[E&E] Rollespilsgilder

Jeg er i gang med at udvikle verdenen til E&E. Rollespil, som vi ved, opstod i slutningen af 1700-tallet, mere præcist i 1770’erne, og blev snart organiseret under gilder ligesom håndværkene var det. Merete Duelund har sin afhandling, Køges gilder – fra udskiftningen til treårskrigen – beskæftiget sig med Køge rollespiller-gilde, og det er grundlaget for dette materiale. Særligt årene omkring 1810 er grundigt dokumenteret, og derfor udspiller historien sig omkring dette år.

Denne gang er det materiale om gildespil – altså at spille rollespil i et gilde. Tidligere har jeg præsenteret J.H.F. Enghøjs spilhold og regelsystemet Elefanter & Eventyrere.

Gildespil

I lighed med håndværk er rollespil organiseret i gilder. Kun gildeanerkendte MissionsMestre må spillede rollespil. Gildet uddanner sine egne MissionsMestre, og for mange inkluderer det at gå på valsen og rejse gennem Tyskland og blive oplært af tyske MissionsMestre. Mange medbringer særlige supplementer eller specielle terninger fra deres læreår i Tyskland. Ofte de bøger som kommer til at udgøre grundlaget i deres kampagner resten af deres karriere.

Gilderne findes i alle større byer, og organiserer rollespil i disse. Der er ikke rollespil uden for byerne, i hvert fald ikke lovligt rollespil, men der findes ikke-anerkendte MissionsMestre, som uden gildernes accept spiller rollespil med bønder og andre uden for købstædernes grænser. Det kaldes forprang og er ilde set.

Gildespillere – og deres indtjening

Foruden gildenes MissionsMestre er der gildespillerne. Det er en slags professionelle rollespillere, der svarer til håndværkergildernes svende. De er oplært af gildet i deres håndværk, og nogle bliver med tiden MissionsMestre og går på valsen for at blive bedre. Få gildespillere tager på valsen for kun at blive bedre spillere. De tjener både til eget underhold og til deres gilder gennem deres spil. Gildespillere kan berige deres gilder gennem at optræde som guider for andre spilhold og føre dem sikkert gennem ekspeditioner, nogle er ligefrem lejerollespillere, der stiller op til farlige ekspeditioner for skatte.

Nogle gildespillere gennemfører farlige ekspeditioner for at erhverve sig skatte og sjældenheder, som de kan sælge til andre spillere, der ikke er gildespillere. Det har længe været en lukrativ indkomst for vestjyske gilder at krydse Nordsøen og sælge skatte til britiske gildespillere. Der er opstået en mindre industri, som kontrolleres skarpt af tolderne for ægtheden af karakterernes skatte, men de seneste par år har handelen lidt under Napoleonskrigene.

På vestkysten tjener en del gildespillere desuden også penge ved at gennemføre ekspeditioner ind i Afrika for at tage slaver, som de sælger i havnene til skippere, der bringer dem til Amerika. I Sønderjylland er der desuden et gilde, der besidder en række frisiske udvidelser til Eventyrere & Elefanter, der tillader dem at begå slavehandel på Afrikas østkyst, hvor de sælger slaver til arabere eller Indien.

Nogle gildespillere optræder for rige borgere og for adelen med deres spil, og der sættes ofte store væddemål på højkant for, hvorledes ekspeditionen klarer sig. Kirken billiger ikke denne slags hazardspil.

Sidst men ikke mindst tjener gilderne på administrationen af deres tjenester, og de services de levere rollespillere. En række gilder udgiver desuden aviser om deres gilders ekspeditioner ind i det mørke Afrika, som følges med stor iver. Særligt de ekspeditioner, hvor flere spilhold strides om at nå først til den store skat, har læsernes bevågenhed. Køge er her berømt for sin kampagne, Afrikas stjerne, hvor adskillelige spilhold kæmpede om at erobre skatten før de andre hold. Både fra Roskilde og Herfølge kom der et spilhold for at deltage i kapløbet.

Et tilbagevendende stridsområde er produktionen af terninger og trykningen af rollespilsbøger, som gilderne gerne vil have domæne over, men som de ældre og mere traditionelle håndværk fastholder deres ret til at praktisere.

Rollespil og de andre stænder

Kirken, adelen og de royale må uddanne deres egne MissionsMestre, og spille med disse. Mange foretrækker at gøre dette, da de ikke bryder sig om at have en MissionsMester af lavere stand end dem selv. Andre gør det lige omvendte, da de mener, at gildernes MissionsMestre er langt dygtigere, end dem som bisperne eller adelsrådet uddanner.

Kirken og adelen har retten til at sanktionere regelbøger, og de kan derfor udgive særlige supplementer, der typisk henvender sig til deres stænder og med særlige regler for deres karakterer. Begge stænder må gerne “spille nedad” og spille stænder under deres egen stand, men heller ikke de må spille stænder over dem selv. Pr. tradition er kongehusets MissionsMester udpeget af Roskildes ærkebiskop.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “[E&E] Rollespilsgilder

 1. Afsnittet om slavehandel er lidt forvirrende. Dels er det lidt uklart om slavehandlen kun foregår i rollespillet (det antager jeg), dels er det ikke helt klart hvorfor man spiller historier om noget så ‘dagligdags’ som slavehandel og ikke noget mere eksotisk.

  Men som altid er det spændende at høre mere om Eventyr og Elefanter.

  Like

 2. Angående slavehandel, så er det noget, der foregår i fiktionen (men afspejler en samtidig meget reel praksis), og beskrivelsen henviser til, at de, der rollespiller indfangelse af folk til slaveri i Østafrika, er frisiske rollespillere og et sønderjysk gilde.
  At indhente slaverne og sælge dem er en måde at genere midler til at finansiere ekspeditioner dybere ind i Afrika.

  Kongelig hofleverandør, hmm …, godt spørgsmål. Det skal jeg have fundet ud af.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: