Spiel 2011

I går aftes kom jeg træt hjem fra fem gode dage i Essen, hvor de fire af dem blev spenderet på den store ‘essemesse’ SPIEL, hvor folk fra hele verden var stimlet sammen for at spille brætspil, købe brætspil, snakke brætspil, købe brætspil, studere brætspil, kigge på rollespil, købe brætspil og møde tegneserietegnere og kunstnere som Larry Elmore (jeps, manden, der leverede de fine tegninger til Den røde æske).

Nu er jeg endelig online igen og er ved at pløje mig gennem et bjerg af mails og et utal af fødselsdagshilsner på min Facebook-side (det er en helt fantastisk ting at komme hjem til, tak for de mange lykønskninger). Derhjemme er en stabel er brætspil, indie-rollespil og diverse sære ting, som man bare må have med sig hjem (flere terninger, køleskabsmagneter med keramik-puslebrikker, ekstra meebles) og specielle messetilbud, som gør at man råder over ekstra brikker, kort og regler, som almindelige dødelige ikke har.

Brætspil har jeg ikke gjort det i meget her på bloggen, men nu hvor jeg har været af sted til Essen de sidste tre år, og jeg har spillet brætspil mindst lige så længe, som jeg har spillet rollespil, og fordi Fastaval har indført en brætspilsotto (tilmelding til konkurrencen er 1. november), så vil jeg også begynde at snakke lidt om brætspil her på bloggen fra tid til anden. Der er visse ligheder mellem rollespil og brætspil, som er interessante at udforske.

Turen til Spieltage i Essen blev arrangeret af Fastavals general og Bastardbulens mester, Bo Thomasen, og det er awesome, hvad han render og gør. Dagligt tages metroen fra hovedbanegården, som vores hotel ligger meget nær, til messehallerne, og de er gigantiske. Området er enormt, og det er en sand labyrint at finde igennem. Efter et par dage har man styr på, hvor alle tingene ligger, og det hjælper at have været der før, da mange af de store forhandlere og producenter har faste stande, mens andre flytter omkring eller er der kun en enkelt gang (mange små enmands-/familiefirmaer, der udgiver et enkelt spil eller to), så der er stadig en stor variation, og selv på sidstedagen opdager man nye spil eller bemærker stande, man kun overfladisk havde bidt mærke i tidligere.

Der er et mylder af mennesker, men i Tyskland er brætspil en familieaktivitet, og derfor er det særligt om lørdagen og søndagen helt almindelige familier, som gæster messen, og stedet er langt mindre nørdet, end man skulle tro. Jeg fik fortalt, at omkring 35% af familierne spiller brætspil en gang om ugen eller så. Det er imponerende.

Der er også cosplayers – rollespillere, warhammer-entusiaster, manga-fans – i udklædning, og enkelte forsøg på boothbabes (en bodypainted Mystique i stil med karakteren fra X-Men: First Class og en flok piger i tjenestepige-uniformer demostrerende brætspillet Maid – et par dage senere var de fuldt påklædte og havde store halstørklæder på – deres stand stod i en kølig hal).

SPIEL handler om brætspil. Der er stande fra hele verden, og man kan gå på opdagelse i finske, japanske og koreanske stande og studere spil fra andre steder i verden. Alle forsøger at klare sig på et gebrokkent engelsk og kluntet tysk, men snakken falder på brætspil, så det virker. I mange stande vil designerne gerne fortælle om deres spil, man får forklaret mange, og der er mulighed for at spilteste eller helt at spille de forskellige spil, og jeg har fået prøvet mange forskellige spil i Essen. Nogle er købt med hjem, andre er på måske-listen, og atter andre er på aldrig igen-listen. Man jagter sjældne udgivelser, begrænsede oplag og signerede eksemplarer, særlige messe-udgaver og messe-tilbud, og ethvert brætspil undersøges, om det er sproguafhængigt, så man roligt kan købe den tyske eller kinesiske udgave, eller om man skal opstøve et engelsk eksemplar.

Tilbehør til brætspil og mærkelige gimmicks finder man naturligvis også dernede. Flere stande sælger udelukkende terninger, en anden er specialiseret i plasticlommer til kort eller kufferter med specialskåret indlæg til figurer fra figurkrigsspil. En række stande gør det i brugte brætspil, så man kan opstøve sjældne versioner af Risk eller Settlers.

Men det handler ikke kun om brætspil, selvom det fylder mest. Der er et tegneserie-område, der er et merchandize-område, hvor man kan opstøve sjældne ting som Star Wars-figurer fra 1980’erne og lignende sære ting. Rollespilsområdet er lille, men pr. danske standarder er det stadig enormt. Der er masser af grej til livere, der er to boder med musik, to med mjød og drikkevarer, flere med våben og kostumer osv., og så der er massevis af bøger, man på tysk, og man opdager at RuneQuest, Shadowrun og Schwarze Auge er blandt de hotte ting i Tyskland, men også D&D, Vampire og Traveller, og det er fascinerende at se, hvor meget, der er oversat, og hvor meget de selv udgiver. Der er ligefrem en finsk stand (Arkenstone) med engelske indie-rollespil – som jeg naturligvis besøgte.

Det er ikke aktiviteter, der karakteriserer messen. Man kan nogle steder møde designerne til et spil og få signeret spillet, men der er ikke paneldebatter eller lignede omkring spildesign osv. Dog afholdes enkelte mesterskaber, som verdensmesterskabet i Memory og Carcasonne.

Jeg vil i den kommende tid snakke lidt om de spil, jeg købte hjem. Nogle er klassikere som My Life with Master (nu måtte jeg endelig have mit eget eksemplar) og Sorcerer, andre er ting som Microscope og Machine Zeit. Og så er der brætspillene.

Og så skylder jeg at fortælle lidt om Viking-Con og Remake-konkurrencen, så der kommer en stribe indlæg snarligen.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Brætspil, Con, indie, Paranoia, Rollespil. Bogmærk permalinket.

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.