[HelCon] Dice Off! De internationale terningelege for terningkastere og kaste-gilder

Velkommen til DiceOff! Hvert år mødes de regerende kaste-gilder i en dyst om de bedste terningkast, og de bedste terningkast kræver de bedste terninger, og de bedste teknikker. Man kan ikke vælge en hvilken som helst terning, og man kan ikke blot kaste en terning. Det kræver mere end det.

DiceOff! er en professionel sportsgren, hvor kaste-gilder træner terningkast og jagter de bedste terninger af de mest eksotiske materialer. Kaste-gilderne mødes siden til turneringer – de såkaldte DiceOffs! – hvor de, mens der live-streames, viser deres terninger frem, og mens de varmer håndled op, forbereder deres kastestil og gør terningerne klar, så præsenterer de deres terningers ophav fra hvem, der har snittet dem og af hvilket materiale, til hvilke turneringer, de har vundet, og hvem, der har ejet dem. Fornemme terninger går ofte i arv, og kuratorer varetager ofte terningernes stamtræer, og noterer hvem terningsnitteren var, og hvorfra materialet til terningen kommer.

Persongalleri

Her er nogle terningverdenens kendisser. En præsentation af disse er nok den bedste måde at få et indblik i terningernes spændende verden.

Doctor Dice

Terninger er ikke for sjov! Doctor Dice mestrer terningers hemmeligheder, og det er ham, man går til, når man har mistanke om, at ens terninger er ude af balance, ruller skævt eller er ramt af negativ karmisk energi. Doctor Dice anvender et bredt udvalg af kemiske og seismologiske metoder til at studere terninger og deres nummerologiske feng shui. Dog må man aldrig tage let på hans sindrige metoder eller kryptiske formaninger, for selvom en instruks om at danse om terningerne ved nymåne under en hassel kan lyde fjollede, så er der en sandhed i hans ord – og en smule løgn, for doktoren kan godt lide at drive gæk med sine kunder. Man kommer til at se fjollet ud, men det vil virke.

Magistra Würfela

Få har som hende forstand på håndens greb om terninger, og de spændingsfelter, der er mellem huden og terningens overflader, men de er afgørende for, hvordan terningerne kommer til at rulle, og hvis man vil have styr på terningernes bevægelse over filten, skal man begynde med hånden. En velplejet hånd, godt trænet og godt masseret kaster terningerne bedre, og Magistra Würfela kender alle de bedste cremer til at pleje hånden og øge spændingsfeltet mellem terning og hånd på.

Kurator W. Becher

Ordentlige terninger har stamtræer. Det er dokumenter, der viser, hvorfra terningen stammer, hvem der snittede den, hvem der ejede den, og hvilke turneringer terningen har vundet. Sådanne fornemme historier varetages af terningkuratorer, og en af de bedste er W. Becher, som kan kongerækkens terninger ubesværet, og kan identificere på lang afstand terninger skåret af værkstedet Fällig-Schneider, og hvilken af dem, som Kragun Terningsnitter siden har tilset. I hendes omfattende arkiv har hun tusindvis af terningers historie dokumenteret, og hun kan nemt hjælpe folk med at erhverve sig fornemme terninger på auktioner.

Skolastiker Dés Carde

Det ligger i håndledet vil nogen sige, når det gælder om at få terningerne til at trille bedst over bordet, men skolastikeren vil forklare, at der slet ikke er et håndled. I stedet er terningkast det rene sofisme, og det handler i stedet om at dreje verden til at se det ønskede resultat frem for at kaste terningen og håbe på det bedste. For nogen lyder det dybt, for andre er det stort snak, men for de som forstår skolastikeren kommer de bedste terningkast – eller rettere de bedste skift i perspektiv for ifølge skolastikerens disciple, kaster de slet ikke med terningerne.

Mester Kostka

Hvis en terning skal kastes, skal den kastes godt, og det er her mester Kostka kommer ind i billedet. Han vil vejlede i at optræne håndledet, vise overhåndskast, underhåndskast, rullekast og diverse trickskud. Der er en kunst i at kaste en terning godt, og det er mere, end at det blot ligger i håndleddet. Det er teknikker opøvet gennem hundredvis af kast, og det er en barsk sportsgren, som hvert år brænder talrige unge mænd og kvinder ud, når de forsøger at mestre terningkastets kunst, og lige præcis der gælder det om at have veltrænede håndled.

Señor Hasard

Ikke alle terningstricks er lige fair, men i kamp og terningkast gælder alle rul, og nogen ruller hårdere end andre. Señor Hasard står for skyggesiden af terningkast. Han kender de lumske tricks. Alt om hvordan man kaster med ført hånd til, hvordan man med hoften giver bordet et ekstra stød, så terningen ruller et ekstra felt, og han er altid villig til at lære fra sig. Han tager sig dog godt betalt, når han lærer sine tricks fra sig, men vær varsom, for han instruerer altid højest betalende bedst, og selvom du har lagt mange penge hos ham, så er der altid nogen, der betaler sig til et bedre trick.

Kragun Terningsnitter

De fleste oplever Kragun som en bister mand, men også en uundgåelig mand, hvis man vil have de bedste terninger. Ingen kan snitte terninger med hans præcision og med den omhyggelighed, som han ligger for dagen, når han finder vej gennem træet indtil den terning, der ligger i træets dybde. De bedste måder at formilde ham på er at bringe udsøgte stykker af træ, og des sjældnere og des hårdere en træsort des bedre. Du skal ikke forvente venlighed og pæne ord fra Kragun, når det udsøgte træ bringes, men i det mindste vil du ikke blive svinet til, men blot blive mødt med korte sætninger og afdæmpede fnys.

Kragun Terningsnitter har også en bror, der er oplært af den samme mestersnitter, som Kragun er det, men broderen gør det i ben og horn frem for træ, og Kragun smider folk på porten og kaster halvfærdige terninger efter dem, hvis de bringer hans bror på banen. Ved der har splittet de to brødre vides ikke, men nogen påstår, at Kraguns bror forførte deres mesters datter med sine hjerteterninger skåret i hvalrostand.

Gå til Kragun Terningsnitter, når du vil have de bedste terninger. Husk at medbringe gode træsorter.

Hr. Salvesen

For nogen er det ikke nok med kasteteknikker, velsmurte hænder og de bedst snittede terninger. For dem gælder den himmelske eller infernalske hjælp, og de går til Hr. Salvesen for at få gnedet deres terninger på signerede helgenbilleder, få velsignet deres terninger af præster eller dyppet dem i vievand. Hr. Salvesen har et udbredt netværk af hellige folk, der kan lade deres kræfter eller deres hinsidige kontakter gøre mere for terningkast end de dødeliges teknikker. Mange ser på det som snyd, men Hr. Salvesen forsikrer, at det blot er naturens gang, at skæbnen trumfer tilfældet. ‘Det er det rene mirakel’, forklarer han.

Formen

Det handler om DiceOff! Men DiceOff! kan kun gøres med de bedste terninger, med de bedste kast og med de bedste præsentationer. En terning, der ikke er præsenteret, kan ikke kastes godt, og en terning, som ikke ser godt ud, kan ikke rulle seje tal.
Alle deltagere i DiceOff! er organiseret i kaste-gilder, og hver dag mødes de for at dekorere terninger, træne kastestile og skabe lærdom om deres terninger, så de ved aftenens DiceOff! kan præsentere deres terninger, kaste dem og fortælle om, hvor fantastiske og veldesignede deres terninger er.

I praksis får de forskellige grupper af deltagere blanke terninger, maling og pensler, og så har de en dag til at udvikle terninger, træne kast og opdigte historier, som de kan præsentere ved aftenens DiceOff!.

DiceOff! er en ide, der længe har ligget og summet som et sært oplæg til en HelCon. Det er ikke noget, som jeg umiddelbart har planer om at sætte op, men det var en ide, der måtte ud, og måske andre kan finde inspiration i DiceOff!.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[HelCon] Dice Off! De internationale terningelege for terningkastere og kaste-gilder

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: