[21. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil for børn

Lågen viser et rollespilsbord. Omkring det sidder en flok og spiller rollespil. Ved bordenden sidder en hvidhåret herre med et fyldigt hvidt skæg, og langs siderne sidder de små spillere med deres grønne og røde terninger. Velkommen til rollespil for børn.

Rollespil for børn er ingen nem størrelse. Det kræver en vis alder for børn at håndtere rollespil og skelne mellem roller (alt efter hvor avanceret spillet skal være), og det forudsætter typisk, at der er en spilleder, som også har en pædagogisk funktion for gruppen, dvs. at spilleder ikke selv er et barn på 5-6 år. Fra en relativt tidlig alder kan børn digte med på historier, lidt senere kan de også spille, og når de bliver ældre kan de også håndtere reglerne i de fleste typiske rollespil – for de fleste rollespilssystemer er ikke nemme at lære, og de er slet ikke for børn. Der er dog nogle rollespil udgivet med henblik på børn, men de står ofte over for de benspænd, at de er på engelsk, og de er rige på tekst (så det bliver ikke børnene selv, som læser og lærer spillet).

No Thank You, Evil! – I 2015 satte Monte Cook en stor, farverig æske på markedet, som siden har fået en serie supplementer. Man spiller børn og deres usynlige venner i kampen mod forskellige skurkagtige og onde væsner. Regelssystemet er en forsimplet variant af Numenera/The Cypher System omtalt 11. december.

Little Wizards – i forlængelse af gårsdagens indlæg om franske rollespil kommer Contes Ensorcelés, der fik en engelsk udgivelse i 2013. Designeren er Antoine Bauza, et navn, som ringer klokker blandt brætspillere, da Antoine regelmæssigt udgiver brætspil, men han har også (mindst et rollespil) til sit navn. Målgruppen er de 6-10-årige børn, som får lov til at digte magi og trolddom frem med Little Wizards rollespillet.

My Little Pony: Tails of Equestria – ideen om et My Little Pony rollespil har længe eksisteret blandt rollespillende fans af MLP, og der er en uofficiel Pathfinder-udgivelse, der lader en spille pony, men i 2017 kom selve MLP-rollespillet, som anvender et enkelt regelsystem, som gør det nemt for børn at spille med, og tanken er at en forælder eller anden voksen spillere med syvårige børn.

Ulvevinter – på dansk er der en udgivelse, som henvender sig til de 7-8-årige, og det er rollespillet Ulvevinter, som udkom i 2010. Også her er der tale om et simpelt og ret traditionelt regelsystem, som forældre nemt kan sætte sig ind og spille rollespil med deres børn. Verdenen er klassisk fantasy med et nordisk islæt, og bogen er rig på tekst og beskrivelser, som gør det ikke helt nemt for børnene selv at begynde på regelbogen men nemt for forældrene.

Spelet om Morwhayle – rollespillet blev omtalt 18. december, og det er på svensk. Målgruppen er tweens og teens, men spillet forudsætter nemt, at der sidder en voksen som spilleder. Til gengæld er det et nemt sted at begynde at spille rollespil og en god introduktion. Spillet udkom i 2014.

Age of the Tempest – Fra Finland kommer Myrskyn Sankarit – Suurkuninkaan miekka, som via en crowdfunding kampagne fik en engelsk oversættelse i 2016 med titlen Age of the Tempest – Sword of the High King, som er den flotteste og mest omfangsrige af børnerollespilsudgivelserne. Der er tale om en æske med hefter, landkort og andet tilbehør, så man kan spille en eventyrlig kampagne, hvor man bliver involveret i en oprørsbevægelse i kampen mod den tyranniske fyrste. Verden og regelsæt og kampagnescenarie er flettet sammen i regelbogen, og man kan spille nuttede dyrevæsner, riddere, barder og prinsesser og mere til. Det er næsten disneysk eller robin hoodsk, men det fejler lidt ved, at regelsystemet på meget traditionel vis ligger op til, at man kæmper til døden, og vore helte kommer snart ud i kampe, hvor de dræber den tyranniske fyrstes soldater, hvilket er et ærgerligt brud på denne eventyrlige genre. Bortset fra det brud er spillets største ulempe, at det er på engelsk, og derfor ikke nemt at give børnene i hænde. Hvis der blot var en dansk oversættelse.

Blandt begynderegnede rollespil skal dog også nævnes Lone Wolf Adventure Game (omtalt 9. december) og Dungeons & Dragons Starter Set (omtalt 3. december).

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

6 kommentarer til “[21. dec] Rollespil i 2010’erne: Rollespil for børn

  1. Tak for link. Jeg kendte ikke Astraterra, men det skal jeg have set nærmere på.
    Myrskyn sankarit har nogle interessante ideer, men jeg er heller ikke helt tilfreds med det endelige produkt. Jeg havde forventet noget mere.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: