[Ulvevinter] Fimbulfrost – karakterer, trin 2

Trin 2: Vælg race og ophav

Vælg en race (menneske, elver, dværg, halvjætte, halvlange) og et ophav (egn, bystat).

Jeg har ikke intention om at ændre på Bjarnes valg af racer til Ulvevinter. I lighed med anmeldere som Thomas Jakobsen vil jeg bide mærke i den spøjse blanding af generiske tolkienske racer og setting-specifikke nordisk-inspirerede racer. På den ene side er det utilfredsstillende med denne sammenblanding, på den anden side er der en lang tradition inden for spildesign at gøre dette, og det giver Ulvevinters spillere glæden ved at vælge deres favorit fantasy-racer kendt fra andre (computer- og liverolle-)spil og muligheden for at vælge noget unikt og setting-specifikt. I længden tror jeg at det er en bedre indgangsvinkel til at lokke spillere fra andre spilmiljøer til rollespil og til Ulvevinter.

Valg af race

Valget af race giver adgang til en serie af specielle evner, og her er en række af evner specifikt orienterede imod kamp (hvor langt en dværg kan gå i en kamprunde) og andre er mere bløde og orienterede mod at begå sig i fiktionsverdenen. Racernes evner vil jeg specifikt gøre bløde og orienterede imod fiktionsverdenen. De er en slags flag eller interaktionspunkter med fiktionsverdenen, og de er kun interessante i de sammenhænge, hvor man berører fiktionen og det generelt uden for kamp (bemærk, hvordan jeg lister noget ind her – og faktisk allerede begyndte på det med navnene).

En dværg fra Ulvevinter

 • Dværge har +1 i Helbred.
 • Dværge er ikke specielt adrætte og kan aldrig have mere end 5 i Smidighed.
 • Dværge har stor færdighed i bruge økse og får ikke -1 i Rustning ved at bruge en kampøkse.
 • Dværge har korte ben, så de bevæger sig kun 5 meter hver tur.
 • Dværge kan se varmen fra levende væsner i mørke* og de føler sig frem i underjordiske gange, når der ikke er lys. De bliver aldrig bange for mørke.
 • Dværge har kun 1 i Held.

*) Mørkesyn var frem til og med AD&D 2nd ed. i form af infravision. Senere erstattedes det specielle syn med forskelliger former for skarpe sanser.

Ved valget af race følger fordelingen af et enkelt evne-point. Der er evne-mæssigt meget lille forskel på racerne. Forskellen kommer i stedet gennem deres særlige evner.

Dværg i Fimbulfrost

 • Evnetal: +0 +0 +1 +0
 • Særlige evner:
  • Højens vogter (Dværge kan anråbe beboerne i en høj og bede om nattely hos dem for ham og hans følge. Højens beboere kan bede om en tjeneste som tak i form af, at dværgen retter en uret gjort imod højens beboere, f.eks gravrøveri eller en bonde, der pløjer for tæt på højen)
  • Smedekunst (omrejsende en dværg, der tilbyder sine evner som smed, kan få adgang ved hoffer og fornemme folk. En fastboende dværg med en smedje vil blive opsøgt af magtfulde folk, der søger hans evner)

Valg af ophav

Man vælger hvilken egn af fiktionsuniverset, som man kommer fra. Ved valget af egnen kommer en fordeling af 8 point på de fire evner, så hver egn producerer sine folk.

En konsekvens af denne fordeling er, at ophav betyder mere end race, og det er med vilje. En traditionel fordeling i mange rollespil er, at ikke-mennesker har en kultur og mennesker har et utal af kulturer. Enten spiller man en grå-elver eller en høj-elver, eller også spiller man et menneske fra en af de tredive forskellige regioner. Nu betyder valget af egn mere for evnerne end racen, og det betyder altså noget om elveren kommer fra Dunkelskov eller fra Karakdur.

Valget af ophav er en tematik, jeg også har ladet spille en rolle i min Night’s Dark Terror-kampagne, hvor det er vigtigt, om karaktererne kommer fra landet eller fra byen, om de kommer fra dette kvarter eller fra denne egn. Egns-vigtigheden kendes også fra andre rollespil eller snarere deres settings. Tag f.eks. Forgotten Realms til D&D, hvor man i 3E og 3.5E fik en bonusfeat alt efter hvilken egn, man kom fra.

Egn: Fenmark

 • Røverskoven +3 +2 +2 +1
 • Dyssehøjene +1 +3 +3 +1
 • Kongsberg +2 +2 +2 +2
 • Erikshavn +0 +3 +3 +2
 • Vestby +1 +2 +2 +3

Forrige indlæg: Trin 1: Vælg navn

Næste indlæg: Trin 3: Vælg færdigheder

Dværge har +1 i Helbred.
Dværge er ikke specielt adrætte og kan aldrig
have mere end 5 i Smidighed.
Dværge har stor færdighed i bruge økse og får
ikke -1 i Rustning ved at bruge en kampøkse.
Dværge har korte ben, så de bevæger sig kun
5 meter hver tur.
Dværge kan se varmen fra levende væsner
i mørke og de føler sig frem i underjordiske
gange, når der ikke er lys. De bliver aldrig
bange for mørke.
Dværge har kun 1 i Held.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Danske rollespil, Fimbulfrost, Hjemmelavede spil, indie, Rollespil, Ulvevinter. Bogmærk permalinket.

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.