Kejserrigets halvinger – Den komplette halving

anretningTidligere har de mest kendte og berømte dværgeklaner i Hinterlandet været beskrevet, men nu kommer turen til halvingerne, som bor i små samfund rundt om i Kejserriget. Halvingerne er organiseret i store og små klaner, og de fire mest kendte klaner er Guldfos, Grønhakkerne, Hatteburgere og Koppenslagere.

Regelmaterialet er til Hinterlandet, men du kan let konvertere elementerne til Dungeons & Dragons (pr. D&D 5th edition svarer fordel til advantage, ulempe til disadvantage). Nedenfor efter klanafsnittet følger de samlede regler for halvinger og halvingklanerne.

De fire halving klaner

De fleste halvinger er født ind i en af kejserrigets fire store klaner. De er oplært i klanens traditioner og skikke, som de bærer med stolthed og kammeratlig rivalisering med andre klaner. Årligt mødes udsendinge fra klanerne 10 dage efter høstdag til den store høstfest, hvor klanerne vedligeholder alliancer og indgår aftaler. Mange forlovelser af politisk karakter finder sted denne dag.

Grønhakkerne

Klanens jorde ligger ofte langs grønne flodbredder, hvor jorden er frodig, og afgrøderne rige. Overalt er små kålgårde, der plejes omhyggeligt af familielandbrugene. Officielt kommer klannavnet fra klanens ry som nogle af de bedste gartnere, særligt når det kommer til salater og kål i riget. Flere har dog også bemærket deres uforlignelige træfsikkerhed og afstand med projektiler. Specielt gælder det improviserede projektiler.

At være en grønhakker: Det kræver en halving med udholdenhed 12 at være af grønhakker klan.

Særlig fordel: Grønhakker – klanens medlemmer er ferme til at provokere folk med en velplaceret grønhakker. De har fordel på at provokere folk med en grønhakker. Klanens medlemmer har +2 resistensbonus mod dårlige lufte og giftige gasser.

Særlig ulempe: Kål i kosten – klanens medlemmer anvender altid kål i deres kostplaner. Følgen er, at enhver der spiser af deres retter udsættes for grønkål, surkål, brunkål, kålpølse eller lignende. Hvis en halving har stået for madlavningen, brugt evner som involverer madlavning eller anvendt særlige evner som godt selskab eller lejrbygger, har folk i halvingens selskab indtaget den kålrige kost. Spilleder kan vælge at lade en pinlig, ildelugtende situation hænde op til tolv timer efter halvingen har serveret sin mad, som f.eks. kan påvirke en forhandling eller et forsøg på list.

Hatteburgere

Klanens landsbyer ligger på gamle bakkehøje, og ligger de nær rigets grænser, er de ofte befæstede. Bag palisaderne er små gårde og værksteder, som ofte ligner ethvert andet halvingsamfund, bortset fra at der altid er mindst en hattemager, og man kan genkende indbyggerne på deres karakteristiske hatte.

Om hatteburgernes navn kommer, fordi de deres landsbyer er grundlagt på gamle borghøje, eller fordi de er glade for hatte vides ikke – eller om deres glæde for klannavnet kommer til udtryk gennem deres karakteristiske hatte kommer ud på et fedt for de trivelige halvinger. Uanset navnets oprindelse værdsætter de især høje hatte med fjer og andet pynt, og jo mere farverige des bedre. Hattene er også årsagen til, at de er kendt for deres gode evner til at bluffe. Det skyldes måske, at folk kun får fokuseret på hatten og bare siger ja eller nej uden at vide, hvad de egentlig svarer på.

At være en hatteburger: Det kræver en halving med karisma 12 at være af hatteburger klan.

Særlig fordel: Hattemager og hovedprydshåndværker – hatteburgere på har fordel på at kreere hatte og hovedpryd, og de har fordel på at identificere fortryllede hovedbeklædninger. Hatteburgere på +2 bonus på diplomatiske forhandlinger, hvis de har mulighed for at rose og beundre modpartens hat eller hovedbeklædning.

Særlig ulempe: Omdømme som bluffer – hatteburgere har et omdømme som gode bluffere, og folk forventer ofte, at de er ferme til at narre og overliste folk. Det får ofte hatteburgere ud på dybt vand.

Guldfos

Klan guldfos har ofte driftige landbrug, og man finder dem mange steder i kejserriget. De er måske de mest sete halvinger, da de ofte har stande på markedspladserne i byerne, og ofte ejer de købstadskroer, som halvingerne foretrækker at frekventere. På markedspladserne øjner man let standene, særligt om efteråret, hvor de fremviser deres store præmiegræskar, som er deres store stolthed og med til at give dem deres klannavn, og som bidrager til at give dem rygtet som værende i stand til at skabe penge på hvad som helst.

At være en guldfos: Det kræver en halving med intelligens 12 at være af guldfos klan.

Særlig fordel: Driftig handlende – for hver dag en guldfos halving spenderer nogle timer på en markedsplads, indtjenes automatisk 1t6+4 sølvstykker ved dagens afslutning på diverse småhandler foretaget på markedet.

Særlig ulempe: Stolthed – guldfos halvinger er et stolt folk, og hvis man beklikker deres ære, skal halvingen klare et visdomstjek 6 for ikke at begynde at prale ivrigt og lidt for højlydt med familiens og klanens evner som græskaravlere, handelsfolk og – i værste fald – deres rigdom.

Koppenslagerne

Klanen af koppenslagere har en lang og stolt tradition for at være kobbersmede og pladeslagere. Man kan ofte identificere deres hjemegne, når man hører hamren under jorden og ser røgsøjler rejse sig fra åbninger i græsset, for den konservative klan har holdt på traditionen med at deres hjem er halvt eller helt gravet ind i skrænter, banker og bakker. Ethvert ordentligt hjem har derfor en esse og en ambolt, selvom det for mange mest er en pryd. En anden tradition går på, at koppenslagerne har deres navn, fordi de drikker tæt og har en tendens til at slå til hovedet, når det sker, men man skal ofte forvente et par på skrinet, hvis man kommer med den historie.

At være en koppenslager: Det kræver en halving med styrke 12 at være af koppenslagerne klan.

Særlig fordel: at slå til kloppen – kloppenslagerne har +2 bonus til at smede med kobber, og de har +1 skade med hamre i nærkamp.

Særlig ulempe: Fyldebøtte – en kloppenslager har svært ved at holde sig fra drikkevarer. Hvis de præsenteres for vin, øl eller anden spiritus, siger de automatisk ja tak, medmindre de klarer et visdomstjek 5. Hvis en kloppenslager finder drikkevarer på et eventyr, skal de klare et visdomstjek 5 for ikke inden for 12 timer at forsøge at drikke sig fuld i det.

Den komplette halving

Her præsenteres de samlede regler for halvinger, for halvingklanerne og for to underklasser, Mesterslyngere og Køgemestre, som er en del af Hinterlandet Ekspert-reglerne (Hinterlandet Ekspert gælder det, at der skal være konsensus ved spillebordet om at man spiller med de ekstra regler).

Designnoter

Klan-evnerne er ligesom med dværgeklanerne et ekstra sæt evner, og flere evner betyder mere at holde styr på og større risici for ubalance. Det er ikke et ubetinget gode, men det er sjovt at åbne op for flere elementer, som spillerne kan bringe i spil, og flere måder, som de kan udtrykke deres karakterer på, og det har været bærende elementer for halving-klanerne.

Halving-klanernes evner er ikke store og seje, som dværgenes er det, og de er mere muligheder for rollespil gennem både særlige styrker og svagheder. Til dels siger det noget om, hvor meget klaner betyder for dværge og halvinger (meget mere for dværgene end for halvingerne), og til dels er det små bonusser, som forhåbentlig giver mulighed for sjove rollespilssituationer.

Bonusserne sigter først og fremmest efter ikke at gå i samspil med eksisterende evner. Grunden herfor er, at det indsnævrer kombinationerne og giver korrekte og forkerte valg i karakterskabelsesprocessen, hvis visse evner går i samspil med hinanden. I stedet skal spillerne hellere have mulighed for at gå ind og vælge deres karakterers evner, klasser, baggrunde, klaner og så videre. Bonusserne sigter desuden også mest (men ikke udelukkende) mod situationer, som ikke er kamp. I stedet er det evner, som fungerer mellem kamp (bonus som smed eller på markedspladsen) eller i sociale situationer (bonus til forhandlinger) eller ved udforskning (modstå giftgas). Indirekte kommer det til at fremme andre aktiviteter end at storme i fjæset på den næste ork.

Tak til Ryan Rohde, Henrik Krøjmand, Elias Helfer, Nis Baggesen og Cecilie Fakkelskov for ideer og forslag til Den komplette halving og halving-klanerne.

Du kan også være med til at udvikle og bidrage til Hinterlandet. Vær med i vores facebook-gruppe. Alt materiale til Hinterlandet finder du her.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: