[2. advent] Rollespil i 2010’erne: De falmede rollespil

Lågen for anden advent er større end hverdagens låger. Billedet på kalenderen i dette område forestiller en visnende granskov. Inde mellem træerne lister vampyrer og troldmænd omkring. Da lågen tvinges op, hvirvles en sky af visne grannåle op, og bag dem afslører sig en tom katakombe og en munchkin, som er ved at pile af sted med skatten. Velkommen til de visnede, falmede rollespil.

Første advent handlede det om de eviggrønne rollespil, nemlig dem som kontinuerligt har været på markedet i årtier. I dag handler det om de visnede eviggrønne.

Visnede eviggrønne: Nogle rollespil har været her i årtier for blot at forsvinde i en årrække, hvor de kun eksisterede i digital form eller holdt i live af deres fans med kunstig åndenød. En række af dem er begyndt blomstre igen, men det er mærkelige skud, de sætter.

Visnede eviggrønne

GURPS som står for Generic Universal RolePlaying System er udgivet af Steve Jackson tilbage i 1986, og det fik sin seneste opdatering i 2004 med 4th edition, og så har det ellers fået lov til at sygne hen, mens Steve fokuserede alle sine kræfter på kortspillet Munchkin i stedet for. Det er blevet til et par supplementer i 2010’erne i form af GURPS Zombies og GURPS Mars Attacks, men ellers er det blevet på pdf-niveauet, og langt mellem genoptryk af de få supplementer, der er lavet til 4th edition, for der var ellers så mange udvidelser til GURPS.

I 00’erne red GURPS med på crossover-genren inspireret af d20-systemets succes med dette (f.eks. Call of Cthulhu d20, Delta Green d20, Fading Suns d20), og satte således GURPS Traveller og GURPS Vampire: The Masquerade og andre i spil. I 10’erne har GURPS valgt at følge OSR-bølgen, og via kickstarter fik Steve finansieret udgivelsen af en variant af GURPS, nemlig Dungeon Fantasy, som er en rendyrket fantasy-variant af GURPS baseret på tidligere udgivet materiale, og sættet er udkommet i 2017. Så i en eller anden forstand er GURPS tilbage, men det er blot en bleg skygge af sit tidligere vælde.

Dungeon Fantasy kan på overfladen se nyt ud, men hvor f.eks. D&D bøgerne følger med tiden og leverer ikke blot nye tolkninger af deres grundregler, så kommer der også en ny og klarere formidling, og det leverer gurps’ Dungeon Fantasy ikke. Sat op på samme måde, som GURPS bøger har været sat op i årtier, er Dungeon Fantasy en bog for frafaldne GURPS fans, ikke for nye rollespillere.

Ars Magica udkom i 1987, lagde kimen til World of Darkness, og det fik seneste opdatering, nemlig 5th edition i 2004, og så har der helt frem til 2013 været jævnligt udgivet supplementer til Ars Magica, men Atlas Games gør ikke længere meget væsen af deres rollespil, og de har i stedet – i lighed med Steve Jackson Games – valgt at fokusere på deres brætspilsudgivelser, og det er uklart, om Ars Magica egentlig længere udgives af dem.

Atlas Games synes pt. kun at have fokus på deres nyeste rollespil Unknown Armies 3rd edition, og lige nu er det vist kun dedikerede fans, som holder Ars Magica i live.

World of Darkness er forsvundet fra det fysiske marked. De holdt op med at udgive fysiske bøger (helt uden at mange af deres fans opdagede det), men det lever via kickstartede luksusjubilæumsudgaver, og så via en uhellig genoplivning af spillet, som resulterer i en nytolkning af spillet og dets regelsystem, som vi kommer til at se i 2018. Anført af Kenneth Hite (der har erfaring med vampyrgenren via hans Night’s Black Agents rollespil (2012)) kommer Vampire: The Masquerade 5th Edition. Siden i sommers har det været muligt at nedlaste playtest af dele af spillet og få et indtryk af det nye Vampire-rollespil. Der er nye spændende regler, tiltrængte opdateringer og sikkert en masse kontroversielle tiltag, der vil gøre fans utilfredse. Det skal nok blive interessant at se.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

15 kommentarer til “[2. advent] Rollespil i 2010’erne: De falmede rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: