Traveller – High and Dry – Vulkanen og rumskibet

Billede af Chris Foss. Hans billeder er for mig ærkeklassisk interstellar science fiction. Flere af hans billeder pryder science fiction-udgivelser fra 1900-tallet, og en række har også været brugt til forsiderne af Traveller rollespilssupplementer.

Her følger fjerde episode af scenariet High and Dry til Traveller-rollespillet, hvor vi følger vore heltes færd ud for at hjembringe deres rumskib, eller rettere deres første rumskib for forude venter et kongerige, men først en vulkan.

Scenariet High and Dry handler om scout spaceship ved navn High and Dry, som er blevet parkeret i et næste udslukt vulkankrater. De tidligere ejere har ikke gennemført den geologiske undersøgelse, som de var hyret til, men har i stedet parkeret rumskibet og plyndret det for indhold, og efterladt deres hund til en langsom sultedød (og vores karakterer hader de tidligere ejere, og vi ser frem til den dag, vi render ind i dem).

Aftenes forløb

Efter sidst at have sat rumskibet i nogenlunde stand – nok til at lette – sætter to af os ud den følgende dag for at placere sprængladninger rundt om i krateret, mens piloten afprøver motoren og sikrer sig, at vi faktisk kan lette. Vi er lettere paranoide omkring at bevæge os rundt i et vulkankrater placerende sprængladninger – og det hjælper ikke, at vi som spillere har en fuld forventning om, at vulkanen vil vågne op i løbet af scenariet.

Og det begynder den ganske rigtigt på. Gasser begynder at trænge op gennem søen i krateret, og temperaturen i vandet stiger. Vi lader de sidste sprængladninger være og spurter mod rumskibet, og snart forlader vi krateret med et godt forspring.

Heldigvis har scenarieforfatteren forudset dette, og i stedet for at bryde ud i krateret, trænger lavaen pludselig op til overfladen et par kilometer derfra, hvor det lader skyer af støv og sten rejse sig mod himlen, mens lavaen begynder at strømme ud. Udbruddet er et helt andet sted, og vores skib bliver fanget i den indledende støvsky. Siden kommer vi fri, men snart er radioen fyldt med forespørgsler og beskeder. Der er flere små grupper af folk, som er fanget i oplandet omkring vulkanen, og det er nødvendigt at evakuere de nærliggende samfund. Vi aktiverer rumskibets scannere for levende væsner og for radiosignaler, hvorefter vi prioriterer folk alt efter hvem, der skønnes at være i størst fare. Først undsætter vi nogle af lokale varg-bønder, og siden et par unge mennesker, der senere viser sig at være diktatorens nevø og niece, hvorefter det er næsten ved at gå galt, da rumskibet rammes af superophedet damp over en lavaflod, da vi letter med de senest opsamlede passagerer. Rumskibet kastes hid og did, men piloten holder skibet oppe, trods for de voldsomme kast, og der kæmpes en hård kamp for at holde skibet oppe og motoren gående. Heldigvis lykkes det.

Rent spilteknisk er dette en sekvens, som håndteres ved diverse skill checks, og det er som mange action-scener i rollespil, en sekvens, hvor det er svært at opstille reelle valg for spillerne (ligesom med vildmarksrollespil jævnfør min snak om det sidste gang). Vi kan træffe nogle moralske valg om hvem, vi vil undsætte, og hvis flere er i fare samtidig, kan vi træffe valg om hvordan, vi prioriterer dem, men når action-delen sætter ind, er det sværere at indsætte valg: ‘Jeres rumskib er ved at styrte ned i lavastrømmen – hvad vælger I at gøre?’

Actionsekvenser reduceres nemt til en serie af skill checks – og et forsøg på at løse denne problemstilling var Skill Challenge-mekanikken fra D&D 4th edition – og scenariet har ikke så mange valg at levere på dette punkt, men der er meget på spil, blandt andet hele gruppens liv, så det er spændende nok at se, hvordan det går. Heldigvis er det standard skill checks, der skal foretages (2d6+evnetal+færdighed), og vi har haft lejlighed til at prioritere opgaverne mellem de mest kompetente i gruppen, så vi har generelt +3 eller +4 på terningkastene, hvor der rulles mod sværhedsgrad 8 (eller deromkring). Det giver heldigvis en serie af succeser.

Lettere beskadiget og med en forslået besætning lykkes det at flyve i sikkerhed med undsatte folk, og i den nærmeste by får vi en heltemodtagelse. Passagerer sættes af, og vores rumskib hejses siden ombord på et godstog, så det kan sendes til rumhavnen for reparationer.

Vi skrider til efterspillet, hvor vi får løn for arbejdet, tilset sår og skader, repareret rumskibet, medaljer for heltemodig indsats, og vi gør klar til videre eventyr. Vi får desuden omdøbt vores rumskib til Dekademejsen.

Hvad fremtiden rummer

Scenariet High and Dry er kommet til en afslutning, og vi har et rumskib. Nu kan vi begynde på nye eventyr, og en central del af Traveller rollespillet handler om at flyve på eventyr. Det er planen.

Ikke langt fra, hvor vi befinder os, er en handelsrute til aslan-protektoraterne, og ruten passerer gennem kongeriget Drinax. Vi planlægger derfor at erhverve et parti varer, som vi kan fragte dertil og sælge, og der er en ledig kabine eller to på rumskibet, så vi kan tage passagerer med, hvilket også kan indtjene os penge. Og penge skal der til. Driften af rumskibet koster 3000 credits om måneden, og vi har kun tjent 2000 nu og her. Vi har alle penge på kistebunden, men der skal en indkomst til at fortsætte færden.

Kongeriget Drinax er plaget af pirater, og vi ser derfor en mulighed i at erhverve et kaperbrev, så vi kan jagte pirater og tjene penge på at opbringe deres rumskibe. En del af Travellers mekanikker er knyttet til at erhverve og sælge varer, skaffe passagerer, opbringe skibe, hverve besætningsmedlemmer og så videre. Det bliver spændende at se i brug og anderledes i forhold til andre rollespil. Vi ses til The Pirates of Drinax!

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: