[12. dec] Rollespil i 2010’erne: Mutant Chronicles 3rd edition

Lågen til den 12. december fører til et solsystem hærget af krig og kontrolleret af mega-corporationer, og hvor en gennemsyrende ondskab bekæmpes i et uendeligt korstog af religiøse fanatikere – og det er ikke fremtidens Krigshammer, det er Mutant Chronicles 3rd edition.

Forlaget Modiphius har de seneste par seneste par år lanceret en række spændende rollespil. Nogle i samarbejde med svenske Fria Ligan eller med licens fra Chaosium, men en række spil er deres egen produktion. En række af dem anvender deres regelsystem, 2d20, og det første som gjorde brug af systemet er Mutant Chronicles 3rd edtion, som udkom i 2015.

Mutant Chronicles er oprindeligt svensk, og det har medført en stribe relaterede produkter tilbage i 90’erne fra brætspil til Collectible Card Game til figurspil til spillefilm til tegneserie. En række af tingene kom ligefrem på dansk såsom Mutant Chronicles: Kampen for Forbandelsens borg (1993) og kortspillet – og førnævnte brætspil fik en 2nd edition via kickstarter i 2017. Med andre ord er der tale om en rollespils-IP, som har sat en masse spor rundt omkring, og har været overraskende vedholdende gennem mere end 20 år – og det til trods, er det en, som jeg næsten ikke kender noget til.

Mutant Chronicles 3rd edition er et post-apokalyptisk eller dystopisk science fiction-rollespil, hvor menneskeheden har tømt jorden for ressourcer og siden har spredt sig gennem solsystemet. Udvandringen til de nærmeste planeter har givet mega-corporationer overvældende magt, og de er i bedste cyberpunk-stil blevet erstatningerne for stater. Solsystemet er siden blevet invaderet af en dæmonisk kraft, The Dark Symmetri, der korrumperer og ødelægger ting, skaber nekrotiske monstre og dæmoner, og som fik menneskehdens teknologi til at kollapse, indtil man lærde at bruge dele af den udenjordiske teknologi. Blandt menneskehedens forsvarere er en fanatisk, religiøs orden, som bedriver et korstog mod det invaderende kaos. På mange måder er Mutant Chronicles et cyberpunktet riff af Warhammer 40k begrænset til solsystemet.

2d20 er det nye system til Mutant Chronicles, hvor udgangspunktet er, at man ruller to tyve-sidede under ens evne+færdighed. Hvis man ruller mere end en succes, kan man opbygge momentum, som er en pulje af ekstra terninger, som man selv eller ens allierede kan trække på til at opbygge et stadig mere kraftfuld slag eller effekt (en lignende effekt kan findes i Ars Magica, men ikke en, man kan dele med andre). Initiativ sker ved, at man skiftes til at have tur vekslende mellem spillerne og spilleder (og interessant nok er der en lignende type mekanik i Modiphius’ figurspil Infinity). Skade håndteres ved, at man ruller d6 for hver succes, og 1-2 gør skade, 3-4 ingenting og 5-6 gør skade med mulighed for yderligere effekter (en variant af dette kan ses i Fria Ligans regelsystem, hvor ekstra succeser i kamp kan bruges til ekstra effekter). Det er et regelsystem orienteret mod cinematisk kamp og dramatiske øjeblikke, som opnås ved at rulle d20’ere og opnå ekstra terninger ved at inddrage karakterens træk.

I 2017 kom to nye rollespil fra Modiphius, som anvender 2d20-systemet i form af Star Trek Adventures, som er beregnet til at spille forskellige ‘Trek-æraer (OS, NG, DS), og vi prøvede i min spilgruppe beta-testen for et års tid siden, og  Robert E. Howard’s Conan: Adventures in an Age Undreamed Of, som udover at have samlet en masse lækkert art work (ligesom Cubicle 7 har gjort med The One Ring) har valgt genskabe Conan ud fra det litterære oplæg frem for senere tiders tegneserier og spillefilm. Det er ikke Schwarzeneggers Conan, men Howard’s Conan som er udgangspunktet. I 2018 fortsætter Modiphius den strategi, når de lancerer Edgar Rice Burrough’s John Carter of Mars, som også dykker ned i det litterære frem for det filmiske oplæg eller tegneserierne. Det andet rollespil i 2018 fra Modiphius bliver Infinity, et science fiction rollespil baseret på deres figurkrigsspil Infinity.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

13 kommentarer til “[12. dec] Rollespil i 2010’erne: Mutant Chronicles 3rd edition

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: