Hinterlandet – Ligsamlerne

Denne artikel er en baggrundsartikel til Hinterlandet. Det er en optakt til Fastaval 2016, og en del af samtalerne i Hinterlandet-gruppen på facebook (kig forbi og vær med!). Første artikel var om svartedværge, anden artikel var om rottegobliner og denne gang gælder det ligsamlerne.

kranier IIISkjult under store kutter, som slæber hen over jorden, brune af støv og fyldt med beskidte fugtpletter, er ligsamlerne med deres knapt trekvarte meter i højden et besynderligt syn, indtil stanken fra deres beskidte kutter smurt ind i rådnende ligsafter rammer næseborene. Derefter tager kvalmen over, og mange eventyreres forsøg på at føre en samtale med de besynderlige væsner er endt med voldsom kvalme og opkast.

Ligsamlernes lange brune snuder stikker frem af hætten, når de kigger op på folk, de snakker med, og deres sort-brune øjne er venlige som en hunds at se på. Når de snakker og lytter, vibrerer deres knurhår. Ingen ved rigtigt hvad ligsamlerne er for et folk, eller hvordan de ser ud under kutterne, og ingen har haft lysten til at se nærmere efter.

Ingen ved hvorfor, men ligsamlerne rejser rundt som nomader i vildmarken, hvor de samler de døde ind og forsøger at give dem en passende begravelse, så de døde kan uhindret søge videre til dødsriget. Om de også spiser ligene er uvist, eller om det kun er noget de gør for væsener, hvor konsumeringen af liget er en del af gravskikken, vides ikke.

Ligsamlere er kendt for at bede eventyrere fordrive ligædere, bengnavere, ådselsluskere og andre væsner, der lever af at fortære ligene, og som ofte er for farlige for de små ligsamlere selv at konfrontere. Lønnen er ofte kendskabet til de huler, som ligsamlerne arbejder i, eller de beskedne skatte, som de samler op, mens de rydder lig af vejen og sikrer deres begravelse.

  • Forsvar 11; Tærskel 5; Sår 2; Resistens 11 (Nekromanti 16); Morale 11; Angreb våben+1; 1t6

Ligstank: Der er en stank af død omkring ligsamlerne fra de døde, som de samler ind. Stanken får det til at løbe i øjnene og giver kvalme. Alle, der er inden for 3m af en ligsamler, skal klare et Resistens (stamina)-tjek 8. Hvis det fejler med 4 eller mindre, har man kvalme og ulempe på sine handlinger i 1t4 runder. Hvis det fejler med mere end 4, kaster man op i 1 runde – og kan intet gøre imens – og derefter har man ulempe på sine handlinger i 1t6 runder.

Snakkesaglige: Ligsamlere er sociale væsener, og de kan godt lide at snakke. Alle parlay-handlinger, der indleder samtaler (vær hilset, bælle, veltalende etc.) har fordel.

Kujoner: Ligsamlere er kujoner, og de har +4 forsvarsbonus, når de foretager retrætehandlinger.

  • Ligsamlerne optrådte første gang i scenariet Den forladte sal.

Ligsamler skatte

Ligsamlernes ligfedt-Tællelys

Trylledrik IIIKun ligsamlerne kender hemmeligheden bag det fortryllede tællelys, som de skaber af ligfedt, og som er gulligblegt og ubehageligt blødt at røre ved, og som altid efterlader ens fingre lidt fedtede og ildelugtende, når man har rørt ved det.

Ligsamlernes ligfedt-tællelys er fortryllet, og dets trolddom virker, når lyset tændes. Lysets fortryllede skær påvirker alt, der rammes af lyset, inden for 2m af tællelyset, og tællelyset kan anvendes 5 gange inden dets trolddom brænder ud. Hver antænding holder i op til 60 minutter. Alle levende væsner inden for lysets skær kan ikke falde naturligt i søvn eller mærke træthed, og mod overnatulig søvn er fordel på resistenstjeks.

Åndedrag på flaske – Ligsamlernes åndedrag

En lille, beskidt flaske i billigt, grønt glas med en tætsluttende korkprop. Fra flasken rejser sig en kvalm stank, der får øjne til at løbe i vand, og som bringer minder om slagmarker og slagtehuse. Ifølge ligsamlerne indeholder flasken en ligsamlers endelige åndedrag.

Sætter man næsen til flasken, og indånder stanken, kan man trække trolddommen fanget i flasken ud, og åndedraget i flasken skænker indblik i de dødes verden. Man kan se spøgelser og andre ulegemlige udøde, som var de fysiske, og man kan angribe dem, som var de fysiske væsner – eventuelle ulemper eller lignende hindringer, fordi man kæmper mod en udød uden et fysisk legeme ophører.

Flasken indeholder 1t3 åndedrag, når man finder den. Effekten af et åndedrag holder i 10 minutter.

Skriftrullen fra Kushaiah: Ligsamlernes lærdom om de døde

En pergamentrulle med flænger og rifter mellem hvilke en sirlig skrift forfattet af beskidte fingre snor sig. Da skriftrullen åbnes, rejser sig en ubehagelig stank. Trolddommen i skriftrullen er nedfældet af hemmelighedsfulde væsner, der bærer på traditioner, hvis ophav de ikke længere erindrer. Det er trolddom fra en tidsalder, hvor vejen til Dødsriget var kortere.

Magisk skriftrulle: Væsener, der kan læse, og læse teksten højt kan bruge skriftrullen. For at anvende trolddomsrullen skal trolddomsordene gengives af spilleren. At anvende den magiske skriftrulle tæller initiativmæssigt som en magisk handling.

Trolddomsordene: Forsigtige ord, der hviskes varsomt, og hvis lyde bedst glider over tungen, når ingen kigger. De hviskede ord er lange, hvislende og smyger sig om folk, der hører dem.

Efterfølgende blegner ordene og visner fra pergamentet, der begynder at smuldre og blæse bort på en usynlig vind, der tager resterne til den nærmeste grav.

Effekt: De fortryllede ord på skriftrullen giver indsigt i en faldens skæbne, og hvad der holder den faldne fra at finde hvile eller vej til Dødsriget. Bruges skriftrullens trolddom til at undersøge et lig, lærer man dødsårsagen, da liget vågner til live og fortæller det, og hvordan den døde gerne vil stedes til hvile.

Hvis trolddommen bruges på en udød, lærer man, hvad det er, der hindrer den udøde i at finde hvile, om det er nekromantisk trolddom, der holder et skelet i gang, eller om det er tørsten efter hævn, der fæstner et spøgelse i denne verden. For at anvende skriftrullens trolddom mod en udød, skal man kunne se den i øjnene (eller ækvivalenten deraf).

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: