Dreams and Machines – episode 3

Inde i ruinerne af en skyskraber leder vore helte efter levn fra verdenen, som den var før krigen med maskinerne. Rester af fjendtligsindede automatiserede maskiner patruljerer fortsat stedet, og et forkert skridt vil sende droner og robotter efter vore helte. Vi spiller Dreams and Machines, et 2d20 system, og det er tredje episode med Dreams and Machines Starter Set.

Dagens forløb

Vi er nu i gang med første scenarie i scenariebogen efter en lidt forvirrende intro. Vore helte er i gang med deres første side quest, som er nødvendig for at skubbe handlingen videre, da kampagnen er skrevet som et computerspil. Det er ikke god tilgang spildesign i rollespil, og det forværres af mange sjuskefejl rundt om i teksten.

Gruppen er delt i to, men snart finder de sammen igen, som de sniger sig ind i ruinbygningen. Der er en søgen efter resterne af teknologi, som ikke er videre succesfuld (gruppen fejler, og der rulles Complications (19-20 på en d20, som bruges til at øge Threat puljen med 4 point). Støjen fra gruppen får en Repair Drone til at søge efter dem, og gruppen forsøger at skjule sig (der kræves 4 succeser for fire karakterer, men der opnås kun tre successer), men en af karaktererne er ikke skjult godt nok, og repair mech får øje på gruppens tech hoved. Hun skynder sig at tegne en glyph på sig, som gør hende usynlig for maskinen. Kort efter summer den videre i sin søgen efter mennesker at slå ihjel.

Gruppen beslutter sig for at den kan være reservedele værd, og de forbereder sig til at fange den. En fælde bliver bygget (spilmekanisk laves en test, som giver nok succeser til at etablere en Truth, og ekstra momentum bruges til at forbedre fækdens effekt, nemlig at fange og hindre maskinen i at stikke af). Gruppens tech udstyrer desuden fælden med en glyph til at distrahere dens våben.

Derefter lokker gruppens spear-character mechen tilbage, imens resten af gruppen skjuler sig. Maskinen kommer susende, benytter sin høje manøvredygtighed til at undgå fælden, og det kommer til kamp. Kort efter kommer repair mech nummer to susende, og det udvikler sig til en kort, heftig kamp. Ved kampens slutning er Threat pool reduceret til 0. Efter kampen indsamles stumperne i form af ‘supply point‘, og derefter fortsætter udforskningen.

På den følgende etage bliver der fundet kontorer, som rummer optegnelser fra fortiden. De bliver fundet med en succesfuld test, som udmønter sig i handouts og ‘knowledge fragments‘, som er en anden af Dreams and Machines abstraherede ressourcer. Hvert fragment er en mængde af udefineret data om fortiden, som kan sælges, eller benyttes som en art ressource i lighed med Supply Points.

Bedst som gruppen indsamler data, brager en skikkelse ned gennem loftet. Det er en dark Thrall, og to mere står oppe på kanten af hullet og kigger ned. Ganske vist er de udstyret med jet packs, men disse brænder sammen inden de rigtig kommer i brug (scenarieteksten råder til at man benytter jet packs til at holde afstand, men uden at forklare hvordan spilmekanisk, og i stedet for at grave reglerne igennem for en afklaring, udnytter jeg at der bliver rullet en 20’er for hver af dem, hvilket indikerer at en complication skal bringes i spil). En ny konflikt udspiller sig, men Threat pool er tom, og det er ikke angivet, om Dark Thralls medbringer egen Threat pool eller ej. Jeg stikker dem et par point, og det bliver til en kort kamp, inden to er elimineret, og den tredje flygter.

Tilfredse med deres loot, som nu også inkluderer grej fra de døde Thralls, forlader gruppen bygningen. I stedet for at tage den næste sidemission, vender gruppen tilbage til New Mossgrove og herved udløser de scenen, hvor flokken af Dark Thralls (fra sidste spilgang) er ankommet til New Mossgrove med deres krigs-mech, som har angrebet byen, og alt brændende bygninger, eksplosioner og folk på flugt.

Her ender dagens spil.

Bemærkninger

Use their jet packs to gain distance and height from the PCs, making ranged attacks with their javelins before swooping in close to try and hook them with their spears

Adventure Booklet, p.20

Efter at have søgt rundt i PDF’erne til begyndersættet til Dreams and Machines, kan jeg konstatere, at omtalen af jet packs synes begrænset til det ene afsnit i regelbogen. Der er ingen jet packs andre steder i begyndersættet. I teksten er jet packs ikke fremhævet med fed, så det er ikke en ‘truth‘ ifølge systemet, og det er ikke et stykke udstyr eller en evne i monstrets statblok. Det er et stykke tekst, som både er en instruktion i, hvordan scenen skal spilles, og det er en reference til noget, som ikke er omtalt andre steder: Mangler der en forklaring, er det blot et stykke kulør, eller er det en ‘truth’, eller en særlig evne, der ikke er beskrevet?

Den lille gruppe thralls repræsenterer også et problem. Skal jeg benytte samme statkort, som ved mødet i Tutorial Booklet, eller skal jeg benytte noget andet? Teksten giver ingen hints.

Ligeledes giver teksten heller ikke nogen hints til, hvor meget Threat er i spil. Hvis jeg ikke introducerer noget Threat til scenen med Dark Thralls, har jeg 0 point at gøre godt med, fordi puljen var tom efter mødet med de to Repair Mechs – og med 0 point, dør en fjende for hvert succesfuldt angreb, en spiller laver. Vejledningen til GM indikerer, at ‘Threatening Circumstances’ som blandt andet dækker præsentationen af fjendtlige NPCere tilfører 1-2 Threat Point til puljen, men det ikke nok til en interessant konflikt. Det er muligt, at man så ikke skal introducere fjender, førend Threat-puljen er blevet genopbygget via spillernes brug af Adrenaline Rush (spillerne køber Spirit for Threat point, hvilket ikke var relevant for gruppen), via terningkast skabende Complications (hvilket kræver terningkast, som hvor der rulles 19-20 på terningen, hvorefter det kan medføre 2 Threat point pr terning – hvilket var det, der gjorde de to Repair Mechs farlige, da de havde fået 4 ekstra Threat, men efter den kamp var der ikke rullet nye komplikationer) og GM-trækket Escalation (situationer, hvor man kan advare spillerne om, at en given handling vil eskalere situationen i form af flere Threat point). Hvis puljen skal genopbygges af de ovenstående handlinger, skal vi så have andre situationer i spil, men som teksten er udformet, er der ikke mange flere situationer tilbage – jeg kan lade spillerne foretage flere tests for at indsamle Supply Point og Knowledge Fragments, indtil de ikke gider rulle for flere, eller at de har rullet så mange Complications, at jeg har en pulje at gøre godt med. Alternativt kan det være meningen, at træfninger kun skal have få eller ingen Threat point i spil, og at fjender besejres hver gang, en spiller har et succesfuldt angreb. Det vil ofte afslutte kampen i første runde, inden monstrene har angrebet, medmindre GM beslutter, at monstrene har initiativet. Det er muligt, at det er sådan 2d20 systemet skal spilles, og det gør karaktererne heroiske, men det får også konfrontationer til at være spild af tid at spille. Selv i den kamp, som vi udspillede med tre thralls mod fire karakterer, var kampen slut i løbet af anden runde, og to af de tre fjender nåede ikke at agere i anden runde.

Summa summarum, så har jeg en følelse af, at der er noget omkring spillets Threat økonomi, som ikke er faldet på plads endnu. Måske er det endnu en mangel ved begyndersættet, eller der er noget omkring kampe og action, som spillet har intention om, som vi ikke har forstået endnu.

Næste gang: Slaget om New Mossgrove – og det store showdown med en walker?

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.