Lasersabler! Sådan slås du med lyssværd i rollespil

Det hele begyndte ovre hos Simon, hvis kæreste ikke var tilfreds med sit lyssværd, og så tog Thomas emnet op, da han kendte andre, der var utilfredse med deres lyssværd, og både Thomas og Simon har budt ind med nogle metoder, man kan fægte med sit sværd på. Asbjørn har også budt ind med en ide.

Jeg vil her også give nogle bud på, hvordan man kan håndtere lyssværd i rollespil.

Ligesom i film

Seje, visuelle effekter er svære at gengive i ikke-visuelle medier. De seje bullettime-sekvenser i Matrix-filmen, eller heltene, der på rad og række marcherer i slowmotion, er sekvenser, der ikke findes i litteratur. Den dynamik, der ligger i den visuelle side af filmmediet, er vanskelig at overføre til litteraturen, og vice versa. I rollespil har vi samme udfordringer og samme problemer. Rollespil kan fortælle historier på unikke og spændende måder, som ikke kan håndteres på film eller i bogform, og vice versa.

Skal vi lege med lasersabler i rollespil, skal vi være opmærksomme på problemerne med at oversætte virkemidlerne fra et medium til et andet.

Hvor slås Jedis med lyssværd?

– for at krydse gaden.

I Thomas’ og Simons oplæg bliver lyssværd og deres effektivitet diskuteret, og jeg vil bygge videre på det. Der er ingen tvivl om, at lyssværd er dødelige, og at et hug enten dræber modstanderen eller hugger et lem af vedkommende. Netop fordi lyssværd er så dødelige i de tre film (der er kun tre SW-film), er det svært at indsætte lyssværd i regelsystemer med hit point-mekanik, hvor man “dræner” modstanderens hit points gennem gentagne hug. Det næste problem er, at Jedis rammer ikke forbi med deres lyssværd, hvorfor hit roll-systemer også er et problem.

I filmene ser vi, at Jedis enten kæmper mod ikke-jedis med skydevåben, og der er udfordringen, hvorvidt en gruppe af modstandere er i stand til at få et skud i gennem Jediens forsvar, inden de bliver hugget ned, eller også er det lange fægtedueller mellem to jedis, hvor det handler om at finde et hul i modstanderens forsvar, hvorefter denne går ned i et hug, og/eller det gælder om at fastholde modstanderen i duellen længe nok til, at man kan virke sin indflydelse på modstanderen (overbevise modstanderen om, at ens verdensbillede er overlegent, og at modstanderen ikke kan vinde kampen, også selvom han vinder sværdkampen).

(da den visuelle side ikke fungerer på skrift og kun begrænset i tale, har jeg derfor ikke beskæftiget mig med denne side af fægtekampene).

Måder at slås som en Jedi på i rollespil

Model 1: Konsekvensen af at kæmpe

Hvad koster det Jedien at kæmpe? Bliver han udmattet, bliver han forsinket, omringet, lokket i en fælde, eller blotter han sig, så en modstander kan få et skud ind?

Denne model anvender konsekvenssystemet fra Mouse Guard og Lady Blackbird. Spilleren laver et sit angrebsrul mod en gruppe af ikke-jedis, og succesfuldt besejrer han dem, og ikke-succesfuldt følger en konsekvens (besejrer dem, men bliver såret, besejrer mange, men bliver taget til fange, besejrer dem og bliver udmattet etc.).

Model 2: Opbyg et dødbringende angreb

I dueller hugger Jedis løs på hinanden. og pludselig er den ene sejrrig. I Ars Magica bygger systemet på, at man laver angrebsrul, og er man succesfuld, kan man bruge resultatet som bonus til næste angreb, eller man gennemføre angrebet og give skade. Tricket er, at man kan akkumulere en stadigt større angrebsbonus, indtil man kan lave et dræbende hug. Samme model vil passe fint ind i en duel, hvor man skal bygge sit angreb op over flere runder for at kunne trænge gennem modstanderens parader.

Model 3: Hug forsvaret ned

Armor point-systemer kan anvendes i dueller. Ideen er her, at hver jedi kan parere X point, førend han er så udmattet eller dårligt positioneret, at hans modstander kan få et angreb igennem. Man dræner således ikke modstanderens hit points, men hans parade-point, og parade-point tæller kun, sålænge der er et lyssværd. Angreb på en parade-løs modstander går automatisk igennem. Systemet virker også som parader mod blasters.

Model 4: Det store duelsystem

Dueller mellem jedis er komplekse kampe, hvor de forsøger at finde en svaghed i modstanderens forsvar gennem list, teknik, morale og fysisk udmattelse. Find et detaljeret duelsystem eller et ditto brætspil, og lad dueller være kampe, hvor der er en lang række måder at få et angreb igennem på.

Model 5: Megaskade

Ud fra at lyssværd er særdeles dødelige, og eneste forsvar er ikke at blive ramt af lyssværdet, kan man øge mængden af skade drastisk. Man kan f.eks. 10-doble skaden og lade det gælde, at i kampe mod ikke-jedis må overskydende skade føres videre på næste modstander. Hvis en Jedi således gør 170 point i skade, og hans modstander har 15 hit points, gør han 155 point i overskydende skade, som så gives videre til næste modstander, der også har 15hp. De næste 140 point gives videre til næste modstander etc. På denne måde kan en jedi hugge sig gennem en serie af modstandere med et hug.

Systemet kan igen suppleres med paradepoint fra model 3.

Model 6: Indie-agtigt

For at besejre en modstander med et lyssværd, spenderer Jedien 1 Hvidt Point. Har Jedien ingen Hvide Point, erhverves i stedet 1 Gråt Point.

Hvide Point optjenes gennem etisk opførsel. Har en Jedi grå point, ophæves de af hvide point i forholdet 1:1.

Grå point er vejen til Sorte Point. Har en jedi X Grå Point, veksles de til 1 Sort Point. Sorte Point er Dark Side-point.

Eksempel: En jedi med 4 hvide point kan besejre fire fjender, og han har nu 0 hvide point. Han hugger nu yderligere to fjender ned, og optjener 2 grå point. Gennem etiske handlinger kan han tjene hvide point, som negerer de to grå point, og hvis ikke risikerer han, at yderligere kampe fører ham til The Dark Side. Basalt set et system, hvor spillerne kan vinde alle kampe, men hvis de ikke husker at opfører sig pænt, korrumperes de.

Model 7: Hvem er din far?

Kampe med lyssværd kan enten være spilmekaniske afbræk fra plotudviklingen, eller de kan være sekvenser, som faktisk bidrager til at udvikle plottet.

Kvaliteten af angreb er en manifestation af jediens vilje og replikker. Systemer, hvor man netop udstiller sin karakters etos, vil være egnede til denne tilgang i lasersabeldueller, f.eks. Dogs in the Vineyard eller The Shadow of Yesterday – man kunne for eksempel bygge en hybrid op, hvor spillerens ressourcer i kampen er baseret på anvendelsen af Keys, hvilket vil sige, at i stedet for at få XP for inddragelsen af Keys, så får man point til sin skill pool for det.

Model 8: Kineserier

Well, Kineserier er netop designet til sådanne dynamiske kampe, hvor man udvikler karakterer og plot undervejs. Kineserier kan anvendes til en masse forskellige settings, og alt hvad det kræver er et battlesheet tilpasset Star Wars-universets stil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Lasersabler! Sådan slås du med lyssværd i rollespil

  1. god gennemgang, og igen lærer du os alle sammen, at valget af kampsystem skal være afhængigt at det man vil med historien. Et spørgsmål dog: hvad er Kineserier, det er vist ikke noget en novise, som jeg, kender.

    Like

  2. Kineserier er et af mine hjemmelavede spil, som jeg har haft spillet nogle gange, men som pt. ikke er blevet udviklet yderligere. Sådan set er spillet færdigt, og det skal bare renskrives.
    Kineserier er et kampsystem bygget til at lave hektiske scener og hongkonesisk action, men på en måde hvor spillet faktisk går hurtigt, og hvor spillerne kan fokusere på dramatiske handlinger, og hvor de handlinger bliver omregnet til spilmekaniske effekter, der guider spilerne gennem historien. En kamprunde i Kinserier er på 30 sekunder, hvor spilleren rejser sig, agerer og beskriver sin karakters gerninger, og det bliver så til spilmekaniske værdier, som aktiverer scener, som man bruger til at lære karaktererne igennem.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: