[1. advent] Rollespil i 2010’erne: De eviggrønne rollespil

Det første lys i adventskransen er blevet tændt, og julekalenderen for rollespillere har åbnet lågen til 3. december. Bag lågen er stabler på stabler af rollespil omgivet af gran. Det er de eviggrønne rollespil, som står her.

Julekalenderen i år kigger på rollespilsudgivelser i 2010’erne, og der er naturligvis flere end der er dage til juleaften, og med kun 24 indlæg kan ikke alle udgivelser få et særskilt indlæg. Jeg kigger derfor på en hel gruppe i dette indlæg, og emnet på denne første advent er de rollespil, som kontinuerligt har været på markedet i årtier, og som også er det i 2010’erne.

Dungeons & Dragons har nu kontinuerligt været på markedet i over 40 år. I 2014 kom D&D 5th edition, som efter en svær periode med D&D 4th, har bragt D&D tilbage i førerpositionen, som det mest kendte og mest spillede rollespil, og med youtube og twitch har shows som Critical Role gjort for D&D, hvad DRs nyhedsudsendelse i 1987 gjorde for min generation af rollespillere, og der er nu en hastigt voksende interesse for at prøve at spille rollespil, og det primært i form af D&D 5th.

D&D 5th edition tager hints fra både indie-miljøet og OSR-bølgen med en række af sine designs, og det er rigt på referencer til de sidste fyrre års udgivelser, hvoraf nogle er ret obskure, hvilket er nyt for D&D.

Call of Cthulhu 7th edition landede i sin fysiske form på rollespilsbordene i 2016, mens den digitale udgave allerede var ude i 2014. Call of Cthulhu har været på markedet siden 1981, og det er i modsætning til de fleste andre rollespil bagudkompatibelt til de ældre udgaver, men syvende udgaven har faktisk kigget lidt på nogle af de nye elementer, som indie-bølgen bragte med sig, og der er introduceret nogle mekanikker, som er lagt ‘oven’ på det eksisterende regelsystem, som gør det muligt at foretage rerolls og andre små spidsfindigheder mod til gengæld at sætte mere på spil, og så advokerers der for en fail forward tilgang til spillet.

Traveller er på sin ottende version eller hvordan man nu skal tælle det, for det er kringlet med de mange forskellige varianter, som alle bygger på samme ‘2d6+skill versus difficulty 8’ system. Spillet har været på markedet nærmest konstant siden 1977, omend det i perioder har været svært at skaffe regelbogen, da der var problemer med, hvem der udgav hvilken version. For tiden er det Mongoose, som er på deres anden udgave, som kom i 2016. I modsætning til Call of Cthulhu og D&D 5th, som begge har taget erfaringer fra 00’ernes design omkring spilstile til sig, er Traveller mere en fintuning af reglerne og tilføjelse af flere detaljer og afklaringer – og så en opdatering af teknologien i det små, da science fiction-rollespil nemt kan blive forældede på det teknologiske plan.

Shadowrun fik en 5th edition i 2013, og spillet har været på markedet siden 1989. Det betyder, at der er gået 24 år i Shadowruns univers, da Shadowrun er et af de rollespil, hvor verdenen forældes med et år i takt med at der går et år i vores verden (for rollespillet Fading Suns gælder det samme), og der er tale om et tungt og knudret system, som løbende forsøges tilpasset og justeret, og der arbejdes konstant på reglerne. Dertil sker der en løbende opdatering af teknologien, så den ikke er forældet i forhold til, hvad vi nu besidder. Shadowrun var oprindeligt på meta-plot plan koblet til rollespillet Earthdawn, men ingen af dem udgives af det oprindelige forlag men af to forskellige, og det har afkoblet deres fælles storyline.

Warhammer Fantasy Roleplaying Game har gennemgået lidt af hvert siden det så dagens lys i 1986. Det fik sin seneste udgave i 2009, og selvom udviklingen af spillet stoppede omkring 2014 har FFG holdt spillet i live frem til 2016, hvor deres samarbejde med GW ophørte. I 2017 overtog Cubicle 7 licensen til Warhammer FRPG, og de har annonceret en 4th edition, som er baseret på 1st/2nd edition, og en version, som bygger på Warhammer: Age of Sigmar universet. Det får vi at se i 2018.

På sidelinjen har fans i mellemtiden genskabt spillet under titlen Zweihänder via kickstarter.

Jamen, hvad med rollespil XXXX? Hvorfor er det ikke blevet nævnt? Det er enten, fordi det ikke er gammelt nok, dvs. ikke oppe på mindst to årtier, eller fordi det faktisk ikke har været på markedet i en række år, selvom der er et nogenlunde aktivt miljø omkring spillet – og det vender vi tilbage til de kommende adventer, når vi kigger på De visnede eviggrønne og De Genopstandne.

De åbnede låger:

  • Microscope (1. dec.) – 2011
  • The One Ring (2. dec.) – 2011
  • Shadowrun 5th (3. dec.) – 2013
  • Dungeons & Dragons 5th (3. dec.) – 2014
  • Traveller (3. dec.) – 2016
  • Warhammer FPRG 4th (3. dec.) – 2018

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

22 kommentarer til “[1. advent] Rollespil i 2010’erne: De eviggrønne rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: