Tales from the Loop – Stevnsfortet og Stevnskredsen – Karaktererne

Rollespillet Tales from the Loop udspiller sig i en alternativ tidslinje baseret på Simon Stålenhags stemningsfyldte malerier, hvor robotter, sære maskiner og dinosaurer strejfer omkring i den svenske ødemark i et 1980’erne, som aldrig var.

Særhederne skyldes den enorme partikelgenerator, som man har opført ved Mælaren i Sverige. Projektet blev påbegyndt i 1961, og generatoren stod færdig i 1969. Der er opført en lidt mindre generator ved Boulder City i USA, og en tredje er opført i den kalkholdige jord ved på Stevns med udsyn over Østersøen i forlængelse af Stevnsfortet.

Oprindeligt er Stevnsfortet etableret efter anden verdenskrig som et forsvarsanlæg i forbindelse med den kolde krig, hvor det skuer ud over Østersøen og vogter mod invaderende russiske flåder. Et netværk af gange er gravet dybt ind i jorden, hvor kanontårne er anbragt med en rækkevidde på lidt over 20 kilometer. Sammen med missilbatterier mod luftangreb og søminer skulle fæstningen beskytter mod landgang ved Køge bugt og Faxe bugt. Imidlertid løb den teknologiske udvikling fra fæstningsværket, men det fik nyt liv, da man udpegede området som hjemsted for den danske partikelgenerator. Tæt nok på København til nemt at kunne levere strøm, og langt nok væk til ikke at være en trussel mod hovedstadens sikkerhed. Med miljøminister Ivar Nørgaards udødelige ord skulle Stevnsringen eller Stevnskredsen ikke være den danske pendant til den Barsebäcks ulykkelige placering. Studier af undergrunden omkring generatoren i Boulder, USA, har vist at undergrundens sammensætning betyder meget for strålingsrisikoen, og den kalkrige undergrund omkring Stevns har en stærk, præventiv effekt.

Opførelsen af den danske partikelgenerator, som stod færdig i 1979, har bragt en masse nyt liv til Stevns, og særligt Store Heddinge og Køge har oplevet mange tilflyttere, blandt andet forskere og ingeniører fra USA og Sverige – og mistanker om russiske og polske spioner – og særligt socialdemokratiet i Køge snakker om at udvide regionalbanen fra Store Heddinge til Køge. På nuværende tidspunkt kører kun en gris, og mandag til fredag kører i dagtimerne også en bus en gang i timen mellem Køge og Store Heddinge.

Fire unge fra Store Heddinge

Året er 1985, og vi har skabt fire karakterer til at spille Tales from the Loop – Stevnskredsen. Første spilgang satte vi af til at skabe karakterer, og spilmekanisk gik det stærkt. Spillerne begyndte med at udpege arketyper til hinanden – i stedet for at vælge en hver selv, kom vi frem til at det var sjovere at få tildelt af de andre – og efter at point var fordelt på evne og færdigheder, begyndte vi at snakke om karaktererne, mens elementer som deres ikoniske ejendel, deres anker, relationer, frygt og drives blev skabt.Vi snakkede sammen om, hvor gamle karaktererne skulle være, og i stedet for en gruppe med stor alderspredning, endte vi med fire karakterer i alderen 12-13.

Hoveddelen af karakterskabelsen var ikke det spilmekaniske, men derimod relationer, rolleudvikling, personligheder, venner og bekendte. Det var en snak om, hvordan børnene fungerede som en gruppe, hvordan deres værelser så ud og så videre. Som spilleder udstak jeg rammen for Stevns, og da Stevns er min hjemstavn, var jeg den, der beskrev stedet og byen Store Heddinge (som dog ikke er min hjemby), men et sted, hvor jeg har spillet mange timers rollespil. Således var jeg den, der gav spillerne en fornemmelse for, hvad der var i byen (og hvad Stevnskredsen havde ført til sig af ting, som ellers ikke ville være i byen), og jeg var den, der sagde ‘nej’ til forespørgsler, idet at jeg er den i gruppen, der kommer fra det mindste samfund, og derfor ved, hvad man kan finde og ikke finde i en sådan by. Samtidig med gør vi konstant brug af vores telefoner til at slå op og tjekke efter, om en given film, tegneserie, gameboy, stykke slik osv. var ude eller ej i 1985, og vi snakker om, hvilke tv-kanaler, vi voksede op med, om folk vi gik i skole med, som bruges som inspiration til biroller, og hvor forskellige vores referencer er, siden vi i spilgruppen vokset op i forskellige miljøer, landsdele og byer. Det er faktisk ret sjovt, og vi får etableret en masse detaljer omkring vores karakterer.

De fire spilpersoner

Karaktererne er alle 12-13 år gamle, og de bor i Store Heddinge eller i umiddelbar nærhed.

Mikkel – Arketype: Rocker; spiller trommer i et band i ungdomsskolen, som de kalder ‘Black Evil’, og han har overtaget sin storebrors værelse i kælderen derhjemme, hvor han har sit trommesæt, han fik i konfirmationsgave (og den læderjakke, hans storebror gav ham i konfirmationsgave). Tema-sang: Bad Reputation (Joan Jett).

Jesper – Arketype: Popular Kid. Forældrene Jørgen og Jette fandt det charmerende at navngive deres børn Jette og Jesper, og de er en relativt velhavende familie. Storesøster Jette går på Køge Gymnasium, og den charmerende Jesper er ikke kun populær på Store Heddinge skole men også blandt søsterens venner, når de er på besøg, men Jesper har sine tre venner, som han ynder at spendere tid med, da de tillader ham at holde fast på barnet i ham, selvom interessen for piger er gryende. Tema-sang: Into the Groove/Like a Virgin (Madonna).

Lisa – Arketype: Computer Geek. Forældrene er ingeniører fra USA og Sverige, der har arbejdet på partikelgeneratorerne ved Mælaren og Boulder, og nu er de flyttet til Danmark for at arbejde på Stevnsringen. Lisa er en eksotisk outsider, der har boet i Store Heddinge i et lille års tid, og hun taler mærkeligt med sin blanding af dansk, svensk og amerikansk. Til gengæld har hun medbragt en gameboy fra New York, som ikke blot er enormt trendy, men som knap nok er kommet til Europa endnu. Hun er ferm med computere, og blandt hendes stolte øjeblikke er , at hun har bidraget med et par linjer kode til sin fars programmer. Tema-sang: Imperial March (John Williams).

Kim – Arketype: Troublemaker. Kim er gruppens problematiske outsider. Hendes værelse er lyserødt og prinsesseagtigt, men det er levn fra hendes yngre år, da hun spenderer meget lidt tid hjemme, hvis hun kan slippe af sted med det. Hendes kæreste ejendel er hendes butterfly kniv, og hun crasher ofte hos andre (f.eks. i Mikkels kælderværelse), og den lokale slagter har taget den rodløse unge under sin vinge. Tema-sang: We’re not gonna take it (Twisted Sisters).

Skjulested: Laden på en nedlagt gård, hvor der er efterladt maskineri, og en kasseret Mejetærsker-robot, som det er lykkedes Lisa at få bootet op, men den gør ikke andet end at levere strøm til stedet.

Playlisten

Det hører sig til med musik fra perioden. Der refereres flere forskellige musikere og deres hits fra 1980’erne i de to Tales from the Loop-bøger, og det er en oplagt mulighed for at afspejle, hvad folk lytter eller lyttede til. Jeg har derfor sammensat en længere liste med numre, som går op til og med 1985. Listen indeholder musik af Gasolin’, Kim Larsen, Sebastian, Tøsedrengene, Shubidua, Gnags, TV2, Sebastian, Danseorkestret, Metallica, Twisted Sisters, Pat Benetar, Iggy Pop, David Bowie, Queen, The Doors, Rolling Stones, Kate Bush, Joan Jett, Blondie, Kim Wilde, Moody Blues, The Blues Brothers, Star Wars (John Williams), Billy Idol, Buddy Holly, Till Tuesday, Kraftwerk, Mike Oldfield, Vangelis, Bryan Adams, Luis Bacalov, Lovin’ Spoonful, Pink Floyd, Nena, Rocazino, Limahl, Madonna, Adam Ant, Culture Club, Visage, Cindy Lauper, Jan Hammer, Go Go’s, Lionel Richie, Soft Cell, Buggles, Bruce Springsteen, U2, Eurythmics, Suzi Quatro, Aerosmith, Talking Heads, Musical Truth, Murray Head, Eddy Grant.

Bemærkninger

Første aften brugte vi på at snakke karakterer, perioden og stedet. Selve karakterskabelsen er hurtig og nem, hvilket giver os tid til at snakke karakterer og relationer etc. I regelbogen er en række spørgsmål, som jeg tog udgangspunkt i til at spørge ind til gruppen.

Jeg er spændt på at kaste os ud i spillet, og jeg er spændt på at se, hvordan verdenen kommer til at se ud, når vi skiftevis trækker på vores barndomme, vores forskellige erindringer om 80’erne (eller mangel på samme), og vores forskellige ophav.

For at udviske noget af det fremmede ved at spille i en anden tidsalder (og i en alternativ tidslinje!) har jeg valgt, at vi spiller i Danmark i stedet for Sverige.

Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om Tales from the Loop, så kan du lytte til Lænestolsrollespils episode om rollespillet.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

8 kommentarer til “Tales from the Loop – Stevnsfortet og Stevnskredsen – Karaktererne

 1. Jeg har tænkt over det med setting. På nogle måder er Boulder lettere at gå til end Sverige fordi USA er en mere mytisk fortællereference (når vi ikke snakker vikinger og sagnland), men den fulde Nordic Noir-effekt hører qua de originale illustrationer Sverige til. Jeg har aldrig været så vild med at spille lokalt, men her giver det mening, og jeg må indrømme at Eftersidning på eventur også gjorde det på en sjov måde. Måske er perioden (i begge eksempler) med til at skabe en sund distance i fiktionen?

  Ser frem til mere.

  Like

 2. Boulder ville på mange måder være nemmere, men det ville også blive mere karikeret. USA er fortællemæssigt et ikke-sted for mig, hvor alt kan lade presses ind, men det ville også blive en melange af stereotyper plukket fra film og tv – og jeg tror, at meget af spillet for os ville ende med at være noget, hvor vi forsøgte at emulere scener fra film eller sammenligner handlingen i spillet med film- og tv-referencer.

  Sverige er både nemmere og sværere. Vi kender Sverige men ikke i detaljen, så jeg tror det ville føles sværere at gøre ‘korrekt’ eller i overensstemmelse med fiktionen.
  Danmark har jeg før brugt som base for rollespilskampagner, og det fungerer nemt. På sin ved at spille i DK gør vi det samme som forfatterne, nemlig spiller i hjemlandet men afskåret i tid (og lidt i geografi), og foreløbigt har det fungeret fint.

  Liked by 2 people

 3. Kunne i øvrigt ikke rigtigt forestille mig at spille et spil som Tales sat andre steder end Danmark. Den der close-to-home underspillede mystisk virker klart bedst for mig når jeg kender udgangspunktet godt.

  Liked by 2 people

 4. Jeg sidder og kommer til at tænke på computerspillet ‘Everybody’s Gone to the Rapture’ – engelsk landsbyidyl anno 1984. Det kunne også fungere som setting – det har den “renhed” og dystre/sørgmodige undertone – men nu har jeg også læst i Wales, så det har lidt den samme fremmed, men velkendt effekt på mig.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: