MCM Comic Con London & UK Games Expo 2023

Med en uges mellemrum var det nemt at nå to store conner på en tur til England. Vi besøgte MCM Comic Con og derefter for første gang UK Games Expo. Det var en nørdet fornøjelse uden lige.

MCM Comic Con London

Med tusinder af gæster og tusindvis af dem udklædte som deres favoritkaraktere enten i meget nøjagtige kostumer eller flotte tolkninger af dem, er connen en, hvor meget stor del af oplevelsen er at gå rundt og se de andre deltagere.

Konstant får man øje på en nyt, flot kostume fra de mange cosplayers, og i løbet af de tre dage, ser man sjældent de samme personer mere end en gang. Stemningen er i top, og vinker man til en person, stiller de gerne op til fotos. Man kommer hjem med mange billeder derfra.

På selve connen er der to kæmpe sale med aktiviteter, og der er et udendørsområde, man nemt overser, med en scene. Den ene hal er generelt med de større virksomheder, film- og spilstudier (gerne med diverse mindre events) samt en række stande med merchandise og nørdede ting. Der er et gaming område, som er gratis at benytte, men det er som regel nemmest at komme til retro-arkade maskinerne.

Den anden hal er primært med de små enkeltmandsvirksomheder og små tegneseriekunstnere. Der er utrolig meget at gå på opdagelse i her. Der er mange af de ting, man ofte kun ser til salg på etsy. Det er klistermærker, pins, badges, art prints og mere til med nørdede motiver over Dungeons & Dragons og over assorterede manga serier og populære franchises som Star Wars og Doctor Who. Der er mange små tegneseriestande, hvor man kan erhverve sig indie-tegneserier, og nogle stande antikvariske marvel og dc blade. Der er stande med t-shirts, med replika-sværd (film, computerspil), med smykker, plakatkunst over film og computerspil, med udstyr til cosplay (feks haler med animatronics) og meget mere.

Det tager nemt to dage alene at trawle hallerne for de mange syn og oplevelser, og så er der udendørsområdet, hvor cosplayers flokkes for at danse, synge, optræde og fotograferes.

Tips

  • Køb billet på forhånd. Udnyt at man kan komme ind to timer før med Priority Pass.
  • Vær forberedt på at tage 15000 skridt på connen alene og sidde meget lidt ned.
  • Der er mange mennesker. Særligt om lørdagen er der tæt pakket med besøgende. Udnyt gerne udendørsområdet midt på dagen.
  • Der er gratis vandposter. Husk at benytte dem.
  • Tjek programmet. Find tid til et oplæg eller paneldebat eller optræden. Det er underholdende og en god måde at få holdt en pause.
  • Hjemmesiden

UK Games Expo

I år var der 32000 unikke besøgende, og det gør UK Games Expo til en af Europas største spilmesser (Spiel i Essen til oktober er langt større med virkelig meget brætspil, men der er meget mere rollespil på Games Expo).

Det er en con med mange aktiviteter. Der er naturligvis alle standene med brætspil, rollespil og nørdede ting (ligesom på Comic Con, men nu stærkt centreret om D&D nørdede ting i form af terninger, klistermærker, badges, pins t-shirts mm). For rollespillere er der mange stande med indie-rollespil og bittesmå 3rd party D&D udgivere. Dertil er der paneler om rollespil, og så er der selvfølgelig rollespil, som foregår i amerikansk stil: hver GM tilmelder si eget system, og der spilles i hotel konferencelokaler med flere grupper i samme lokale, typisk med en GM og 5-6 spillere. Fra dette års besøg er føjet nye rollespil til biblioteket, kigget på utallige mængder af terninger (særligt de håndlavede var spændende at kigge på, blandt andet fordi de er unika) og mange pins, klistermærker og spøjse ting som specialiserede notesbøger med påtrykte rollespilsemner. Vi sprang rollespilsteen over men tog terningformede vingummier med hjem.

For brætspillere er der stande med brætspil og tilbehør, der er talrige demoborde ved standene med moderne klassikere, nye udgivelser og kommende udgivelser. Der er områder med turneringer, og områder med frit spil. Der er områder med proto-type spil og andre muligheder for at rumstere med udgivelse af brætspil. Selv fik jeg benyttet lejligheden til både at spille spil i hotellets spilområde om aftenen og brætspil ved demobordene om dagen. En flok brætspil blev desuden slæbt med hjem foruden en signeret gamebook (dvs en slags Sværd & trolddom bog skrevet af en tidligere S&T forfatter) og sølvsmykker med meeples.

Dertil er der alle mulige andre begivenheder. For eksempel er der området med middelalder-reenactors, som dagen lang kæmper med spyd, sværd og økser. Det gav en fornøjelig oplevelse hver dag at passere deres område på vej ind på messen. I dagtimerne blev det desuden til et oplæg med Luke Gygax (den yngste af Garys sønner) om at vokse op i et hjem, hvor de ting, der skete i hjemmekampagnen, er at finde i Players Handbook fyrre år senere. Et andet panel var et podcast panel om glemte rollespil, og om aftenen blev det til en slags stand-up comedy show med publikumsdeltagelse, hvor udvalgt publikum forsøgte at navigere gennem et fiktivt computerspil fra 80’erne. I cosplay området hang vi ud med Daleks og Doktoren og besøgte hans Tardis.

Tips

  • Bestil hotel i rigtig god tid for at få værelse på et af messehotellerne. Der er en campus-lignende stemning på området og kun 4-7 minutter til messen. Med tog fra Birmingham tager det nemt 30 minutter.
  • Der er kun to vandposter på messeområdet. Forvent kø.
  • Book pladser til arrangementer. De er ret sjove, informative eller begge dele.
  • Planlæg aftensmad. Messen lukker kl 18, men spilområderne er aktive til midnat. Efter 18 er der stormløb mod restauranterne på messens resortområder.
  • Hjemmesiden

Afslutning

Comic Con er en særegen oplevelse fyldt med glade og entusiastiske cosplayers foruden nørder, brætspillere, gamere og rollespillere, og det er en con, hvor en vigtig del af oplevelsen er at omgås connens mange andre gæster. For brætspillere og rollespillere, som er vant til at spille som en god del af con-aktiviteten, skal man ikke forvente at spille det mindste (ligesom det ikke rigtig er stedet at jagte brætspil og rollespil, da der er meget lidt af det særegne, men man kan finde meget 3rd party rollespilsmerch). Hvert besøg på Comic Con har været en farverig oplevelse, og dette var ikke sidste besøg.

For branchefolk på UK Games Expo sker der en masse bag kulisserne ligesom på Spiel, hvor designere, forfattere, forlag, distributører og forhandlere mødes og indgår aftaler. For alle andre det et mylder af glade rollespillere og brætspillere som myldrer mellem standene på vej fra et arrangement til et andet. Fra boderne lyder det ofte ‘Do you play DnD?’ for at lokke en indenfor, og overalt er der en stemning af nørderi om man får spillet eller ej. Det er sjovt at være i det miljø, og det er noget, som skal genopleves.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “MCM Comic Con London & UK Games Expo 2023

Skriv, skriv, skriv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.