The Elusive Shift – How Role-Playing Games Forged Their Identity

The Elusive Shift – How Role-Playing Games Forged Their Identity er en historiebog om rollespils udvikling og tilblivelse i 1970’erne af Jon Peterson udgivet 2020. Bogen kortlægger skiftet fra (figur)krigsspil (wargaming) til rollespil, og hvordan man i tiden før, under og efter udgivelsen af Dungeons & Dragons i 1974 tænkte og praktiserede rollespil.

Bogen er forfattet af Jon Peterson, der er rollespilshistoriker. Han er kendt for Playing at the World: A History of Simulating Wars, People and Fantastic Adventures, from Chess to Role-Playing Games, som er et mammutværk om spils historie med at simulere virkeligheden.

The Elusive Shift er fascinerende, fordi det åbner et vindue til en del af rollespillets historie, som er ukendt for de fleste af os, men også for tanker om, hvordan rollespil gøres, og måder at spille på, som er ukendt for mange. I bogens introduktion kommer Peterson ind på noget af det:

“One of the key signatures of D&D is that its play takes place in a conversation between players and a referee, where players explain verbally to the refereee what they want to accomplish. This makes it possible for new players to join the game without knowing the rules. The referee, by translating each player’s statement of intention into game events, can let the players feel as if they are in the situation of their characters, that they can attempt anything their characters are capable of – yet the secrecy and latitude required tp exercise the referee’s function can paradoxically leave players feeling as if their actions hardly matter […]” (p. xvii)

For rollespillere, som var aktive i 90’erne og til dels i 00’erne særligt omkring det danske con-miljø, er der noget, som her vækker genklang til systemløst rollespil: tanken om at interagere direkte med et fiktionsunivers uden at kere sig om regler, og hvor en spilleder håndterer verdenen omkring spillerne. Det er en analog virtuel virkelighed drevet af det talte ord og kropssprog. D&Ds koncept med, at reglerne for spillet er i Dungeon Masters Guide – som det var i Advanced Dungeons & Dragons 1st edition (1977-1979) – peger mod noget af samme tankegang.

Mere om alle de disse spændende tanker, når jeg læser mig gennem The Elusive Shift. Jeg har tidligere læst mig gennem Håndbog til bordrollespil, og jeg vil gøre det samme med The Elusive Shift. Næste indlæg om The Elusive Shift bliver en læsning af første kapitel.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “The Elusive Shift – How Role-Playing Games Forged Their Identity

 1. Hej Morten. Jeg er meget spændt på, hvad du synes om bogen. Jeg fandt den både interesant, men også ekstremt repetitiv. Jeg må tilstå, at jeg efterhånden som jeg læste den blev mere og mere irriteret over gentagelserne, og jeg synes nok det meste af krudtet blev brændt af i første kapitel. Og så savner jeg lidt en kritisk redaktør, der kunne hjælpe med strukturen. Men ok, jeg tror også bare, at Petersons skrivestil generelt ikke er min kop the. Men mange spændende indsigter, og jeg glæder mig til at læse dine indlæg om bogen :-).

  Like

 2. Jeg har fået læst første kapitel, og det fandt jeg ret spændende. Der var mange detaljer, jeg ikke kendte til, og jeg er alene pga kapitel 1 ret positiv over for bogen. Så må vi se, om det holder, når jeg rammer de efterfølgende kapitler.
  Ligesom hans Playing the World bog, som jeg kun har læst dele af, så er det lidt som at læse foreningshistorie og lignende former for lokalhistorie, og det er en sær blanding af et lidt kedeligt men sært fascinerende indblik i folks hverdag over en kort tidsskala, som dog er lang nok til at man kan se forandringerne ude i samfundet omkring det lokale.

  Liked by 1 person

 3. Første kapitel er rigtig fint – det er derefter kæden begynder at hoppe af for mig. Men der er spændende detaljer strøet gennem hele teksten. Anyway, jeg blev efterhånden irriteret på bogen, men jeg glæder mig meget til at læse, hvad du fik ud af den 🙂

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: