One D&D Next – spiltesten til D&Ds næste udgave begynder

For nylig annoncerede Wizards deres næste udgave af DragonLance, som udkommer til december og leverer en hel ny kampagne til DragonLance settingen: Shadow of the Dragon Queen. Det er 38 år efter første DragonLance udgivelse (som jeg fornylig har spillet med Han Duo – lyt med her).

Samtidig annoncerede Wizards også spiltesten til deres bagudkompatible, opdaterede version af Dungeons & Dragons, hvor den ny udgave står til at udkomme i 50-året for D&D. Ligesom sidste version blev kaldt D&D Next og er blevet udgivet uden edition nummerering, kommer den nye til at gå under betegnelsen One D&D (og uofficielt som 5.5, ligesom nuværende er 5. udgave).

Med et positivt syn på konceptet, så er det en renskrevet udgave justeret efter de nye regler i Xanathar, Tasha og Multiverse supplementerne, foruden diverse mindre justeringer, men intet som gør, at nye som gamle regelbøger kan bruges side om side. Går det galt, bliver det som ved overgangen fra 3rd til 3.5, hvor det ældre materiale blev mere eller mindre ubrugeligt, og går det godt, bliver det nok a la overgangen fra 1st til 2nd, hvor det var uden besvær for GM at opdatere supplementer og scenarier mellem de to versioner, og hvor spillerne måtte blive enige om de brugte 1st eller 2nd til at skabe karakterer med.

På bloggen er det nu ti år siden, jeg sidst var med til at eksperimentere med spiltestreglerne (vi spillede diverse Old-School scenarier med dem), og det er lidt sært at tænke på, at bloggen nu har overlevet flere versioner af D&D. Meget apropos er vi netop i gang med en D&D 4th kampagne og nærmer os afslutningen på en D&D 5th, og det er ikke så længe siden, der blev spillet D&D becmi (og lidt længere tilbage, kom også Advanced Dungeons & Dragons på bordet).

Jeg har ikke haft tid at kigge nærmere på One D&D, men spekulationerne på de sociale medier løber amok med alt fra, hvordan arter og kulturer fungerer i D&D til konsekvenserne af de nye crit regler til betydningen af den digitale side af D&D (som jeg ikke har forventninger om at røre ved, da jeg i forvejen ikke bruger online portaler og ingen lyst har dertil).

Måske finder vi tid til at spille det nye Spelljammer, måske den kommende DragonLance, måske næste års Planescape og måske en eller to versioner af spiltesten til One D&D – og måske kommer intet af spiltesten på bordet, for der er meget rollespil, som skal spilles, og D&D er blot en enkelt ting. Uanset hvad der sker med One D&D Beyond, så kan jeg fortsat spille D&D becmi, AD&D, D&D 3rd, D&D4th og D&D5th foruden spinoffs som Hinterlandet, Cairn, Beyond the Wall og Dungeon Crawl Classics. Jeg har ikke en version af D&D, jeg spiller. Jeg har mange.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “One D&D Next – spiltesten til D&Ds næste udgave begynder

 1. Udefra set virker det som om skiftet denne gang sker på en meget anden baggrund med tanke på D&D’s (tilsyneladende) større kulturelle gennemslagskraft og popularitet. D&Ds styrke har i mine øjne været “markedsfylde” (tilgængelighed, både ift. fysiske produkter og immaterielt “content”) og at det stod som mainstream baseline for hvad rollespil var (referenceramme). Det er svært at se at der i bredere kredse (og her mener jeg dem der bare vil spille og/eller være en del af den kulturelle bevægelse) vil være den store forståelse for gennemgribende at udfordre det fundament. Men det er selvfølgelig stadig oftest gamemasteren der betaler for hovedparten af bøgerne (gætter jeg på), og de er vel typisk lige en anelse mere regelnørdede, så … I don’t know? Det bliver spændende at se.

  Liked by 1 person

 2. Promoveringen af spillet læser jeg også meget som en etablering af D&D som værende for en bred vifte af folk (og på sin minder det mig om nogle af D&D reklamerne fra slutningen af 70’erne og starten af 80’erne, hvor TSR slog på rollespil som en bred kulturel aktivitet.
  Mindre glad er jeg for fasttømringen af rollespil=D&D og hvordan alle får et indtryk af, at de skal begynde deres debut i rollespil med D&D. Her kan man også spekulere i at D&D Beyond skal skabe et gated community, som fastholder folk i D&D folden gennem abonnementer. Sekundært via Organized Play.

  På systemsiden tror jeg, det kommer til at handle om mere fleksibilitet i karakterskabelsen og mere fokus på encounter bygning, som værende grundstenen i spillet (og det håber jeg ikke på).

  Det er egentlig interessant at de til oktober udgiver et nyt D&D starter set (ude i Target stores nu, resten af verden til oktober) – tilsyneladende med fokus på at få folk til at bruge Beyond noget mere.

  Like

 3. Der er en del kritik af det med det lukkede univers på YouTube ol. Både pga. som du peger på rollespil=D&D, men der er nok også frygten for, hvad det vil gøre ved FLGS. Ideen synes til en vis grad at køre mellemmændene ud på sidelinjen og onlinificere rollespil endnu mere. Men der er – som alle der spiller computerspil ved – alvorlige barrierer ved online. Universer bliver ikke mere “products of your imagination”, de bliver del at en lukket franchise, hvor udfoldelsesmuligheder bliver begrænsede. Jeg spiller ikke D&D (men meget gerne DCC!), så jeg kunne være ligeglad, men jeg er lidt bekymret på hobbyens vegne generelt.

  Liked by 1 person

 4. På sin vis forstår jeg frygten, men jeg overvejer også, om den er overvurderet ud fra en antagelse om, at D&Ds særkende er som med andre rollespil, at vi mødes og spiller sammen, og jeg tvivler på, at online spil (når det ikke er nødvendigt af andre årsager) kan få et så stort indhug, også ud fra en betragtning om, at des mere digitalt D&D bliver, des mere skal det konkurrere med etablerede digitale spil (World of Warcraft mfl) og lige nu qua brætspils popularitet er det in at mødes fysisk og spille. Dertil ryger også en stor del af skaberglæden ved at bygge verdener, udtænke eventyr og kampagner og designe regler. Bliver det for digitalt, kunne jeg forestille mig at 3rd party publishers udfylder den niche, som Wizards forlader (som Paizo gjorde med Pathfinder for 14 år siden).
  For FLGS at miste Wizards produkter vil godt nok være kedeligt, men Wizards ville også miste en kilde til nye spillere. Wizards har store erfaringer med at understøtte butikker i forbindelse med Magic: the Gathering, og de erfaringer må også være relevante i forbindelse med D&D. Ud fra det perspektiv vil de aktivt støtte butikker særligt til at holde Organized Play og sikre at butikkerne har noget at sælge.

  Liked by 1 person

 5. Jeg håber du har ret :-). Wizards var trods alt dem, der rettede D&D som fuldstændigt brand. Uden Wizards kunne man snildt have risikeret en opsplitning af resterne af TSR. Men jeg tror især frygten går på, hvad Hasbro – rpg versionen af hvad Disney er for Marvel – kan finde på. Og Disney analogien er værd at tage alvorlig for de har kørt Marvel og Star Wars for hårdt, og lige nu taber begge franchises penge pga. grådighed. Men rygterne går at tegneserierne for Marvels vedkommende også lider skade. Bottom Line: jeg tror det er værd at holde øje med Disney-Marvel fordi det kan være et forvarsel om, hvad en for hård monetarisering og lukkethed omkring et brand kan medføre. Men jeg håber meget på at tage fejl 🙂

  Liked by 1 person

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: