[16. december] Politisk rollespil – VL-grupperne

motivator71a2fcb2465f483796f06b6deb917e7745e1ef9eJulekalender for rollespillere

Uddrag fra bogen Rollespil i dansk politik: fra rullespil til rollespil – terninger og politik gennem 80 år, Forlaget Kritik 2001

De politiske rollespil: VL-grupperne

Virkelige Liv-rollespillene er en gruppe af politiske rollespil fra en periode, hvor man i langt større grad identificerede sig med sit parti, læste sit partis avis og spillede sit partis rollespil. I lighed med partiaviser er parti-rollespil så småt gået i glemslen, men Virkelige Liv-rollespillene eller VL-grupperne, som de også kaldes, har stadig mange, der dyrker det loyalt til trods for, at bøgerne ikke har været udgivet i årevis og ofte nu om stunder er meget slidte eksemplarer.

VL-rollespillene er lavet som reaktioner på hinanden – fra at Det konservative folkeparti, dengang Højre, udgav rollespillet Adelen: Det skjulte liv til Socialdemokratiet, der udgav rollespillet Arbejderen: Erkendelsen. Der er grundlæggende konsensus om, at det første rigtige VL-rollespil var Adelen: Det skjulte liv, som er en viderebearbejdelse af Ars Noblisse. I mange år blev det spillet nærmest i hemmelighed, fordi det cirkulere i lukkede kredse mellem Højres medlemmer, men da Bondepartiet fik færten af det, lancerede de deres egen version, Almuen: Høsten, som var en ren gentolkning af Adelen: Det skjulte liv. Hermed fik de lanceret en praksis, hvormed alle partier udgav deres eget rollespil, der brugte samme regelsystem, men i partispecifikke tolkninger (kun partiet Retsforbundet udgav deres helt egen tolkning i 1926, men det blev aldrig nogen succes), og det har siden resulteret i, at alle spillene betegnes under en paraply for Virkelige Liv-rollespillene.

Tre konsekvenser af VL-rollespillene har været 1) partimedlemmerne kan spilles sammen på tværs af deres partier i Snapstinget, og særligt kampagnen Diplomatie & Zeit er legendarisk for at have kørt i over 20 år med vekslende ministre som Spielmeister, 2) at ungdomspolitiske partier kan mødes til konferencer og samkøre deres rollespil, og 3) at partierne både internt og eksternt reviderer deres regelsystem for at opdatere det til den dominerende partilinjes overbevisninger (f.eks. Adelen: Det skjulte liv – 1. version, 2. version, reviderede version, reviderede 2. version, – i klassisk tid osv.), men også for at give deres partimedlemmer et spilmekanisk forspring, når der spilles sammen med andre partiers medlemmer ved tværpolitisk rollespil.

Historien om Operation julegave og om Tom, Anders, Emma, Majken og Bo fortsætter i morgen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “[16. december] Politisk rollespil – VL-grupperne

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: