Gammel dansk rollespil gratis på nettet: Via Prudensiae / Voldspalle

En dansk rollespilsklassiker fra 1994 er nu på nettet som gratis download. Det er rollespillet Via Prudensiae – der også kendt som Voldspalle – som nu er blevet lagt op på portalen alexandria.dk, som er det store rollespilsbibliotek over danske rollespil.

Via Prudensiae er en af de få danske rollespilsudgivelser, og det er en tidlig udgivelse, som har sit kælenavn grundet sit detaljerede fokus på kampregler, der ligger op kamp, kamp og mere kamp.

Voldspalle har en loyal fanskare, som mere end 20 år har dyrket spillet. Det er imidlertid et tungt og i min optik unødigt kompliceret og detaljeret regelsystem, som nærmest er en fanbaseret syntese af klassiske regelsystemer fra 1980’erne. Det tilstræber at være et universalsystem i en GURPSian tradition, om end systemet mest er tænkt til rollespil i det 20. århundrede.

Systemet er sjovt at kigge på fra en historisk vinkel, men som rollespil er det i min optik bedaget, og de sidste 25 års rollespilsteknologiske udvikling har leveret talrige rollespil, der er bedre opbygget og bedre i stand til at skabe spændende rollespil.

Tidligere på året blev en anden dansk rollespilsklassiker, Viking – Et rollespil om vikingstiden, også lagt op på nettet til fri afbenyttelse. Det spændende er, om det også på et tidspunkt sker for rollespillet På eventyr i vildmarken?

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Gammel dansk rollespil gratis på nettet: Via Prudensiae / Voldspalle

  1. What?!? 😀 Der er simpelthen stadigvæk folk derude som spiller Via Prudensiae? Vildt.

    Jeg har det selv stående på min hylde og det har en særlig plads i mit hjerte, fordi jeg lånte det på biblioteket som barn og blev fanget af dets sådan fandenivoldske skrivestil og illustrationerne.

    Det er ikke et godt system, nej, men det var virkelig sådan formende for min tilgang til rollespil, hvor de beskriver det som en blanding af drama og noget tju-bang og hvor skiftet mellem de to er tænkt ind i ens forberedelse som GM. Det er systemet ikke så godt til at levere, men jeg er stadigvæk nostalgisk overfor bogen fordi den formede mig som rollespiller.

    Like

  2. Der er i hvert fald folk, der erklærer deres kærlighed til VP, men det er som regel uklart hvor aktivt de spiller det. Jeg tror, det måske mere er et spil, de ynder at snakke om og have gode minder med, end det aktivt bruges i en kampagne. Måske noget de hiver frem til en årlig hyttetur eller lignende.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: