Han Duo rollespiller Alien RPG – Hope’s Last Day – en rollespilspodcast

Podcasten Han Duo har udgivet den første deres fire episoder, hvor de rollespiller Alien. I lighed med deres Han Duo rollespiller Call of Cthulhu: Edge of Darkness havde de samlet en gruppe, som ud over Elias og Jacob også bestod af Maria Månson og undertegnede, Morten Greis, og vi havde sat os for at spille Fria Ligans Alien-rollespil, som forlaget udgav november 2019. Der bliver desuden tryllet med lyden og lavet lydeffekter af Anders Due-Boje, og det er eminent arbejde, han leverer.

I dette indlæg løfter jeg sløret for noget af baggrunden for rollespillet og giver et blik ind i vores spil. Vi havde sat os for at spille et af de officielle Alien RPG cinematic scenarios, og der var to valgmuligheder: Scenariet Chariot of the Gods og intro-scenariet i regelbogen Hope’s Last Day. Førstnævnte scenarie trækker fra kosmologien fra blandt Alien: Covenant, som vi ikke er fans af, mens sidstnævnte knytter sig tættere på filmen Aliens, og den har en varighed, som var ret passende for vores spil, nemlig at optage fire episoder af ca en times varighed, som dækker hele historien.

De udgiver en episode om ugen, og episoderne bliver udgivet på deres regulære podcast-platform, som du kan samle op uden abonnement af nogen art.

Opdatering: Alle fire episoder er ude

Alien som rollespil

Fria Ligan/Free League er et svensk rollespilsforlag, som de seneste år har udgivet en serie af spændende og flotte rollespil, som hovedsageligt er bundet op på deres regelsystem Year 0 Engine, og jeg er fan af deres system og deres udgivelser. Jeg har læst flere af bøgerne og spillet Forbidden Lands og Tales from the Loop. Hvad jeg havde til gode, da vi satte os for at optage Alien-spillet var at prøve deres Alien-regelsystem. Kernen i spillene er alle den samme, men der er nogle tweaks, som man skal tage højde for.

Systemet er grundlæggende bygget op over, at man ruller en pulje af terninger bygget op af Evne + Færdighed + Stress. Evne og færdighed bruger man en farve terninger til, men Stress har en anden farve, så man kan skelne mellem hvilke terninger, der har rullet 1’ere. Når man ruller, skal der rulles en 6’er for at opnå succes, og man må slå terningerne om en gang, men ruller man om, skal hæve sin stress med 1 point. Ruller man flere 6’ere, har man ekstra succeser, som man kan købe ekstra effekter med. Hvis man ruller en 1’er på stress terning, fejler testen uanset antallet af terninger, og man skal i stedet lave en paniktest (ved at rulle en terning + stressværdien). Ideen er, at des mere stresset man er, des større er terningpuljen, og des bedre er chancerne for store succeser, så længe man ikke ruller en eneste 1’er på stressterningerne, for sker det, følger panik og kaos i stedet.

Alien RPG har ligesom f.eks. Coriolis: The Third Horizon skruet op for mekanikkerne i systemet, mens Tales from the Loop har skruet ned for antallet af mekanikker. Jeg valgte at køre en slags lempelig udgave af reglerne, idet vi ikke havde flere spilgange til at lære reglerne at kende i, og ingen af mine medspillere havde før prøvet Year 0 Engine, og kampsystemet i Alien RPG kan spilles mere taktisk (ligesom i f.eks. Forbidden Lands), idet man skelner i kamprunder mellem ‘slow’ og ‘fast’ actions, men i vores spil valgte jeg at køre med et mentalt regnskab for spillerne og holde øje med, hvad deres karakterer kunne nå fra runde til runde. Fokus var på at holde tempoet og intensiteten høj, og der synes jeg, at Year 0 Engine er et rigtig rart system at arbejde med, fordi det er system, hvor det er nemt at matche terningkast op med, hvad der sker i fiktionen og gøre hvert kast vigtigt.

Monstre i Year 0 Engine er en sjov størrelse. Både i Alien og Forbidden Lands ruller man som GM på en tabel for, hvad monstret gør, og hvordan dets angreb tager form. Det er sjovt, fordi man som GM ikke har fuld kontrol med monstrene, og det er fedt, fordi hvert angreb fra monstret bliver en dramatisk situation, som spillerne skal forholde sig til, fremfor en udveksling af angreb, indtil en part løber tør for hit points, som det nemt sker i fantasy-rollespil som f.eks. Dungeons & Dragons.

Vi lavede nogle småfejl undervejs i brugen af systemet, glemte her og der en modifier, men til gengæld var spillet engagerende og historien spændende, og jeg valgte her og der at lave nogle rulings/træffe afgørelser, som passede til situationer.

At podcaste Alien

Daihotai

En udfordring ved at caste rollespil er, at vi ikke får den visuelle side af oplevelsen med, og der er noget kropssprog, som er en del af spillet, som vi af praktiske årsager ikke kan få med – ligesom man skal forholde sig til en mikrofon foran sig, og mine medspillere er langt mere rutinerede ud i den del, end jeg er.

En særlig ting ved cinematic style scenarierne er, at de har nogle flotte kort over de lokationer, som de udspiller sig på, og man har et sæt markører, man kan placere på kortet for at angive, hvor folk befinder sig, og endnu vigtigere, hvor at movement scannerne fortæller, at der er livstegn. Et andet fint bilag er, at spillet har kort med afbildninger af køretøjer og våben – og visse personer og biroller – som er fine at vise spillerne, og de gør at f.eks. essentielle stats for våben er lige ved hånden. Det er alt sammen visuelle værktøjer, og noget, som ikke oversættes nemt til et rent auditivt medium. Jeg håber dog, at det stadig går fint igennem, og at vores rollespil stadig er en lytværdig oplevelse.

Scenariet Hope’s Last Day

Scenariet er taget fra grundbogen til Alien RPG, og det er et scenarie, som udspiller sig i tidsrummet mellem at Newts far bliver facehugged i Extended Cut indledningen og marinernes ankomst. I det tidsrum følger vi en lille gruppe kolonister, som har været afskåret fra kolonien i et kritisk øjeblik, som gør, at de endnu er i live, og at de har en chance for at undslippe kolonien. Egentlig spiller man med scenariets præ-genererede karakterer, men det har været vores modus at lave egne karakterer, så det blev også gjort her. Intrigerne mellem karaktererne, som de er i de præ-skabte karakterer, er ikke nær så afgørende, og scenariet er rigeligt dødeligt, da xenomorphs generelt er frygtelige modstandere.

Han Duo podcasten finder du blandt andet her, og med en episode om ugen, kan du de næste fire uger lytte til Alien-rollespil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Han Duo rollespiller Alien RPG – Hope’s Last Day – en rollespilspodcast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: