Vinderne af årets Golden Geek

pic2943020_mdGolden Geek-priserne er blevet uddelt af brugerne på RPGGeek, og det er 10 års jubilæet for Golden Geek-priserne, som uddeles til hver af de Game Geek Sites: Board Game Geek, RPG Geek og Video Games Geek.

Årets rollespil

 1. Blades in the Dark
 2. Urban Shadows
 3. The Cypher System

Bedste visuelle stil og præsentation

 1. Mouse Guard (2nd edition)
 2. Star Wars: Force & Destiny Core Rulebook
 3. Cthulhu Britannica: London

Bedste supplement

 1. The Dracula Dossier: Director’s Handbook
 2. Sword Coast Adventurer’s Guide
 3. Cthulhu Britannica: London

Bedste podcast

 1. Ken & Robin Talk About Stuff
 2. One Shot
 3. Fear the Boot

Det interessante ved vinderne af bedste rollespil er, at de alle tre er udgivet via kickstarter. Blades in the Dark er et rollespil om bander og slyngler i en dunkel underverden, og det er anbragt solidt i story game/indie-rollespilstraditionen. Det er ikke helt færdigudgivet endnu – man kan købe beta’en som pdf (hvilket også er den, som backerne har), men den er spændende for sine interessante mekanikker omkring bander, heists og livet i den kriminelle underverden. Urban Shadows er et anden generations indie-rollespil, der anvender Apocalypse World regelsystemet. Urban Shadows er hovedsageligt et bud på Vampire/Werewolf/World of Darkness, hvis det var ‘powered by the Apocalypse’, og ting drevte af apocalypsen har en evne til at skære ind til benet og fokusere på det essentielle. The Cypher System er regelsystemet, der er bag rollespillene Numenera og The Strange, og som siden er blevet udgivet som et selvstændigt system. Hovedsageligt er det interessant, fordi det er hurtigt og strømlignet, det handler om udforskning (af verdener, af genrer etc.), og systemet overlader terningkastene til spillerne, og udfordringerne til spilleder.

Blandt de bedste supplementer er den meget interessante The Dracula Dossier: The Director’s Handbook fra Pelgrane Press, som er et supplement til rollespillet Night’s Black Agents, der er baseret på GUMSHOE-systemet (ligesom Trail of Cthulhu, Esoterrorists, Ashen Stars), og som er et rollespil om agenter versus vampyrer, og som har vampyrer som monstre (og i skrivende stund er Curse of Strahd til D&D netop udgivet, som også har vampyrer som skurke – måske er der et tiltrængt brud med romantise vampyrer lige her?). The Dracula Dossier er interessant, fordi den betragter Bram Stokers Dracula som en historisk efterretningsrapport (så man kan bruge hele romanen som bilag i sin kampagne), og Director’s Handbook er en åben kampagnebog, der udspiller sig i nutiden, der er bruger romanen som dokument, så spillerne kan dykke ned i romanen, vælge et punkt at efterforske, og spilleder har en masse materiale klar til at bygge missioner over. Det er en ret spændende form for kampagnespil.

Sword Coast Adventurer’s Guide fra Wizards er interessant, fordi det er eneste større, udgivne supplement til Dungeons & Dragons. I stedet for en masse ekstrabøger med flere regler, mere fluff og så videre, fokuserer man nu på, at udgive en kampagne hvert halve år, som folk kan gennemspille. Udvidelser kommer nu til gengæld fra DMs Guild, idet vi nu alle er blevet freelance-designere for Dungeons & Dragons. Upload din udgivelse til DMs Guild, og du er D&D-forfatter. Sword Coast Adventurer’s Guide er også interessant, fordi det primært er en guide til settingen Forgotten Realms, og der er meget lidt spilmekanisk materiale i bogen.

Sidst men ikke mindst er der endnu et Cthulhu Britannica produkt fra Cubicle 7, der i løbet af de sidste år har fået flyttet en god del af Call of Cthulhu ud af USA og over til England. Vægten hos vinderen er London, der på dette tidspunkt er verdens centrum, og en af verdens største byer. London er stedet, hvor folk fra alle egne af verden kommer til, og det er derfor et oplagt sted at tage udgangspunkt i en okkult horror-kampagne, hvor Cthulhu Mythossen kan dukke op i alle afskygninger og kulturer – og nu komme til investigatorne fra alle egne af verden. Cthulhu Britannica-bøgerne kører på det klassiske Call of Cthulhu system, som er omtrent det eneste bagudkompatible rollespil.

Alt i alt er det lutter spændende rollespil, der viser en god del af bredden af rollespil i 2010’erne fra D&D til Gumshoe til The Cypher System til Apocalypse World til indie-rollespil. Det eneste egentlig markante er fraværet af OSR-rollespil i år.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Vinderne af årets Golden Geek

 1. Spændende at folk er så glade for Blades in the Dark! Min boyband-gruppe har kig på det til når vi er færdige med TSoY.

  Like

 2. Jeg var også ret positivt overrasket (og en glædelig fordel for mig, da jeg er backer på spillet). Jeg har forhåbninger om at sætte noget i gang, når jeg får fat i den fysiske bog.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: