[Mouse Guard] Nisser

Jeg har tidligere omtalt et hack af Mouse Guard, hvor jeg vil anvende Fading Suns-universet (og som jeg snart vil vende tilbage til), men da jeg forleden spillede Mouse Guard, dukkede der en ide op til en alternativ version.

Nemlig at basere MG på Nissernes hemmelige bog af Wil Huygen:

itemimageaspx

(smukt illustreret af Rien Poortvliet)

Bogen er praltisk taget en settingguide, og da nisserne har omtrent samme størrelse og teknologiske stade som musene i MG, så er denne del allerede på plads. Den eneste anden væsentlige forskel er, at der findes mennesker, trolde og huldrer i nissernes hemmelige verden.

Og troldene er nogle rigtig fæle karle:

Trold, der piner en nisse

Troldepar

Mens nisserne er flinke og lever i pagt med naturen. Her ser vi en nisse hjælpe en hjort fri af en snøre.

Nisse hjælper hjort

En nisse-kampagne vil ikke handle om en orden af nisser, der kæmper for at beskytte nissernes samfund mod trusler fra dyr eller fra det ondsindede væselrige, men om nisse-familier, der lever i pagt med naturen og hjælper dyr og som forsøger at beskytte sig mod omstrejfende troldes hærgen.

Så færre våben og intriger, store dyr er ikke trusler, men ting, som skal hjælpes. Nisserne er snarere vogtere af naturen, end de er vogtere af samfundet. Missionerne kan bestå i at bringe post ud, hjælpe dyr fri af fælder, fordrive trolde og holde rovdyr på afstand, samt at undsætte nisser, der er taget til fange af troldene

(Man kunne nok også spille smølferne med Mouse Guard, men jeg synes, der er mere stemning hos Wil Huygens nisser)

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

7 kommentarer til “[Mouse Guard] Nisser

 1. HA! Jeg havde præcis den samme ide, og var alledede begyndt at lave lidt noter m Nature etc. – bogen er fantastisk og med den helt rigtige “videnskabelige” stil der passer godt til Mouse Guard. Jeg kom faktisk og sjovt nok i tanke om nissebogen da jeg læste MG første gang.

  Min udgave hedder i øvrigt “Nisser i hverdag og fest”, forlaget Sesam, 5. oplag 1997 udgave. Den danske oversættelse stod Vagn Simonsen for.

  Også en god tvist at nisserne er i pagt med dyrene og ikke deres potentielle frokost. Som der står skrevet: “Alle dyr, selv nissernes mere tvivlsomme venner som mår og rotte, føler sig trygge ved nisserne. En undtagelse er huskatten, især den vilde huskat, som ikke regnes for et medlem af dyrefamilien i naturen. Den anses for upålidelig.”

  Der findes i øvrigt også såkaldte natvæsener i nissernes univers, såsom alfer, nymfer, spøgelser, hekse mm.

  Og som man kan se overfor er illustrationerne i særklasse.

  Like

 2. hejsa

  Lige for at klarificerer… der er tale om to forskellige nissebøger. Der forøvrigt supplerer hinanden fint (læste dem begge men stor fornøjelse – og flere gange – på skolebiblioteket).

  Thomas :o)

  Like

 3. Ja, det er helt sikkert to forskellige bøger. Jeg kan ikke udelukke at der er genbrug af illustrationer.

  Som jeg lige husker det, er Nisser i Hverdag og Fest sådan mere en fortælling om hvad nisserne går og laver, hvordan de bor, etc.

  Nissernes Hemmelige bog er mere en fortælling om en rejse rundt i verdenen – hvor man møder forskellige nisser og lære om deres kultur.

  Tematisk er de to bøger meget lig hinanden – men altså to forskellige bøger.

  Lidt google-fu – og en smule evne til at læse Hollandsk – afsløre at de to bøger har originaltitlerne “Leven en werken van de Kabouter” og “De oproep der Kabouters” – og der er flere bøger i serien… http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabouterboeken_van_Rien_Poortvliet

  Like

 4. Sjovt – jeg har lige læst MG bogen, og jeg greb mig flere gange i at tænke på det samme nisseunivers.

  For øvrigt: du siger, nisserne ikke skal have et korps – men som jeg husker tegnefilmsserien, var nisserne – eller i hvert fald den nisse, der var hovedperson i serien – nærmest et korps i sig selv. Han var en læge, der fór omkring og hjalp gud og hvermand (når han da ikke kæmpede mod troldene) – ofte på sin tro ganger, der var en ræv (han legede vist også Niels Holgersen en gang i mellem, og red på gæs).
  Så et Nisse-hack ville bestemt være en oplagt mulighed.

  Like

 5. Vi er åbenbart flere, der har fået den tanke. Sjovt.

  Ang. det med korpset, så – selvom jeg ikke er bekendt med den animerede serie – var min pointe med korpset først og fremmest, at nisserne ikke er organiserede som en militær organisation eller på anden vis er struktureret efter musegardens opbygning, men der er ingen tvivl om, at nisserne er drevet af en trang til at gøre verden bedre – de forekommer mig bare at være organiseret som et netværk af børnerige kernefamilier.

  Apropos hacks og korps, så har Uffe heller ikke gjort brug af selve korpset i sit hack: http://www.ivanho.dk/2009/06/01/fantasy-guard/

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: