[4. advent] Rollespil i 2010’erne: De genopstandne rollespil

Lågen til 4. advent, til den 24. december og til juleaften åbnes på en gang. Det er en stor låge, og selv da er det ikke nok til at få et overblik over den enorme stabel af bøger, som lurer på den anden side. Stablen står tungt og blokere for udsynet til de flere titler, som gemmer sig inde bagved. Velkommen til de genopstandne rollespil.

De tre forrige adventer har beskæftiget sig med de eviggrønne, de visnede og de retro-designede spil. Nu skal det handle om de genopstandne.

De genopstandne: Nogle rollespil dukkede op for årtier siden, var på markedet i flere år, og så forsvandt de for blot i 00’erne takket være kickstarter at rejse sig fra graven igen, men mange af dem er fan-udgivelser via kickstarter, og de får sandsynligvis kun et oplag, og når det er udsolgt, forsvinder de igen fra det fysiske marked. For dem er genopstandelsen kortvarig.

7th Sea 2nd edition – Et kappe og kårde, piratrollespil fra 1999, som genopstod i 2017 efter en yderst succesfuld kickstarter. Måske er det kommet for at blive, måske bliver det erstattet af deres næste projekt, som er en variant, der flytter spillet til et pseudohistorisk Asien (som nærmest er et forsøg på at genskabe Legend of the Five Rings rollespillet uden at kalde det L5R for titel har FFG, og de bruger den til deres Legend of Five Rings (Narrative Dice System), som kommer i 2018.

Advanced Fighting Fantasy – Et rollespil baseret på Fighting Fantasy (Sværd & trolddom) bøgerne (se 22. december), som kom i 1989 og blev genoplivet med en kickstartet i 2011, men spillet er for længst forsvundet igen.

Alternity – Et science fiction rollespil fra TSR/Wizards, som levede fra 1997 til 2000, hvor det nye d20-system blev Wizards’ platform for alle deres rollespil. Til Alternity fulgte forskellige science fiction verdener blandt andet en X-files klon og en space opera. Nu er spillet på vej tilbage via kickstarter forfattet af nogle af de oprindelige forfattere. Spillet er sat til at lande december 2017, men det bliver nok snarere en 2018 udgivelse.

Chill 3rd edition – et gyserrollespil fra 1984, som var et %-baseret alternativ til Call of Cthulhu. Det fik en 2nd edition i 1990, og her i 2016 fik det en 3rd edition, men om det overlever mere end det ene kickstartede oplag er nok tvivlsomt.

Delta Green – en setting-variant fra begyndelsen af 1990’erne til Call of Cthulhu, som forsvandt i begyndelsen af 00’erne, da Pagan Publishing ikke rigtig formåede at holde det på markedet. Relanceret som sit eget rollespil med et regelsystem kompatibelt med Call of Ctulhus via kickstarter i 2016, og der synes stadig at være noget momentum bag spillet, så forhåbentlig forbliver det i live.

Earthdawn 4th edition – licensen er pt. hos Ulisses North America, som har udgivet den nyeste udgave i 2015 via kickstarter, som mest af alt er en bog for de eksisterende fans, og det er tvivlsomt, om der sker mere, når først oplaget er solgt.

Fading Suns (Revised Second Edition) – præcis hvilken version af reglerne, der er tale om, er uklart, da spillet har vandret en del mellem forskellige forlag i løbet af 00’erne og 10’erne uden der rigtig er sket noget. Licensen er pt. hos Ulisses North America, og de lader til at planlægge en udgivelse i 2018.

Feng Shui 2 – Det store kung-fu action-rollespil, som kom i 1996 og blev i 1999 overtaget af Atlas Games, som også er dem med Ars Magica. I 2015 udgav de Feng Shui 2, men jeg er ikke sikker på, om der er nogen, som har opdaget den udgivelse.

Judges Guild – et forlag, som har været aktiv siden 1976, og som var nogle af de første til at udgive D&D-produkter, og de var med til at forme, hvordan D&D kom til at se ud med deres tidlige supplementer. De står bag flere klassiske men lidet kendte titler, som Goodman Games (som ellers udgiver Dungeon Crawl Classics) via kickstarter genoptrykte i 2016, og de fortsætter linjen i 2018.

Kult: Divinity Lost – Fra Sverige kom det sære og skræmmende, gnostisk horror rollespil Kult i 1991, og det blev udgivet i 1993 på engelsk. Via kickstarter er nu en fjerde udgave på vej, som forventes at lande i 2018. Systemet trækker denne gang på Apocalypse World som inspiration (se 16. december).

Paranoia – Det surrealistiske, sorthumoristiske, dystopiske science fiction rollespil udkom første gang i 1984, og efter en vældig forsinket kickstarter lykkedes det Mongoose Publishing at få en helt ny og meget anderledes udgave på markedet i 2017. Om spillet vil holde sig på i live denne gang eller forsvinde igen vil tiden vise.

RuneQuest – oprindeligt fra 1978, hvor dette bronzealder fantasy-rollespil introducerede basic-regelsystemet (kendt fra Call of Cthulhu) har spillet gennemlevet flere forskellige udgaver og været udgivet under forskellige titler (Mythras og Legend for eksempel), men i 2016 blev det via kickstarter genoptrykt i sin oprindelige udgave af Chaosium, og i 2017 lancerede de en begynderversion af spillet, så tilsyneladende er RuneQuest tilbage.

Star Wars d6 – Fra WestEnd Games kom det oprindelige Star Wars rollespil i 1987, og det var med til med sine mange supplementer at skabe Star Wars universet og holde det i live op gennem 80’erne og 90’erne, mens fansne gik og ventede på nye film. Med lanceringen af det næste sæt film mistede WestEnd Games deres Star Wars licens til Wizards, hvorved Star Wars d6 uddøde. Efter Wizards gik licensen til Fantasy Flight Games, som har annonceret en 30th Anniversary Edition af Star Wars d6, hvilket nok mest er for at score point hos Star Wars nostalgikere end det er for at lancere d6-linjen igen.

TORG Eternity – I 1990 kom det besynderlige ‘The Other Roleplaying Game’, som forlaget glemte at give et rigtig navn og spillet blev blot kaldt TORG. Efter en række succesfulde år i 1990erne forsvandt spillet, selvom fans fik lanceret et optryk af reglerne i 2005. Ulisses North America har nu overtaget licensen, og de har en stribe TORG udgivelser på vej, som måske lander inden nytår, men som sandsynligvis er en 2018 udgivelse.

Tunnels & Trolls – Oprindeligt udgivet i 1975 og derved det andet rollespil (D&D værende det første) var T&T et forsøg på at gøre rollespil nemmere og lettere tilgængeligt. Det har i årtier levet en stille tilværelse blandt fans, der i 2015 udgav en ottende udgave af spillet. Ved siden af selve regelbogen er der en lang række solo-eventyr til spillet, men i nyere tid er der meget lidt udgivet.

Unknown Armies 3rd edition – Rollespillet Chill var et modsvar til Call of Cthulhu, Unknown Armies var et andet, som greb fat i 90’ernes fascination af okkulte sammensværgelser, og koblede det sammen med en interessant brug af %-baserede skills og et mere gennemtænkt sanity- og horror-system. Spillet så dagens lys første gang i 1998, og i 2017 lykkedes det Atlas Games at relancere spillet i en opdateret udgave, der ligesom tidligere versioner bygger magien og okkultismen op på samtidens popkultur, og der er derfor en ret fascinerende kortlægning af popkultur fra 1998 til 2017.

Der er flere titler, som kunne nævnes. F.eks. er der fans af D&D-settingsne Dark Sun og Planescape, som under andre navne har lanceret eller er i gang med at udgive via kickstarter nye versioner af de nævnte settings, og der sikkert flere gamle systemer, som vil se dagens lys eller allerede har gjort det med enkeltstående kickstarter-udgivelser, der lige er store nok til at mætte fansne og ikke meget mere. De eneste rollespil, som vi ikke kommer til at se igen, er dem, som er bundet op på licenser, og derfor er svære at genudgive, da andre forlag nu har licenserne (f.eks. Ghostbusters rollespillet fra 1986 eller Middle-Earth Role-Playing (MERP) fra 1984).

Glædelig jul og tak fordi I har læst med derude.

De åbnede låger

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[4. advent] Rollespil i 2010’erne: De genopstandne rollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: