Spiel (Essen) 2021 – en stemningsrapport

Spiel i Essen, Tyskland er sammen med GenCon i USA en af verdens to største spilmesser. Tusindvis af brætspil vil være at finde i de enorme haller, der bliver gæstet af folk fra verden over. Messen fandt sted denne weekend fra torsdag til søndag (og allerede fra onsdag, hvis man har pressekort).

Tordag på Spiel. Endnu er der ikke proppet.

Jeg var igen i år draget til Spiel med et hold af ivrige brætspilsentusiaster fra Danmark for at kigge på brætspil, prøve brætspil og selvfølgelig erhverve brætspil, og alt hvad der måtte høre til brætspil. Muligheden er der, for der er folk fra hele verden for at fremvise årets udgivelser eller kommende udgivelser. Samler man på terninger eller har man en passion for rollespil er der også spændende ting at opstøve, selvom mange af bøgerne er på tysk.

Spiel i år var noget særligt. Corona aflyste sidste år Spiel, og i år fandt arrangementet sted med restriktioner og sikkerhedsprocedurer. Det er ikke meget anderledes end de gældende restriktioner i Tyskland, hvor man inden døre skal være iført maske, fremvise Coronapas i døren, og evt registrere sin ankomst i en app til smitteopsporing. Til gengæld var der lovet bedre udluftning, og der er gjort bedre plads mellem standene, så det er en klar forbedring.

Messedage i skyggen af en pandemi

Stande med live-rollespil er en fast del, og en lige så fast del er standene med mjød til live-rollespil (og deres mange smagsprøver)

En række af de faste standholdere var udeblevet, og det kan skyldes, at det er for usikre forhold at rejse under, når man kommer fjernt fra som f.eks. fra Japan, mens andre, som Asmodee og dens mange designstudios (Z-Man Games, Fantasy Flight Games etc.) bliver væk af principielle grunde, så deres personale ikke udsættes for unødige risici. Ikke desto mindre var der flere hundrede stande at besøge, og nogle af de største udeblivende, som førnævnte Asmodee er almindeligvis ikke dem, jeg bruger særligt meget tid hos på messen, så deres fravær var ikke nævneværdigt savnet.

Dog kunne det mærkes, at der var folk, som var udeblevet, og særligt amerikanernes generelle fravær kunne mærkes, men også et blandet udvalg af andre distributører og producenter, som ellers er faste var i fraværende. Omvendt var der mere plads til dem, som var dukket op, og det gav mere tid og plads til mange af de mere skæve stande.

Overalt var der både messestandere med håndsprit, og flere stande havde deres egen. Folk bar uden at kny masker, men kunsten at holde afstand var vanskelig. Mange steder var der bare for trangt, så afstand blev kun holdt i mindre omfang.

Hvor pandemiens skygge vejede tungest var på lagrene. Der var mange titler, som syntes at være nået frem i mindre oplag end normalt, og der syntes at være markant flere annoncerede udgivelser, som ikke var nået frem. De transportvanskeligheder, som over sommeren har været varslet med enorme stigninger på fragtudgifter og vanskeligheder ved at opretholde en jævn produktion, er begyndt at blive tydeligere.

Messens brætspil

Nej, det er ikke udkommet endnu. En del stande har demoer af kommende spil.

Der er et mylder af brætspil fra dette års nyheder til kommende kickstartere til sidste års fejlskud med nu kraftigt nedsatte priser til forrige års succes nu på tilbud til den gruppe af spil, som jeg kun ser på Spiel og som føles som om de kun er udgivet til messen.

Temaer og trends er vanskelige at udpege med sikkerhed, for hvad der hitter blandt en gruppe messe-gængere er måske fuldstændigt ukendt blandt andre, og som man skuer over de mange udgivelser kommer man uvægerligt til at danne sine egne mønstre og se trends, som måske slet ikke er der. Således vil jeg ikke regne det til en trend at designe brætspil over sangene hos metalbands, selv jeg så både Powerwolf og Sabaton havde fået spil

En anden lille trend var naturligvis brætspil om Corona. Der var et par stykker om at hamstre toiletruller og en om at genkende ansigtet bag masken, men kun fire spil, som ikke var store og hypede blandt folk, er ikke nok til en trend.

Når man er vokset med 80’ernes plastikfigurer (eller mangel på samme i brætspil, så er udviklingen i de sidste ti år enorm. Nu er det ikke blot detaljerede figurer, men stadig større stykker terræn, som er en del af spillene.

Derimod synes detektiv og escape room genren samt de gamebook-lignende spil stadig at være en populær ting og et område, hvor designerne stadig er i gang med at udvikle nye idéer og koncepter. Jeg følger med iver dette område, fordi det blandt andet rummer nogle spændende ideer at trække tilbage ind i rollespil, både til investigationrollespil men også til forberedelsesløst og GM-løst rollespil.

En mangel ved årets Spiel har nok været de mere skæve titler og obskure spil. Der var færre af dem, fordi de enten kommer langvejs fra, eller fordi de kommer fra bittesmå forlag, som i år er udeblevet. Heldigvis var der stadig mange sjove ideer blandt de fremviste titler, såsom en ny udvidet udgave af knipsespillet Ice Cool, hvor man nu spiller på flere niveauer, eller Wonder Book, der bruger en pop op-bog og dens skjulte elementer som brætspil, eller Picture Perfect, hvor man skal tage et familieportræt, men hvor alle har særlige ønsker til, hvor de vil stå henne og hvordan, og når man har placeret alle deltagerne, knipser man et billede af dem med sin telefon.

Alt i alt var det dejligt at være tilbage på Spiel, hilse på folk og forhandlere, opstøve spil og prøve spil. Det er langt fra mit sidste visit til Spiel.

Familien er opstillet til foto. Nogen vil stå bestemte steder, nogen vil stå ved siden af bestemte folk, og nogen vil ikke fotograferes. Det er brætspillet Picture Perfect, og hver spiller sidder med sin egen opstilling.

Der er adskillige stande, som viser deres specialdesignede spilleborde frem beregnet til brætspil og rollespil. Det er borde med indbyggede spilleplader med filtlag. Der er kopholdere, musikafspillere, terningtårne, GM-skærme og alt muligt andet lir indbygget i dem.
Jeg har spillet Powerwolf-brætspillet, og det var fjollet, hyggeligt. Sabaton-spillet har jeg ikke haft prøvet endnu.
Et af Corona-brætspillene. Jeg har ikke prøvet nogle af dem, men jeg tvivler på, at der er særligt meget at komme efter ud over det satiriske element, hvor der peges fingre af dem, som bryder med god opførsel og som hamstrer toiletruller.
Der er særligt tre stande, som folk flokkes op. De to andre er Chessex og Q-Workshop, som kommer og fremviser deres mange forskellige typer terninger og lader folk erhverve dem i løsvægt, og den sidste er Diceforge, som har terninger i sten, semiædelsten og glas.
Rollespil er der også. Det meste er på tysk, men der bliver oversat fra f.eks. System Matters Verlag nogle ret spændende ting. Derudover går turen også forbi Free League, Pegasus Spiele, Ulisses, Uhrwerk Verlag og et par stykker mere, som udgiver tyske rollespil eller har stande med engelske rollespil.
Det er ofte svært at vise det mylder af folk, der shopper og spiller, og de mange stande, man vandrer imellem, da der kun er få steder, man kan komme så meget i højden at man kan vise billeder af større dele af messen. Her er det blevet lørdag, og mængden af mennesker er begyndt at tage til.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: