[9. december] Rollespillets historie

motivatora6c991476b1290aad717b36d598466174942465fJulekalender for rollespillere

Uddrag fra bogen Dansk rollespil fra Struensee til Murens fald, KBH 1992

Årene op til indførelsen af Grundloven var år fyldt med tvivl og uro blandt de danske rollespillere. Fra regeringens side lød det, at laugene ville miste deres privilegier, og årene lige før Grundlovens gennemførelse, blev de rigtig nok ophævet. Konsekvensen blev en række forsøg på at finde et alternativ, og løsningen kom i form af den københavnske borger- og håndværker-forening, som inspirerede mange købstæder til oprettelsen af tilsvarende, som overtog mange af de opgaver, som laugene tidligere havde haft, men uden de særegne privilegier. Rollespilslaugene fulgte trop, og mange købstæder i de følgende årtier fik enten en Borger- og rollespilsforening eller en Håndværker- og rollespilsforening alt efter hvilke grupper, de lokale rollespillere gik sammen med.

Tabet af laugenes privilegier var langt fra den eneste konsekvens. Rollespilslaugene blev ramt langt hårdere end håndværkerlaugene, da det netværk af laug, der skulle sikre konsistent rollespil blev sværere at opretholde, og særligt ude i landsbyerne sprang mange uautoriserede rollespilsgrupper frem.

Ekspeditionerne til de ukendte lande fortsatte i anden halvdel af 1800-tallet, men Europas hastige udforskning og kolonisering af Afrika i denne periode udfordrede Eventyrere & Elefanters fiktive udforskning af Afrika, og de tyske laug og danske foreninger fik stadig sværere ved at håndtere diskrepansen mellem, hvad man vidste om Afrika, og hvad reglerne i E&E sagde om Afrika. Løsningen for mange spilmestre blev Auf dem Mond-serien, der flyttede udforskningen af Afrika til månen, og langt senere til Mars. På den ene side vedligeholdt Auf dem Mond-serien udforskningen af ukendt land, men det havde også den konsekvens, at det flyttede rollespil ud af sin nutidige, nogenlunde realistiske ramme over i den rent fiktive, og fra at have været nærmest et orientalisme-projekt i Edward Saids ånd, der reproducerede forestillinger om Afrika og Middelhavsregionen, begynder det at åbne for udforskningen af det åbenlyst fiktive. Denne udvikling var vigtig for de næste trin i rollespillets historie, som fandt sted i Mellemkrigstidens England.

Rollespil i Danmark beholdt sine tyske rødder i mange år. Den første store ændring ses først efter Anden verdenskrig, hvor alt tysk var miskrediteret i et sådan omfang, at rollespillere skrinlagde deres tyske dialekter, opgav deres forbindelser til de tyske grupper, og for manges vedkommende lagde de tyske regelsystemer på hylden.

Perioden umiddelbart efter Anden verdenskrig så to opblomstringer. En bestående af danske, hjemmedesignede regelsystemer – der almindeligvis var danskificerede versioner af E&E – og så en vækst i amerikanske rollespil, der kom ind først via amerikanske soldater udstationeret i Europa, og efterfølgende som et led i Den kolde krigs kulturelle krigsførsel, hvor både Sovjetunionen og USA forsøgte at påvirke europæisk åndsliv, herunder rollespil. De amerikanske rollespil kan opdeles i to perioder. Perioden umiddelbart efter Anden verdenskrig og perioden under den kolde krig. I første periode skal vi til England for at se, hvad det var for rollespil, som amerikanerne spillede.

I hælene på Første verdenskrig udviklede briterne en ny retning inden for rollespilsverdener. Indien: Kolonialiseringen og dens vinkel på det britiske imperiums udforskning af verden var under pres fra særligt mange krigsveteraner, som søgte et rollespil, hvor de bedre kunne udtrykke sig og finde en frihed til at udforske, der ikke lå for tæt op af den gru, de havde oplevet på Europas slagmarker. De vendte blikket mod fiktive verdener, som lå uden for Europa, og som gerne slet ikke havde en åbenlys parallel. Disse spil blev næsten udelukkende spillet blandt de britiske veteraner og havde ikke nogen gennemslagskraft uden for disse kredse. Det var først da Tolkien og Lewis begyndte at nedskrive deres kampagner som historier – de var begge med i rollespilsforeningen The Inklings – slog den britiske fantasy-genre igennem uden for England. Allerede i 30’erne blev de engelske fantasy-rollespil populære i USA, og de amerikanske soldater tog dem med sig, da de blev udstationeret i Europa under og efter Andens verdenskrig.

Historien om Operation julegave og om Tom, Anders, Emma, Majken og Bo fortsætter i morgen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[9. december] Rollespillets historie

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: