tv-serien, som der er udkommet flere bræt- og rollespil til end, der er episoder i serien. Spillet er efterfølgeren til Serenity Role Playing Game fra 2005, og begge spillene anvender Cortex System, som er blevet anvendt i en række licenserede rollespil i 00’erne.

Doctor Who Roleplaying Game fra Cubicle 7 udkom i 2015 baseret på den 12. doktor, og det er en mildt revideret udgave af Doctor Who: Adventures in Time and Space fra 2009. Regelsystemet Vortex er også blevet anvendt i Primeval Roleplaying Game (på tv-serien af samme navn) fra 2012 og Rocket Age fra 2013, som er retro-science fiction i bedste Jens Lyn-stil med raketskibe og strålepistoler.

Cosmic Patrol fra Catalyst Games (dem med Shadowrun) er også et et retro-science fiction rollespil denne gang med roterende spilleder funktion og et regelsystem vægtet mod det narrative element. Spillet så dagens lys i 2011.

Efter stort besvær og lange forsinkelser lykkedes det Rein-Hagen at få udgivet I am Zombie rollespillet i 2015, som der var megen snak om før udgivelsen, men nu ser jeg ikke nogen snakke om det – spiller du det, vil jeg gerne høre om det – og han er i gang med efterfølgeren Toxicity, som backerne modtog her i 2017.

Baseret på krigsspillet Warmachine udgav Privateer Press i 2004 deres rollespil Iron Kingdoms på d20-systemet, men i 2013 blev spillet relanceret med et nyt regelsystem, som ligger tættere på Warmachine. Der er tale om steampunk fantasy univers, og i 2015 udkom Iron Kingdoms Unleashed, som greb fat i jungle-territorierne i settingen.

Fate of the Norns: Ragnarok er et mytologisk vikinge-rollespil, som har dybe rødder. Den første version af spillet er tilbage fra 1993, og det har gennemløbet flere forskellige versioner indtil det udkom via kickstarter i 2013, hvor det anvender Runic Game System, som inkluderer, at man kaster runer undervejs i spillet i stedet for terninger.

Fra Paizo kom i 2017 Starfinder, som er science fantasy udgaven af Pathfinder (som kom i 2009). I stedet for at lancere en 2nd edition af Pathfinder, valgte man i stedet at udgive Starfinder, som er en lettere tandløs og uinteressant omgang science fantasy.

OneDice er et universalsystem, som der er udgivet både genre-varianter (OneDice Pulp) og setting-varianter (OneDice Abney Park’s Airship Pirates) til. Spillet udkom første gang i 2014, og det er siden blevet til en serie af små tynde hefter med et simpelt universalsystem.

Nefertiti Overdrive har ikke blot en sej titel, men også et vanvittigt koncept, idet det er wire-fu action i oldtidens Ægypten. Den lille rollespilsudgivelse fra Sword’s Edge Publishing udkom via kickstarter i 2015 og landede i lokale spilbutikker i 2017.

Centurion: Legionaires of Rome er et historisk rollespil om spille tropper i den romerske hær. Det udkom i 2013/14 via kickstarter, og det er fra samme forlag som Nefertiti Overdrive.

Powered by the Apocalypse har resulteret i flere spil, end jeg fik nævnt tidligere i december, og en titel mere er Farflung af Sanguine Games udgivet via kickstarter i 2017, som er en science fiction ved verdens ende, om det er transhuman, space opera eller noget tredje.

Headspace er også Powered by the Apocalypse, det udkom via kickstarter i 2016, og det er et cyberpunk rollespil, hvor man er hackere og oprørere, som via cyberteknologi har en fælles bevidsthed.

Fra Malifaux – som også har et figurspil, som deres rollespil er baseret på – kommer Through the Breach, som er 1800-tals gothic, steampunk rollespil, som lancerede sine første produkter i 2014 og fulgte op med en stor, flot 2nd edition udgivelse i 2017.

Her i december 2017 udkom Sentinel Comics: The Roleplaying Game, som tilhører den genre, jeg nok omtaler mindst her på bloggen, nemlig superhelte-genren, som jeg ikke selv har den store interesse i. Nogle superhelte-rollespil er baseret på eksisterende superhelte-serier (Marvel, DC), mens andre lader som om, de er baseret på tegneserier. Rollespillet er her baseret på kortspillet Sentinels of the Multiverse.

Valiant Universe er et superhelte rollespil fra Catalyst Games, som de udgav første gang i 2014 anvendende Cue System, som de siden også har anvendt til en Shadowrun-udgivelse, Shadowrun: Anarchy i 2016.

Puppetland Revised har sine rødder tilbage i 1999, hvor det syrede rollespil om hånddukker og deres færd for redde verden første gang så dagens lys, og var en del af proto-indie bølgen. Spillet fik en flot relancering i 2016, og jeg glemte at sætte det på listen over genopstandne rollespil – men det lader til, at ingen rigtig bemærkede spillets udgivelse.

The End of the World er en serie på fire apokalyptiske rollespil af Fantasy Flight Games fra 2015 og 2016, hvor man med et relativt simpelt system spiller sig selv og må forholde sig til verdens undergang – om det er zombier, guder, maskiner eller udefrakommende vælger man ud fra den enkelte udgivelse.

13th Age er en D&D-klon, som tager elementer fra D&D 3rd og D&D 4th og kobler indie-elementer på for at skabe en illusion om, at spillerne har indflydelse på fiktionen, og at der sker noget udenom kampscenerne. Spillet er designet af to D&D-veteraner, Rob Heinsoo og Jonathan Tweet, og blev udgivet i 2013.

Shadow of the Demon Lord fra Robert Schwalb udkom i 2015, og det er en slags viderebygning af D&D 3rd edition, men nu frit efter Schwalbs egne ønsker og derved løsrevet behovet for at ligne D&D. Shadow of the Demon Lord er derved et eksempel på, hvor langt en D&D-klon kan drive fra originalen. Selve settingen er apokalyptisk, warhammerish verden er på runden til undergang.

Adventures in Middle-Earth fra Cubicle 7 er D&D-versionen af The One Ring-rollespillet, og det er første gang at man officielt kan spille Ringenes herre med D&D-reglerne. Bøgerne bygger på 5th edition, men leverer et helt nyt sætter klasser, som er i overensstemmelse med Ringenes herre-universet og de tematiske regler, som The One Ring introducerede. Første udgivelse var i 2016.

Lovecraftesque er et horror-rollespil i fortællegenren udgivet via kickstarter i 2016. Charmen ved spillet er des forsøg på at konstruere selve formen og stilen i en Lovecraft novelle frem investigation-spillet og pulp action aspektet. Det er eksperiment ud i at fortælle uhyggelige historier sammen, hvor historiens forløb er ukendt for alle til at begynde med.

Baseret på The Black Hack er The Cthulhu Hack et OSR-bud på at spille Cthulhuid horror med et simpelt, D&D-lignende system (uden at være Call of Cthulhu d20). Bogen udkom i 2016.

I 2010 kom indie-rollespillet Cthulhu Dark, som fik en revideret udgave i 2016 og via kickstarter er Cthulhu Dark Revised på vej. Spillet er et tredje bud på at skabe horror-rollespil i Lovecrafts ånd igen med vægt på selve horror-stemningen frem for shotguns og library use skills. Bogen udgives via kickstarter, og bøgerne skulle være på vej til backerne her i december.

#Feminism er en rollespilsantologi bestående af nano-scenarier fra en bred vifte af forfattere. Bogen blev udgivet i 2017 via kickstarter og Pelgrane Press. Bogen er blandt de få udgivelser, som kan siges at trække på den danske con-tradition.

The Clay that Woke er endnu en kickstarter-udgivelse. Denne gang fra 2014 og en af de få klassiske 00’er indie-udgivelser, som udkom i 10’erne. Det handler om minotaurer, og deres natur og kultur. Det er smækfyldt med sanselighed og er en forunderlig størrelse.

FAITH – A Garden in Hell er et post-apokalyptisk science fiction rollespil, som udspiller sig længe efter undergangen, hvor verden er ved at genopstå. Udgivet via kickstarter, som har brugt midlerne til at oversætte spillet til engelsk, udkom startersættet i 2016.

Fragged Empire er også et post-apokalyptisk science fiction space opera rollespil i en tid, hvor verden er ved at blive genopbygget igen. Udgivet via kickstarter og ankom i 2015.

Mistborn Adventure Game udkom første gang i 2012 fra Crafty Games baseret på fantasy-serien af samme navn, og den fik et genoptryk og nye supplementer i 2016 og 2017.

Witch: Fated Souls udkom fra Angry Hamster Publishing i 2015, og det er næsten lettest at beskrive som en fan-kreaktion / fanfiction over World of Darkness med et regelsystem, der låner både fra D&D og Storyteller. Det er dark modern fantasy.

Shadow, Sword and Spell er sword & sorcery-fantasy rollespil fra 2010, som fik en 2nd edition i 2017. Det er en genre, som repræsenteret af flere omgange nogle gange som en D&D OSR-klon, nogle gange som et Conan-rollespil eller indie-rollespil, men er et relativt traditionelt rollespilssystem, som forsøger at arbejde med genren.

DrinkingQuest er et druk fantasy-rollespil, som første gang udkom i 2011, og som fik en 3rd edition i 2014. Det er fjollet sword & sorcery rollespil, hvor alkoholindtagelse er en del af spillets mekanikker og tematikker.

Fall of Magic er et usædvanligt rollespil udgivet via kickstarter. Det er formidlet som en skriftrulle, og i takt med at man ruller dokumentet ud, vokser landskabet og historien frem, og man bygger sin fælles fortælling op over det afslørede landskab. Spillet kom ud til backerne i 2016.

Invisible Sun er et okkult konspirationsrollespil, der spilles hele tiden, også når man ikke sidder rundt om bordet, og det er et spil, hvor spillerne har stor indflydelse på at skabe spillet, og det gøres ved at undersøge den mystiske sorte kasse og dens indhold, som spillet består af. Spillet er designet af Monte Cook og finansieret via kickstarter. Det forventes at være ude i 2018.

Var det alt? Nej, langt fra. Der er mange flere små, sære udgivelser eller trivielle kloner af eksisterende spil, eller supplementer/selvstændige varianter af FATE, powered by the Apocalypse eller Savage Worlds, som jeg ikke har fået nævnt, ligesom jeg ikke har fået nævnt de norske udgivelser, såsom monsterbogen til Itras by i 2017 eller Insight RPG System (udgivet via kickstarter) i 2016. Ligeledes er den konstante strøm af RIFTS udgivelser fra Paladium Games heller ikke kommet med på oversigten.

De omtalte rollespil (efter udgivelsesår)

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Rollespil i 2010’erne – Alt det, som ikke blev nævnt

  1. Nefertiti Overdrive er fandeme en awesome titel 😀

    Derudover tak for en superfed julekalender. Der er kommet mange interessante ting på markedet de sidste 7 år.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: