[kommende projekter] Aliens

aliens - hive #1.jpgPå Viking-Con 21 indleverede jeg et aliens-baseret scenarie. Jeg er nemlig vældigt glad for Alien og Aliens, samt en række af de aliens-tegneserier, som Dark Horse udgav op gennem 90’erne – indtil det lykkedes dem at udvande deres eget koncept.

Jeg har derfor haft spillet en del aliens-agtige scenarier på diverse conner, og spillet en hel del bughunters i mine unge dage. De fleste aliens-scenarier, synes jeg, er ikke særligt gode. De handler altid om en gruppe marine-soldater med store våben, der skulle bevæge sig gennem en metaldungeon og skyde monstre. I Bughunters-spillet er det en væsentlig del af konceptet, det giver derfor mening, og man kan få nogle ganske vellykkede oplevelser ud af det. I mange andre scenarier, er det fordi, at det var det, de gjorde i Aliens og i en god del af tegneserierne, men det skete hverken i Alien, Alien3 eller Alien: Resurrection.

Af Aliens-inspirerede brætspil findes der nogle stykker. I form af Space Hulk er det suverænt, og det er ikke helt skidt i form af Doom, Space Crusade eller Advanced Space Crusade, mens Aliens som brætspil ikke bare var skidt, det var også enormt ringe. Ideen var, at man skulle udspille begivenhederne i Aliens-filmen meget nøje, nærmest en slags reenactment, hvilket meget hurtigt gjorde, at det kunne spilles som et enmandsspil, da monstrenes bevægelser var meget låste.

Derfor gav jeg mig i kast med mit eget Aliens-scenarie, og det blev ganske tilfredsstillende. Nu vil jeg gerne lave et nyt, og arbejde videre med nogle af de teknikker, som jeg opfandt til mit gamle scenarie. Ved den lejlighed vil jeg pudse det gamle af igen, og gøre det tilgængeligt for nysgerrige læsere.

Aliens: kold sol

Lige som man i mit sidste aliens-scenarie ikke spillere marine-soldater, så gør man det heller ikke i dette scenarie.

Som udgangspunkt bliver “Aliens: kold sol” bygget op over Basic-reglerne, og derfor kan jeg anvende en lang række af de tanker, som jeg har gjort mig om at spille Call of Cthulhu: Library Use 90%, Hitpoints som en ressource, Rekalibrering af Call of Cthulhu.

Blandt de ideer, som skal inddrages:

 • En omskrivning af Sanitypoints: Coolnesspoint

Coolness er en ressource, og pointne skal anvendes som en målestok for panik, og afspejle faren ved at gå i panik – foruden at de skal spille ind på spillernes overlevelsesstrategier. Muligvis skal jeg lige kigge efter en ekstra gang i Dead of Night, hvor hitpoint og plotpoint er et og samme, hvilket er et vældigt snedigt koncept.

 • Færdigheder som flag.

Færdigheder skal afspejle den type konflikter, der skal udspilles i scenariet. Der kommer ikke til at være 15-20 overflødige færdigheder. I stedet vil der være færre, men bredere færdigheder, samt færdigheder, der afspejler de situationer, som scenariet ligger op til. Jeg vil f.eks. gerne have noget med rumstationer og luftsluser, så ergo skal der være en Nul g-færdighed.

 • Konfliktopbygning.

En konflikt skal ikke bygges op over “Save or die”-strukturen, men i stedet skal spilleder fokusere på, at hver konflikt snarere handler om konsekvensen/prisen af udfaldet end om det lykkes eller ej. Der skal således være stødt fremgang. F.eks. handler det ikke om hvorvidt en dør kan dirkes op, men hvor lang tid det vil tage eller om man opdages af vagten undervejs. Til scenariet skal følge en lille guide til spilleder i at bygge konflikterne op over denne tankegang, således at der vil være råd og vejledning til nye spilledere.

 • Investigation: At bruge sin viden versus at finde sin viden.

Det handler ikke om hvorvidt spilpersonerne finder de eftertragtede dokumenter, men hvad de bruger informationerne til. Efterforskning handler således ikke om finde ud af, hvilken færdighed skal rulles hvor for at få udleveret bilagene. I stedet handler det om, hvad man vil bruge sin viden til. Med andre ord det bliver meget let at foretage investigation.

Og når alt det er sagt, så skal det også siges, at trods alle mine vilde tanker, så skal scenariet være action, terningkast og rædsler fra det ydre rum. Ingen højpandede, rødvinsinficerede tanker i denne omgang …

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “[kommende projekter] Aliens

 1. Som gammel Aliens fan – og gamemaster pi utallige Aliens/Bughunters scenarier med gutter i den lokale forening, vil jeg bare sige, at jeg glæder mig sindsvagt meget til at se det færdige scenarie.

  Faktisk lurede jeg selv lidt på at lave et ALIENs scenarie til Viking Con, men nu hvor jeg både er dybt intimideret og overvældet af ærefrygt (tænk hvis mit ikke blev bare halvt så godt) – samt tænker at spillerne på Viking Con sikkert vil sætte pris på lidt variation i udvalget – har jeg så småt sat den ide på stand-by.

  Men husk nu, Morten, at der skal være mindst en spilperson, der udnervejs får lejlighed til at sige “Game over, man! Game over!” før end at det er et rigtigt Aliens scenarie 😉

  Like

 2. Orv, tak for de pæne ord. Darned, nu forpligter det jo.

  Jeg har faktisk tænkt mig at snyde lidt til mit scenarie – ganske vist er der aliens (og ikke noget med sære hybrider etc.), men spilpersonerne er ikke marinere, men i stedet almindelige mennesker – så om nogen af dem, får fyret “Game over, man! Game over!” af, det er jo spændende.

  Hmm, gad vide om mit scenarie så er et “alien” og ikke et “aliens”-scenarie, hvis det er almindelige mennesker og ikke marinere, det omdhandler?

  For resten, hvad kommer du egentlig til at skrive for et scenarie?

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: