[Legenden om … III – spiltest] Fundament vs. Edderkoppernes Nat

Dette er et gæsteindlæg begået af Troels Ken Pedersen. Til årets Viking-Con præsenterer vi det tredje af vores Legenden om …-scenarier. Denne gang har vi ændret systemet fra D&D 4E til en Gumshoe-klon.

Fundament vs Edderkoppernes nat

I lørdags testede jeg for anden og formentlig sidste gang før søsættelsen Legenden Om… III. LOIII er som de tidligere Sword & Sorcery (på den fede old-school måde, ikke 1970’er steroid-misbruger måden), men denne gang er inspirationen primært Michael Moorcock’s Elric-historier. Fokus er på troldomsaspektet af Sword & Sorcery, og der er masser af weltschmertz og eksistentialistisk angst til at krydre det generelle stærke-mennesker-der-laver-deres-egne-regler-i-en-grusom-verden tema. Rikkelara, Nis, Thomas og Julie var spillere, jeg var spilleder. Jeg skulle have været vidne til en anden spilleders blindtest, men Verden kom i vejen. Grusomme Verden, som tvang mig til at gøre noget af det, jeg bedst kan lide… Vi startede med Fundament, og spillede Edderkoppernes Nat bagefter, og så var vi løbet tør for tid.

Design: Mekanik vs stil

Udover en del praktisk information for os scenarieskrivere gav testen også en fascinerende demonstration af konsekvenserne af forskellen på min og Mortens måde at skrive rollespilsscenarier på. Vi startede naturligvis hver især med en idé om en eller anden fed historie til et kapitel, som knyttede sig til Sword & Sorcery stil og referencer. Derefter tog Morten fat med en idé om stil, om nogle slående visuelle billeder og seje scene-oplæg, og så kastede han et plot og noget mekanik sammen, som han kunne hænge billederne og scenerne op på. Jeg derimod tog fat med en scene-struktur og en mekanisk økonomi til at bringe historien og pointen frem i spil, og så kom de mere konkrete sceneoplæg og visuelle beskrivelser på som lidt af en eftertanke. Ikke overraskende konkluderede spillerne efterfølgende, at Fundament havde godt flow, mens Edderkoppernes Nat havde god flavour. Stemningen i Fundament kom først for alvor op at køre, da spillerne indså sammenhængen mellem deres handlinger og deres mål, det vil sige min snedige struktur-idé, og begyndte at spille ud fra det. Tempoet i Edderkoppernes nat blev først virkelig intenst, da vi nåede til den endelige konfrontation, hvor spillernes uforeneligheden af spilpersonernes mål står klart, og det bare er at gribe ud efter sit mål, hver især.

Flow & Flavour

Og det er jo både lærerigt og nyttigt i og med at det fortæller os, hvordan vi hver især kan gøre vore kapitler bedre til den endelige version til Viking-con. En novellesamling som denne har brug for både flow og flavour. Flow er altid godt, og så meget desto mere vigtigt i en novelle, for novellescenarier skal være skarpe og fyndige for at være rigtig gode. I genre-baserede scenarie som Legenden Om… er flavour ligeledes ganske afgørende. Og heldigvis får novellerne i Legenden Om… III begge dele, takket være vores dejlige spiltestere, både i lørdags og på Sommerspil, hvor der blev spillet Kærlighed og Kaos.

Tak til Troels for gæsteindlægget. Legenden om … III bliver supersejt. Der er fire noveller i samlingen – Fundament, Kærlighed og Kaos, Edderkoppernes nat og Melnibońes sidste, sorte skrift – og de spilles i fri rækkefølge af spillerne, som følger fire lykkeridderes oplevelser. Legenden om …-scenarierne er desuden knyttet til Ascalon-scenarierne (lichkongen, dynastiet, slavehandleren).

Meld dig til det som spilleder eller spiller på Viking-Con. Der er fede ting på programmet.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: