[Kickstarter] En status over mine kickstartere

Hvordan står det til med mine kickstartede projekter? Et blik på glæder og sorger ved at kaste penge efter kickstarter-projekter.

Her er en status over de projekter, som jeg har været med til at kickstarte.

Åbne projekter

b411671c933d006a04259918aa09abdf_largeBurning Suns – er sat til udgivelse her i september, men forsinkelser er normen for kickstartede udgivelser, så jeg tager den med ro og bliver ikke overrasket, hvis der måtte ske et skred på en måned eller tre. Til gengæld er designeren god til at kommunikere og holde os opdateret med udviklingen af spillet, og det er spændende at følge med.

The Clay that Awoke – forsinket, og designeren er dårlig til at kommunikere forsinkelsen og melde ud med nye deadlines. Det er skuffende, så lidt kommunikation, der har været, og hvor tæt på kroppen, Paul Czege holder sine kort.

Alas Vegas – Over et år forsinket og ingen klar deadline i udsigt, men mange fortvivlede opdateringer med hvor hårdt, der kæmpes for at få skabt spillet og udgivet det. Stadig den af mine kickstartere, som jeg er i tvivl om, om den vil blive til noget.

Fief – France 1429 – forsinket, og designeren er dårlig til at kommunikere forsinkelsen og nye deadlines, men jeg er fortrøstningsfuld, da de har leveret spil succesfuldt før, og der er tale om en relancering af et allerede eksisterende spil (som nu er blevet totalt pimpet).

Reaper Minatures Bones II – sidste efterår afsluttede de en ekstremt succesfuld kickstarter og satte en ny i sving, som jeg hoppede med på. Første kickstarter er gennemført, og man kan også finde deres figurer i butikkerne. Nu er 2’eren godt i gang, og med forventet levering i december, er der god tid endnu, men deres plan er at sende figurer ud i flere omgange, og der er meldt de første forventede forsinkelser, men de er gode til at holde en orienteret, så det er beroligende.

Afsluttede projekter

Fate – rollespillet Fate gik det rigtig godt med. En fin bog og et væld af pdf’er var konsekvensen, og Fate er et af de mest populære nye rollespil på markedet. Evil Hat var meget ferme og gode til at orientere.

Numenera – rollespillet Numenera var ekstremt succesfuldt med både sin kickstarter og efterfølgende modtagelse (og det fortsætter nu med The Strange). Monte Cook var god til at orientere, men backerne modtog bogen efter at den var kommet i butikkerne (og min forsvandt tilsyneladende i posten, og jeg skulle have den eftersendt), hvilket gjorde dele af processen irriterende. Til gengæld modtager jeg stadig pdf’er af nye udgivelser.

Tremulus – endnu et rollespil, og denne gang en Apocalypse World variant baseret på Call of Cthulhu. Bogen kom, som den skulle, og jeg modtager stadig tillæg til den, men den fik ikke så gode anmeldelser på planB’s blog.

Small World 2 – en digital version af et populært brætspil til Android. Den kom, som den skulle, og jeg har modtaget mine bonusser, men kommunikation var so-so undervejs – og der er ikke mere at høre fra projektet.

Kingdom – et rollespil af manden, der lavede MicroScope. Bogen kom, som den skulle, og den har vakt en smule opmærksomhed.

Torchbearer – en D&D-tolkning af Burning Wheel/Mouse Guard, som kom som den skulle, og som lever et stille liv med dedikerede fans og nogle supplerende materialer.

Girl Genius reprint – et optryk af bind 12 og et genoptryk af de ældre bind. Der ankom en stak bøger let forsinket, og der er kommet en masse artwork til computeren og sjove ringetoner (hvor forfatterne indtaler tossesjove beskeder af karaktererne fra tegneserien).

Status

Her går det godt. Af de afsluttede kickstartere har de fleste kun været ramt forsinkelser på få måneder, og det var givet mig konkrete (og digitale produkter) i hænde. Af de nuværende er en ekstremt forsinket, og jeg har mine tvivl til trods for designerens løfter om andet, og to andre er forsinkede og dårlige til at kommunikere. En er på vippen, og den sidste arbejder derudaf med deadline, der heldigvis stadig er et sted ude i fremtiden.

En ting, jeg vil fremhæve er, at hvis designeren holder en løbende orienteret, så er man det mere tilgivende overfor forsinkelser, og generelt bør man som backer forvente et par måneders forsinkelser (hvis man ikke vil blive arrig over ikke at modtage tingene til tiden).

Jeg overvejer, om jeg snart skal til at støtte nogle projekter igen. Jeg har ikke mistet lysten – men lige nu vil jeg dog helst se frugten af mine investeringer, inden jeg bruger mange flere penge på projekter.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

10 kommentarer til “[Kickstarter] En status over mine kickstartere

 1. Det skader nok ikke hverken kommunikationen eller tilliden, at du kender manden bag Burning Suns personligt.

  Jeg backede også SmallWorld 2. Nu fik jeg sendt de fysiske rewards til en adresse i USA, hvilket gjorde at jeg ikke helt havde føling med leveringen – og jeg synes den forskudte udsendelse blev en kende forvirrende. Men hvad! Jeg har fået fedt nyt SmallWorld loot.

  Men jeg kigger aldrig særlig meget på leveringsdatoen når jeg overvejer at kickstarte. Jeg smider nogle penge efter et projekt, og så får jeg sandsynligvis noget loot på et eller andet tidspunkt. Det er ikke fordi, jeg ikke har andet legetøj at underholde mig med undervejs!

  Like

 2. Til gengæld er det virkelig vigtigt at skaberne er gode til at kommunikere undervejs. Jeg har oplevet både dem, der kommunikerer for lidt, og dem, der kommunikerer… lidt mere end jeg ville have foretrukket. Men det skyldes ikke mindst at der er tale om et projekt, hvor mange andre backere er meget mere involverede i projektet. Og det er fint nok at få adgang til live-streams og den slags, også selvom det er på tidspunkter hvor jeg aldrig ville kunne deltage (for eksempel midt om natten dansk tid).

  Like

 3. Min Status:
  Leverede projekter: 2
  Igangværende projekter: 7

  Jeg har investeret i 3 brætspil, 2 musik/lyd-projekter og 3 computerspil og en tilbehørssæt. De 3 computerspil tager selvsagt lang tid, men det første burde nok faktisk være klar, men der skal man altid forvente forsinkelser.

  Computerspil: For lang tid siden backede jeg Planet Explorers, der er i Mine Craft in Space, med runde hjørner, og det er en indie-produktion, der er long overdue. De stoppede deres updates på KS, efter de bare spammede folk med hver gang de rettede den mindste bug. Man kan tilmelde sig updates, men da det er noget der tager 2-3 år, så gider jeg ikke vide mere før vi kommer tættere på. Det næste jeg backede var Darkest Dungeons og de har en god update kadence, ret poleret og professionelt. De sidste jeg backede, her i år, var Warmachine Tactics og det er klart en studio produktion. Vi backede i januar eller deromkring og det er i beta nu… udkommer i efteråret. Så det var måske mere et forsalg, end kickstarter – men der kom flere faktioner til og flere muligheder pga. stretch goals, så som backer føler jeg mig ikke snydt.

  Musik/lyd: Jeg har backet en fyr der hedder Wes Otis, der er en dygtig sound designer, der har lavet nogle fede baggrundsloops. til rollspil – Markedsplads, Dungeons, Eldritch Horror, lyd og nogle gange musk der kører 10 minutter og looper uden hak. Det er fedt og, han levere for det meste et halvt år efter og det er nemt og billigt. Han er god til at lave updateringer når der er noget at fortælle, og man føler sig med.

  Brætspil:
  Serpents Tongue
  – Jeg har backet, som min intro til KS, et spil der hedder Serpents Tongue. De blev vildt populære, hvilket kom bag på dem…. det kunne man åbenbart godt i 2011, men jeg kan se at de fleste KS projekter nu planlægger med det tilfælde at de bliver sygt populære. Det gjorde de og de havde faktisk lavet spillet – de skulle bruge 18.000 dollars men fik 192.000 – derfor redesignede de spillet. Det er sejt gjort, men det skulle de nok ikke. Den første deadline blev skrottet og en ny blev givet. Den deadline blev overskredet med halvandet år – for levering af grundspillet. 2 år efter den udvidet deadline har vi backers, stadig ikke vores backer-rewards. De er kun lige gået i produktion i Kina. Spillet er godt og flot, men det er ikke alt der er lovet… Og firmaet bag er så dårlige til at kommunikere og kører forretning, at de går ned på et tidspunkt, og en del af spillet er at det udvikler sig. That will go away.

  Burning Suns
  – Meget samme oplevelse som Morten

  Xia, Legends of a Drift System
  – Endnu en kæmpesucces på KS, og her er det en fyr der kører sin egen Kickstarter. Der er faste updates hver fredag og de er korte og fyldte med billeder der viser hvor langt vi er. Der er også et par Mass Production copies der bliver sendt rundt til fans der tager det med på conner, og dem følger vi også i updates, Det er blevet forsinket fra Marts til September, på grund af QA issues – så det er faktisk på båden nu. Jeg har følt mig meget indvoldveret og backers bliver spurgt om mange ting, blandt andet om vi ville acceptere en forsinkelse, for at øge kvaliteten. Jeg glæder mig SYGT til dette spil.

  Andre: Jeg har backet Token Chest fra Stonemaier Games og det er meget prof og levere sikkert til tiden i januar/feb. Der er gode updates, der fortæller hvor langt det er. Ærgelig nok har de ændret et design på en token, til noget jeg ikke rigtig bryder mig om – man kan derfor få pengene tilbage. Det gider jeg ikke, men det er da ærgeligt.

  Like

 4. Jeg har næsten lige fået leveret the convicted. Et belejringsspil med spændende bygnings og forsvars opgraderingsmekanik.

  Spillet er en polsk kickstarter. De har kommunikeret ca 1-2 gange om måneden hvilket har været fint.

  Det færdige spil har en trykfejl så 3 pap makers er sorte. Det virker ikke som om stort problem…. Bare lidt ærgeligt.
  Selve spil brættet kunne godt være bedre kvalitet men alle andre komponenter er rigtigt lækre.

  Dog har spil designeren af mærkelige grunde valgt et glossy finish.

  Jeg har ikke haft tid til at spille det endnu men det ser spændende ud.

  Like

 5. Hej Elias,

  Ang. tilliden og kommunikationen – så har jeg vel sagtens mere tillid, fordi jeg kender Emil, men før han begyndte på Burning Suns, kendte jeg ham ikke, og den kommunikation, jeg refererer til, er primært hans nyhedsbreve, som uanset mit kendskab til Emil kører stabilt, informativt og ofte. Adskillige af mine andre kickstartere er slet ikke i nærheden af det niveau. Evil Hat og Monte Cook er også rigtig seje, mens folkene f.eks. bag Fief skriver sjældent, og Paul Czege er uregelmæssigt og først efter at deadline var overskredet kom i tanke om, at han burde nævne noget om at være blevet forsinket (selvom han måtte have vist det i et godt stykke tid på det tidspunkt).

  Som sådan er deadline for, hvornår jeg får mine ting ikke vigtig – det afgør ikke om jeg støtter eller ej – og nogle af mine støttede ting har ligget mere end år ude i tiden, men omvendt er jeg obs på tingene, når deadline begynder at nærme sig, så jeg har en fornemmelse for, hvor tingene er på vej hen (selvom der nok ikke er meget at gøre, hvis tingene først skrider – Glory to Rome eller Mark Rein-prik-Hagen er to triste eksempler).

  Like

 6. Live streams har jeg aldrig haft gjort det i, men jeg nyder at få nyhedsbrevene og høre om, hvordan det skrider frem med de ting, som man har i vente.
  Jeg tror endnu, jeg har at opleve nogen, som kommunikerede for meget, om end jeg sagtens kan forestille mig problemet (og husker jeg ret, lavede John Kovalic med sin Dork Tower netop en vittighedsstribe over for megen kommunikation).

  Like

 7. Spændende. Jeg er lidt fascineret af historien med Serpent Tongue, netop fordi det lykkedes os andre at samle eksemplarer op i Essen (og så har jeg ikke en gang fået spillet mit eksemplar endnu, om end jeg rigtig gerne vil).

  Like

 8. Det ser ret spændende ud – jeg sad netop i går og kiggede på spillet, fordi det er på Essen-listen over årets nyheder.
  Det ser ret nifty ud, selvom jeg har en tendens til at gå uden om de kooperative spil.

  Sjovt det med komponenterne. Jeg har oplevet det med forskellige spil, at kvaliteten svinger en del inden for samme spil, således at nogle dele er rigtig flot producerede, og andre dele bare er grimme brikker eller dårligt trykt pap. Det er nok et af de steder, hvor man ser, at mange af designerne er amatører uden et stort firma i ryggen.

  Like

 9. Xia har været eksemplarisk i sin kommunikation. Dels fordi designeren er så sympatisk, dels fordi man forstår alle delays (bla. blev der annonceret delays allerede i forbindelse med strech goals), men primært fordi det er en rigtig fin indgang til hvad det kræver at producere brætspil.

  Hvis jeg ville kaste mig ud i produktion af eget spil ville jeg vende tilbage og læse hans updates.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: