Kickstater – status for sommeren 2022

Det er tid at tage et blik på, hvad der er sket for de kickstartere, som jeg har kastet penge efter. Et par gange om året kigger jeg lidt på, hvad der er dukket op, og hvad der er på vej, eller er grumme grundigt forsinket. Sidste status var fra foråret.

Ankommet er de to seneste fysiske udgivelser til Vaesen. Det er deres Mythic Britain and Ireland, og det er deres Seasons. Det er to smukke udgivelser, hvor der er kælet for det fysiske produkt. Seasons-bogen indeholder fire scenarier, og i modsætning til Something Wicked bogen, synes jeg endelig, at der er kommet gode scenarier til Vaesen. Det her er noget, som rammer den verden, som grundbogen præsenterede, men som ingen af scenarieforfatterne i Something Wicked kunne ramme. Anderledes er det her, og det her er scenarier, som jeg har lyst til at spille.

Mythic Britain and Ireland er derimod skuffende. Der er tre gode scenarier i bogen, og så er der beskrivelsen af England, Irland, London, hemmelige selskaber, engelske folklore væsner etc. Det er kedeligt, det er trivielt, og det er fortærsket. 1800- og 1900-tallets England og London er fortærskede emner i rollespil fra Cthulhu Gaslights, Bookhounds of London, Cubicle 7’s Call of Cthulhu England-serie, Victoriana, Space 1889, Amazing Engine: For Faerie, Queen & Country, GURPS Goblins etc. Den største ærgrelse er, at Mythic Britain & Ireland basalt set gentager slidt materiale, men gør det så kortfattet, at der ikke er nogen spændende ideer eller tanker bag det. Koblingen til metaplot og Vaesens særlige ramme (dvs. Selskabet af torsdagsbørn) er gjort på skrømt, og bogen gør knap nok et forsøg på at koble en af Y0E-engines centrale koncepter, nemlig basen (her Selskabets hovedkvarter, i Sverige Gyllencreutz, i England Rose House), på i spillet (hvorfor jeg skrev min egen udvidelse til at gøre netop dette: Rose House Ekspanderer), ligesom beskrivelsen af den britiske version af Selskabet og dens forbindelse til den skandinaviske er vag og kedelig. Væsnerne i bogen er traditionelle britiske folklore væsner, og der er meget lidt nyt at komme efter på denne front. Trods den prominente forfatter oplever jeg bogen som venstrehåndsarbejde. Der er synd, at Free League gik efter den britiske/engelske vinkel i stedet for at tage mindre brugt materiale som f.eks. det tyske (som ikke må forveksles med Brødrenes Grimms eventyr – der er læssevis af urørt materiale).

Foruden de to bøger og landkort/handout supplementet til Vaesen, er der fra Free League også kommet beta-PDF’er til Blade Runner RPG, som jeg dog kun har skimmet, da jeg venter til den fysiske udgivelse lander. Umiddelbart er jeg mest spændt på deres efterforsknings-vinkel, men jeg har en mistanke om, at deres løsning er højkvalitets handouts frem for spændende procedurer og spil-mekanismer. Lettere forsinket fra Free League er deres tredje Forbidden Lands-kickstarter, Book of Beasts and The Bloodmarch, hvor det digitale materiale er modtaget, men det fysiske er ikke ankommet endnu. Deres Dragonbane er også blevet backed.

Ankommet er også Wave 2 af Etherfields brætspillet, som indeholder den anden halvdel af Etherfields udgivelserne. Det er flot og blæret, og jeg er spændt på at dykke ned i indholdet. Mine indledende oplevelser med Etherfields har været lovende.

Wave 2 har været grundigt forsinket af corona og lignende, men den værste ventetid var nok de fire uger og gentagne telefonopkald til FedEx for at få dem til faktisk at aflevere forsendelsen – efter femte henvendelse gik de i gang med at undersøge, hvorfor det var, at de ikke afleverede pakken. Derefter konstaterede FedEx, at de havde smidt pakken væk. Det tog derefter tre uger med Awakened Realms kundeservice at få fremsendt en ny pakke (fordi de skulle have svar fra FedEx først om den manglende pakke). Uheldigvis glemte Awakened Realms at fremsende bonusmaterialet (som inkluderer deres reviderede regelbog mm), og derefter tog det lige et par uger til med FedEx (derfor dette indlæg er endt med at blive udgivet i efteråret og ikke i sensommeren).

Forude venter jeg på Fading Suns 4E’s tredje kickstarter Lost Worlds. Jeg er endelig hoppet på Fading Suns-kickstarter. Den første havde jeg min skepsis ved, og den anden sprang jeg over, men da den tredje gav adgang til både de nuværende og de kommende udgivelser på en gang, lod jeg mig friste. Første kickstarter dækkede grundbøger og de klassiske territorier, anden kickstarter dækkede nabo-riget Vuldrok (rum-vikingerne), og den tredje dækker de tabte verdener på randen af de to riger (det er bøgerne Star Crusade 1 og 2, der er blevet foldet ud til to store kickstarters). De trykte bøger venter forude, men PDF’erne til en masse bøger er ankommet. En af grundene til at jeg har valgt at kickstarte Fading Suns er for at få adgang til trykte bøger og PDF’er på en gang. Det er kun i kickstarteren, at de to ting tilbydes samlet, og ellers skal de købes separat (tilsyneladende grundet tysk lovgivning, som har restriktioner på salg af fysisk+digital kopi, og forlaget Ulisses har hjemme i Tyskland).

PDF’erne til Marmoreal Tomb er også ankommet for længst til den 6 år forsinkede kickstarter, men nu er Troll Lord Games (som har overtaget kickstarter fra de oprindelige arrangører) begyndt at vise billeder af de trykte bøger, så der er håb forude for, at der bliver sendt det lovede materiale af sted. På brætspilsfronten langt længere ude venter 7th Citadel og Stellaris – Infinte Legacy, men de er mindre end et år forsinkede, så der er ingen bekymringer.

Jeg er ikke helt holdt op med at backe kickstartere, men der bliver længere og længere mellem dem.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: