Warhammer Fantasy RPG 4th Edition – episode 0

Sidst vi mødte spillerne sad de om bordet og rejste mellem stjernerne. Deres heltemodige karakterer havde netop fanget en rumpiratskaptajn og bragt ham for en domstol, da spillerne nåede til en naturlig pause i deres Traveller-kampagne. Der blev derfor lagt planer om at noget nyt skulle på bordet. Valget faldt på rollespillet Warhammer Fantasy Roleplaying Game 4th Edition, som netop efter måneders forsinkelse var udkommet.

Hej!

Vi skal nu til at spille den nyeste version af rollespillet Warhammer Fantasy RPG, og du kan her læse med om det. Den nyeste version er en version, som går tilbage til rødderne, og som reviderer dem på nye spændende måder (basalt set betyder det, at denne version retconner eksistensen af Warhammer FRPG 3rd edition og ignorerer overgangen i Warhammer-universet til Age of Sigmar). Tidligere har der her på bloggen været spillet Warhammer 1st Edition – du kan læse om det her: del 0, del 1, del 2 – og for nyligt lavede podcasten Lænestolsrollespil en episode om Warhammer 2nd edition, som du kan lytte til her. Nu er tiden kommet til Warhammer 4th edition, som allerede er omtalt og diskuteret ude i den blogosphere:

Her på bloggen går vi også i gang med at spille Warhammer 4th edition, og dette er episode 0, hvor der bliver lavet karakterer. Gruppen har været samlet på vores faste skjul på Nørrebro, kastet med terninger og udfyldt skemaer.

Episode 0 – der, hvor der laves karakterer

Jeg kommer ikke til at gennemgå regelsystemet her, det kommer først til at ske, når vi begynder på spillet, hvor vi kaster os over nogle af Warhammer 2nd edition kampagnerne.

Karakterskabelse sker ved at man ruller for race, klasse, profession og evnetal – men der er et snedigt system for, at man enten rulle og beholde det første resultat og få XP som belønning, eller man kan rulle om eller vælge inden for visse rammer for færre eller ingen XP. Der er dog en svaghed i mekanikken, som ikke er helt gennemtænkt, og det er, at elvere f.eks. er skrækkeligt ubalanceret, hvilket balanceres ved, at der kun er 2% chance for at spille en elver, men hvis man ofrer sine XP her, så kan man vælge en elver. Problemet er, at elvernes stats er meget, meget bedre end menneskers (generelt har mennesker 2d10+20 i start evner, mens elvere har 2d10+30, hvilket giver et forspring på flere hundrede XP. Fra et max-min synspunkt kan det nærmest ikke betale sig andet end at vælge at spille elver). Vi husreglede denne del, og erklærede at racer kun kunne rulles, og man skulle beholde det første terningkast. Vi endte med fire mennesker.

Efterfølgende skal der rulles for klasse og karriere, som er en undertype af klassen. Igen kan man rulle og beholde resultatet, og blive belønnet med XP, eller man ruller om eller ender med blot at vælge og få 0 XP. Mit første rul gav klasse Riverfolk, karriere Riverwoman. Hvor nogle karrierer er ret åbenlyse, f.eks. rottefænger, soldat, kusk og jæger, så er flodfolk/flodkvinde en person, der lever af og på floden gennem fiskeri. Et nærmere studie af karrierens færdigheder afslørede en vægt på færdigheder og talenter som ‘at svømme’, ‘at ro’, ‘stærk svømmer’, ‘fisker’, ‘vandringsmand (marsk)’, som er så specialiserede at jeg ikke ville få dem i brug. Efter at have dobbelttjekket hos GM om, at floder ikke spiller en central rolle i kampagnen endte jeg med at droppe mine planer om at beholde alle terningkast, da jeg før har spillet en karakter, hvis evner ikke kom i brug, samtidig med at jeg var nødt til at bruge XP på evnerne for at kunne avancere min karakter (i Earthdawn købte jeg flere forbedringer i diverse evner, som jeg på intet tidspunkt brugte i kampagnen, men var nødt til at købe for at kunne avancere karakteren. Det gad jeg ikke opleve igen). I stedet endte jeg med at måtte vælge mellem Riverwoman, Pit Fighter og Warrior Priest – og valget faldt på den sidste, da det lød anderledes, og slet ikke som noget, jeg havde regnet med at spille (jeg havde forestillet mig at ende med budbringer, smugler, flagellant eller landsbybeboer eller noget i den dur).

Efter at race (menneske) og klasse/karriere (kriger/kriger præst) var blevet rullet og til dels valgt, skulle rulles evnetal. Jeg endte med dårlige kampfærdigheder og lav intelligens, men høj styrke, hærdethed og kammeratskab, og det var ret tilfredsstillende. De tal fastholder jeg og høster derfor en bunke ekstra XP. To andre spillere rullede så elendigt, at de endte med at vælge at købe deres evner for point.

Herefter er det tid til færdigheder og talenter. Som menneske endte jeg med at booste evnerne Cool, Gossip og Melee (+5) og Charm, Leadership og Lore (Reikland) +3. Talenterne blev Doomed, Suave, Nimble Fingered, Flee! og Linguistics.

Talenterne er en besynderlig rodebunke. Nogle giver permanente bonusser til evnetal, andre giver bonusser til færdigheder, giver særlige evner som er konstant brugbare (fast bonus til skade) eller svære at anvende til andet end kulør (f.eks. supergod til hovedregning), og nogle synes at eksistere i både stærke og svage versioner (f.eks. +1 movement versus +1 movement, når man flygter). Jeg havde håbet på nogle af de sjove evner, såsom Holy Visions eller Public Speaker eller Riposte. Hvor talenterne er sjovest, er når de åbner for nye typer af handlinger i spillet, frem for at de giver en bonus til en evne eller giver kompetence, som ikke er meget andet end kulør. Jeg er således spændt på at se, om min Flee! evne eller Linguistics kommer i spil, og Suave og Nimblefingered giver blot et boost (kærkomment ganske vist) til mine evne-tal (min start Dex er 43 og min Fel er 40). Jeg havde håbet på, at den nye udgave af Warhammer ville gøre noget mere spændende ud af talenterne, men der er vægten mere på at fortsætte traditionen fra 1st/2nd edition. Min karriere som krigerpræst giver mig desuden et talent mere, og her faldt valget på Bless, da det giver adgang til en håndfuld simple men praktiske formularer, som booster mine eller allieredes evner (primært i kamp, men det skal nok blive brugbart).

En bunke point, 40 styk i alt, blev desuden fordelt på min krigerpræsts otte færdigheder, og generelt blev de jævnt fordelt (5 point på hver på nær Pray, som blev hævet til 10 på bekostning af Lore (Theology)), da jeg har delt mine point efter relativt hurtigt at kunne stige level (efter karakterskabelsen var slut, manglede jeg blot 250XP og en breast plate for at kunne stige level). Til sidst blev XP fordelt, og de gik til at booste et par evner og en enkelt færdighed.

Alt i alt er jeg fra den spilmekaniske side endt med følgende karakter:

 • Human – Fighter/Warrior Priest
 • WS 30 BS 24 S 34 T 37 Ag 32 Dx 43 In 25 Wp 30 Fel 40
 • Charm +3, Cool +10, Dodge +5, Endurance +5, Gossip +5, Heal +5, Leadership +8, Lore (Reikland) +3, Melee +12, Pray +10
 • Bless, Doomed, Flee!, Linguistics, Nimble Fingered, Suave
 • 21 brass pennies, clothes, robes, pouch, dagger, hammer, warhammer, leather jerkin, holy book, holy symbol.

Resten af gruppen består af en Urtekyndig, en Heksejæger og en Troldkarl. Vores GM påpegede at det var den mest fantasy-agtige gruppe, han havde oplevet til Warhammer taget i betragtning af, at man ruller alle mulige mærkelige professioner. Vi kan i hvert fald slås og bruge trolddom.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

7 kommentarer til “Warhammer Fantasy RPG 4th Edition – episode 0

 1. Vi genererer karakterer i næste uge, og jeg har også ændret elvere til “vælg selv en af de tre andre”. De siger godt nok at det er balanceret på andre måder, fx Fate, men i praksis kommer elverspilleren til at løbe med unødigt meget af opmærksomheden. Overvejer også lidt at tage Kristians ide til mig om at tilbyde ny karriere for et Fate – det synes jeg også tematisk giver en form for mening. Og xp-bonus for “tvungne valg” bliver bare en fast bonus som de får efter introen når de ved lidt mere om hvem de er og hvad de vil.

  (Og hilsen fra Andy Law – jeg synes han er en af de positive kræfter i det nuværende team. Og selvom hans smukke kort er noget nært ulæseligt, er det stadig pokkers stemningsfuldt).

  Like

 2. Der er noget helt galt i den mekanik, der skal belønne spillere for at rulle terningerne, og ikke vælge race, stats, karriere selv. Belønningen er generelt for lille.
  Jeg skal nok begynde noget WFRP på ungdomsskolen, og der er nogle spillere, der bare så gerne vil spille elvere og dværge. Suk.
  Jeg vil enten anbefale at vi spiller D&D, så kan alle være lige så sære som de har lyst til … eller også bliver reglen, at hvis du ruller terninger, og ikke vælger noget selv, så får du virkelig mange bonus-ting (jeg har lavet en forsimplet version af hvordan man laver spilpersoner, hvor jeg har været lidt ekstra rundhåndet med de bonusser, man får – fordi det andet var for besværligt).
  Og de spillere, der så gerne vil vælge – om det er race, stats og/eller karriere må gerne det. De får så lige præcis 0 bonus XP, uanset om det vælger lidt eller meget.
  Dog tror jeg alligevel, at den ulempe som elvere har med færre Fate point kommer til at vægte tungt. Reglerne er dødlige… og alle ved, at alle monstre i særlig grad hader elvere, og derfor altid prioritere at ramme dem… (og ja, jeg bryder mig heller ikke om elvere!).

  Liked by 1 person

 3. “hvis du ruller terninger, og ikke vælger noget selv, så får du virkelig mange bonus-ting” – med fare for at elveren så bliver *endnu* mere OP 🙂 Men så var det nok skæbnen.

  Like

 4. Jeg kan godt lide rul og få XP-reglen, men den lider under, at man ikke har gennemtænkt konsekvenserne.
  Der er dog en ekstra bonus ved det, og det er, at der utroligt mange ting at vælge mellem, hvis der frit valg på alle hylder, og rul og få XP reglen belønner spillerne for ikke at sidde og custom designe, og det er praktisk, hvis man ikke har tid eller lyst til at sidde og studere de mange muligheder. Det er muligvis ikke tiltænkt, men det er rart, når jeg sammenligner med andre systemer, hvor spillerne kan drukne i valgmuligheder.

  Liked by 1 person

 5. Det er bare helt urimeligt ringe balanceret, at det kun koster 20 xp at sige “jeg vil spille elver” i forhold til hvor gode stats, og i øvrigt også gode jobs, som det medfører. 20 xp er jo bare +2 advancements til en enkelt skill. Og en normal spilgang giver mindst 100 xp.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: