FATE Accelerated … på dansk!

FATE Accelerated FATE Accelerated på dansk
FATE Accelerated og FATE Accelerated på dansk side om side.

En ny rollespilsudgivelse har ramt det danske marked. FATE Accelerated er blevet oversat til dansk, og det er nu blevet udgivet og kan snart findes hos lokale spilforhandlere.

Rollespillet FATE er et af de ‘store’ indie-rollespil, som udsprang af 00’ernes indie-movement og Forge forum miljøet, som blandt andet også afstedkom Apocalypse World (og dets mange afarter ‘Powered by the Apocalypse’), som er et af de andre ‘store’ indie-rollespil (indie-rollespillene er en lille gren af det samlede rollespilsmiljø, så selvom Fate og AW er store, er de små sammenlignet med Dungeons & Dragons, Pathfinder og Call of Cthulhu).

FATE Core FATE System Toolkit Secrets of Cats
Grundbogen til FATE samt et scenarie med katte i hovedrollerne og Toolkit til at designe og arbejde videre med reglerne.

FATE er et universal rollespil, som er velegnet til at blive anvendt i mange forskellige genrer – fantasy, horror, science fiction, steampunk, urban fantasy etc. – og det er et system, hvor karaktererne er i centrum, og hvor en stor del af handlingen i spillet er knyttet op til karakterernes udformning, og hvor spillerne har stor indflydelse på, hvordan verdenen tager form, og hvordan spillets forløb udformer sig.

Jeg backede selv udgivelsen af Fate på kickstarter (som kom sommeren 2013), og det er derfor en fornøjelse at se, at det nu også er kommet på dansk i form af FATE Accelerated, som er den hurtige, enkle version af FATE. Begge versioner anvender fudge- eller fate-terninger (sekssidede terninger med to blanke sider, med to sider med et + og to sider med et -), og når der rulles terninger, ruller man fire terninger.

FATE Accelerated

FATE Accelerated på dansk
FATE Accelerated på dansk

Kort fortalt er det et conflict resolution system med en nogenlunde traditionel spillederfunktion, men hvor spillerne kan introducere elementer ind i fiktionen både i konflikterne og når de skaber deres karakterer. Det kræver kun lidt forberedelse og bygger på, at handlingen udspringer af spillernes reaktioner og deres bidrag til fiktionen.

Karakterer er bygget op over aspekter, som er det, der driver spillet. Med aspekter bliver spillerne medskabere af

FATE Accelerated på engelsk
FATE Accelerated på engelsk

spillet, da de kan introducere ting i spillet baseret på deres aspekter, og som gør det nemmere for dem at overvinde udfordringer – men for at aktivere sine aspekter skal man spendere Skæbnepoint, og de optjenes bedst ved at bruge de samme aspekter som hindringer og derved lade spillerne være med til at skabe dramaet og de ting, som kommer i vejen for karakteren. F.eks. med et aspekt som ‘Mine opfindelser virker næsten altid’ kan spilleren både skabe opfindelser, som umiddelbart løser et problem for karakteren, men omvendt kan spilleren også lade samme opfindelser slå fejl for at gøre en situation sværere.

Det er kernen i Fate og Fate Accelerated. Aspekter kommer i flere former, og der er forskellige måder at opstille konflikter, hvor de kommer i spil, og som driver handlingen fremad.

FATE Accelerated på dansk er trods sit spinkle regelhefte noget, jeg vil kalde begyndervenligt. Reglerne er på under 50 sider, men det er sparsomt med eksempler på, hvad der sker, og de kortfattede regler grænser til det indforståede, hvis rollespil er fremmed for en. En erfaren spilleder vil til gengæld nemt kunne introducere nye spillere for FATE Accelerated.

FATE Accelerated på dansk er for dig, som gerne vil prøve noget nyt og anderledes rollespil. Hvis dine erfaringer er GURPS, D&D, Pathfinder, Shadowrun, World of Darkness, Call of Cthulhu og lignende klassiske rollespil, så er FATE Accelerated både spilmekanisk og stilmæssigt en spændende oplevelse – og det skal du ikke snyde dig selv for. Den danske oversættelse gør det nemt at komme i gang, og selvom det er en fordel at bruge fudge/fate-terninger, kan du også bare finde en håndfuld almindelige 6-sidede terninger frem og gå i gang.

Hvis du er erfaren med indie-rollespil, er FATE Accelerated godt, hvis du har brug for et universalsystem, som ikke kræver den store forberedelse, og som lader jer spille alskens genrer. På den måde er det et godt supplement til The Shadow of Yesterday/Solar System, Lady Blackbird og Power by the Apocalypse, som ellers er oplagte universalsystemer.

Du kan læse mere om FATE på danskwww.faterpg.dk. Bogen er oversat af Glen Voss og relayouted af Stefan Kiel Nielsen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “FATE Accelerated … på dansk!

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: