Anmeldelse: SMÅHELTE – Mit første bordrollespil

SMÅHELTE – Mit første bordrollespil er et dansk designet rollespil fra 2021 udviklet af Jonas Begtrup-Hansen, og det er en junior-udgave af rollespillet HELTELIV fra samme designer. Regelheftet er i A6-størrelse og på 60 sider. Læs mere om SMÅHELTE her.

SMÅHELTE er et nemt tilgængeligt eventyrrollespil, som udspiller sig i en fantasy-verden med hekse og trolde, og med udfordringer og problemer, som passer godt til børn i alderen 4-10 år – og så er det en regelbog, der er forfattet så børn nemt kan læse med.

Regelsystemet i SMÅHELTE er enkelt og nemt at gå til. Det er en forenklet variant af HELTELIV-reglerne (så det er en Powered by the Apocalypse type regelsystem – for en anmeldelse af beta-udgaven af HELTELIV lyt til Lænestolsrollespil), hvor man ruller en terning, når man er i tvivl om udfaldet af en handling (som at trøste en trold). Ruller man 5-6, sker der noget godt, ruller man 2-4, sker der noget godt, men også noget dårligt, og ruller man 1, sker der noget dårligt.

Alle spiller børn, og hver spiller vælger en karaktertype – modig, listig, frisk, kærlig, mystisk – og hver karaktertype har en beskrivelse, der fortæller, hvad de er gode til, og hvad de har udstyr (f.eks. et træsværd). Alle karaktererne begynder spillet med 6 point i mod, og når modet svigter, dvs. når man har mistet alle sine mod-point, så græder karakteren eller render sin vej eller noget tilsvarende. Spillet opfordrer dertil at man nedlaster og printer de udstyrskort, der er lavet til spillet.

De næste dele af regelbogen fortæller kortfattet om, hvordan man spiller, hvordan man kommer i gang, og om nogle af de udfordringer, som børne-karaktererne kan stå over for, som for eksempel smedens hund, der kan være bister.

Resten af regelbogen er en introduktion til den lille landsby, som man som udgangspunkt forventes at spille i. Det er en del af eventyrverdenen Lente, som er samme verden, der benyttes i HELTELIV, men her ses det fra børnenes synspunkt, og væsner, venner og fjender i denne verden er prinsessen i skoven, den sure borgmester og de store edderkopper.

Reglerne er enkle, og der er lagt op til eventyr, hvor ting ikke bliver alt for farligt, men stadig kan være på en børneskala dristigt og uhyggeligt, og en styrke i spillet er, at i modsætning til størstedelen af de rollespil, der er rettet mod børn, så ligger systemet ikke op til, at man banker monstre og myrder orker. Hvor de fleste andre børne-orienterede rollespil er forenklede versioner af det, som de voksne spiller, og derfor skal børnene ud og dræbe monstre ligesom deres forældre, så tilpasser SMÅHELTE ikke kun reglerne, men også sit univers, eventyrerne og formidlingen af reglerne til sin målgruppe (hvor man f.eks. godt kan spille Dungeons & Dragons med børn, så kan børn ikke selv spille D&D, men SMÅHELTE åbner her nye døre). Regelbogen har dertil sparsomt med tekst og mange illustrationer (i HELTELIVs tradition med brug af silhuetter).

En anden force ved SMÅHELTE er, at bruger man de værktøjer, som spillet stiller til rådighed (udstyrskort, en terning til at holde styr på mod, en terning til at afgøre konflikter), så håndteres store dele af spillet uden brug af hovedregning (kast en terning uden modifikation), uden brug af at nedskrive udstyr (vis udstyret med udstyrskort) eller konstant bogføre skiftende pointpuljer (hold styr på mod med en terning). Det er visuelt, hvad der sker, og der er ikke behov for at kunne regne eller skrive for at kunne spille.

SMÅHELTE – Mit første bordrollespil er derfor et godt sted at komme i gang med at spille rollespil med børnene. Forældrene får hurtigt læst reglerne, så mor eller far kan sætte spillet i gang, og det tager ikke lang tid, førend børnene selv kan læse reglerne, og derefter kan de være med til at styre spillet. SMÅHELTE kan varmt anbefales.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Anmeldelse: SMÅHELTE – Mit første bordrollespil

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: