RPGaDay – 11. august: Which Game Most Affected the Way You Play?

RPG-a-Day-2016 (2)Velkommen til #RPGaDay, hvor der hele august dagligt blogges, tweetes og skrives om rollespil. Hver dag har sit emne, og du kan give dit besyv med via kommentarer og sociale medier via #RPGaDay. I dag skal det om de rollespil, som har haft en stor indflydelse på ens spilstil.

Which Game Most Affected the Way You Play?

På sin vis er det fristende at sige “Dungeons & Dragons – Basic Rules“, fordi det satte mig i gang med at spille rollespil, og derfor udgør hele grundlaget for mit rollespil.

Men lad mig komme med nogle flere muligheder. Ravenloft-scenariet RA1 Feast of Goblyns (1990), som er det første Ravenloft-setting modul udgivet, og det er et fantastisk sandkasse-scenarie, og det gjorde to ting: Det lærte mig at bygge stemning op, og det lærte mig at påtage mig NPC-rollerne og spille dem, for det var nødvendigt for at rigtigt at spille scenariet og få den rigtige stemning op at køre (jeg havde endnu ikke været på con, så jeg havde ikke andre GMs eller spilmiljøer at støtte mig op af, end artikler i Dragon Magazine og af GM-materialet i det første Ravenloft boxed set – som også er rigtig godt).

To andre rollespil er Toon og Paranoia, som lærte mig meta-spillet mellem spilleder og spiller, og hvordan man også skal spille på, at spillerne ved, at jeg ved, at de ved, at jeg ved etc. Det var tricks, som at rulle terninger bag skærmen og smile sukkersødt-grumt bare for effekten, og det var tricks som at skabe kaos ved at speedsnakke og udlevere blyanter til spillerne, og hver gang de to imod dem, så oplyser man dem, at det er dynamit, som eksploderer – og de blev ved med at tage imod de pokkers blyanter.

Det er Whispering Vault, som lader spillerne rulle alle terningerne, og hvor spillerne har meget frie rammer til at skabe deres karakterer, og de verdener, som karaktererne bebor, og hvor man som spilleder leger med okkult-gnostisk rollespil, hvilket jeg siden fortsatte med i Nephilim. Det er også Chill Companion, som også er et fantatisk supplement, fordi det gennemgår alskens gysergenrer, og hvordan man opbygger sit horror-rollespil til at afspejle de enkelte genrer, og at det involverer, at man tilpasser reglerne til at passe spillet (et design-ideal som indie-bølgen siden samlede op).

Et sted ind imellem alt dette er der de danske con-scenarier, men jeg kan ikke pege på noget specifikt. Con-scenarierne havde deres egen tilgang til rollespil, hvor man skabte karakterer, system og fortælling som et samlet hele, der udgør et samlet hele på måder, som ingen andre designtraditioner har formået.

Dernæst kom indie-rollespillene, og blandt de første jeg fik prøvet, og som gjorde ting var Mountain Witch, In a Wicked Age og My Life with Master, som var med til at lege med fordelingen af fortælleret, aggressiv scenesætning og løbende skift i fortællepositionen (i årevis havde con-spil prioriteret ren karakter-position, hvor man agerede eller talte ud fra sin karakters gøren). Det blev udfordret af indie-bølgen.

Hvad har haft en stor indflydelse på dit rollespil?

 

 

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “RPGaDay – 11. august: Which Game Most Affected the Way You Play?

 1. Godt indlæg, dog mener jeg at den amerikanske indie-tradition formår at skabe karakterer, system og fortælling som et samlet hele, i Lady Blackbird-spillene.

  Personligt er mit svar på dagens spørgsmål ret kort, nemlig Vampire: The Masquerade på godt og ondt.

  Like

 2. D&D Basic kunne godt være en kandidat for mig, af samme grund. Hvis vi lige hopper forbi det kommer vi til indie-spillene, som er kraftigt medvirkende til at jeg stadig spiller rollespil. Af dem du nævner har specielt IaWA betydet meget for mig, med honourable mentions til My Life With Master og Steal Away Jordan. Dog går indie-prisen (og den samlede sejrskrans) til Apocalypse World, som har revolutioneret den måde jeg spilleder på, på en måde som kan bruges i faktisk alle rollespil som ikke er så stramt plottede at det er ligegyldigt hvad spillerne gør. Samtidig har AW konsolideret ret mange af indie-landvindingerne fra det foregående årti.

  Like

 3. Wow. Lad os prøve at få folk til at blogge om spørgsmål uden generel interesse. Det bliver skidegodt…

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: