[Hinterlandet] N5 Under Illefarn

Vi er i gang med at spille Oldschool D&D-scenarier med reglerne fra Hinterlandet. Vi har forladt Temple of Elemental Evil, da det blev for repetitativt, og er nu nået langt ind i Under Illefarn, så jeg roligt kan snakke om scenariet uden at afsløre noget for spillerne.

Under Illefarn Under_Illefarner et scenarie, jeg har et nostalgisk forhold til. Det udkom i 1987, og det er det første modul solgt som et Forgotten Realms-modul, og det er et modul, som jeg i en meget ung alder samlede op i en Fætter BR-butik – for dengang kunne man finde rollespil de særeste steder, og den BR, der ligger inde ved Magasin i KBH, havde et sortiment af rollespil. På det tidspunkt var jeg kun bekendt med basic-reglerne til D&D, og det var derfor noget overraskende at finde flere typer af elver-karakterer, halvelvere, gnomer, og at NPC’erne havde flere klasser, at ikke-menneskene havde klasser, og at blandt de klasser var druider, cavaliers og rangers, foruden at magic-user og clerics havde helt ukendte spells. Scenariet var udgivet til AD&D 1st edition, og det trak desuden på Unearthed Arcana-bogen, som introducerede en masse nye regler til AD&D 1st ed.

N-serien var desuden orienteret mod low-level spil, og både N4 Treasure Hunt (1986) og N5 Under Illefarn introducerede regler for, at man begyndte på level 0 (med -500 XP), og at man først valgte sin klasse ved level 1. Det er også i denne periode, man begynder at systematisere ability checks i stadigt større omfang – dvs. proto-skill-regel til D&D, som mundede ud i Non-Weapon Profiency-reglerne i AD&D 2nd edition (1989) – og der flere steder oplæg til at lave ability checks.

N5 Under Illefarn

Under Illefarn er et kampagne-oplæg. Første del beskriver Daggerford (Forgotten Realms) og omegn samt vigtige NPC’ere, og den rummer nogle oplæg til, hvorledes man kan bygge kampagner op. Dernæst er tre mindre scenarier, som er oplægget til modulets hovedscenarie. Noget af det interessante ved disse er den åbne struktur i dem. Der er lagt op til, at spilleder selv skal være med til at opbygge, hvad det er, der finder sted bag scenarierne – for det er ikke lagt ind i scenarierne udover interessante forslag – og scenarierne er designet ud fra en struktur, hvor spillerne skal spekulere over, hvilken retning historien vil tage.

De tre første historier er bygget op som følger:

  • Lizard Raid – heltene drager ud for at hjælpe hævntogt mod lizardmen, som har angrebet lokalsamfund.
    • Twist: På færden ud i mosen efter hævntogtet, møder de en fredsommelig stamme af lizardmen, inden de finder vej til de lizardmen, som overfaldt lokalsamfundet.

(Derudover er det basalt set en western, hvor indianere har overfaldet nybyggere. De tilbageværende nybyggere har forfulgt indianerne, men er blevet dræbt i et baghold, og heltene møder de gode indianere, inden de finder de onde indianere).

  • Caravan Duty – helten sendes ud for at overlevere en besked til en karavane.
    • Twist: Heltene hyres af karavanen som vagter på tilbageturen.
  • The Rescue Mission – Lokal adelsmands datter er kidnappet af anden adelsmand, og man sender en masse folk ud for at finde hende. Vore helte render ind i kidnapperen, der udfordrer dem til en duel.
    • Twist: Midt under konfrontationen angribes man af gobliner, og kampen mod gobliner fører heltene til en dal, hvor elverkongen ligger såret og under angreb fra flere gobliner.

Hvert af de tre intro-scenarier indeholder ikke nogen dungeons, og de byder desuden på elementer, som spiller en rolle i det sidste, store scenarie. Centralt for hvert af de tre små scenarier er “random encounters” eller omstrejfende væsener, men hver af disse tilfældige hændelser er ret specialiserede møder. Basalt set er hver af dem et encounter eller en scene (som ofte vil munde ud i kamp, men ikke pr. automatik), som kommer i en tilfældig orden, og deres funktion er at bringe fiktionsuniverset til live – og de rummer gode oplæg.

Twist-strukturen i mini-scenarierne er ret fin, fordi den gør forløbet uforudsigeligt på en enkel måde, og kombineret med de tilfældige scene-oplæg, er der med beskedent arbejde en hel del spil. Hvert af scenarierne introducerer desuden et element, som spiller en rolle i sidste scenarie (f.eks. mødet med elverkongen, og denne re-introduceres i sidste scenarie – omend det ikke skete for os, da spillerne valgte taktisk retræte i stedet).

Hinterlandet

Hinterlandet er ikke helt designet til denne form for spil. Huleudforskning er i centrum, men det er hovedsageligt spillets XP-økonomi, som det påvirker. Hinterlandet har netop mekanikker til at håndtere møder, hvor det er uklart, om det kommer til kamp, eller om det kommer til samtale – eller retræte og flugt, og de mange åbne møder i Under Illefarn understøttes netop af dette og bedre end AD&D-reglerne kunne.

Tilpasningen af reglerne for eventyrpoint

Hver encounter betragtes som et rum – og mange af dem udspiller sig i en art rum, f.eks. i lysninger i Laughing Hollow (mission 3) eller ved områder med (nogenlunde) fast grund (mission 1). Uanset udfaldet af mødet tæller det som et udforsket rum – og spillerne scorer point. De har ingen kontrol med hvilke møder, der finder sted, hvilke de vil sigte efter, og hvilke de vil helt undgå, men graden af udforskningen af møderne og måden de går til dem, påvirker ikke mængden af eventyrpoint.

I nogle encounters forhandler de, i andre kommer det til kamp, og atter andre undgår de med list og snilde, men hver hændelse giver point, og det bliver så op til spillerne at vurdere, hvor meget de så vil udforske det enkelte encounter.

Det fungerer, men er ikke helt optimalt, da det fratager spillerne kontrollen med den overordnede udforskning, og de får derfor langt mere en enkeltstående sum for spilgangen end for udforskningen – også fordi encounters ikke kan være ‘tomme’, som rummene kan være det. Tomme rum i hulesystemer giver også eventyrpoint, men der er ikke nogle tomme encounters at udforske. Det er en væsentlig designforskel – heldigvis opvejer Under Illefarns encounters noget af svagheden ved deres variable opsætning (rækkefølgen og udvælgelsen er fri) og ved deres opbygning (det behøver ikke komme til kamp, andre løsninger gives og er fuldt legitime; nogle encounters er desuden slet ikke lagt op til kamp).

Under selveste Illefarn

Nu venter os selve Illefarn, som er hovedscenariet, som er en dungeon, og som rummer en masse traditionel udforskning af underjordiske kamre. Hvor meget længere det er end de tre missioner, vil blive spændende at finde ud af. Vil det vare en eller tre spilgange eller noget helt fjerde?

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: