[anmeldelse] Rollespilsfotos 2008

Denne bog er nok det nærmeste jeg kommer en Coffeetablebook for og om rollespil. Det er en indbunden bog fyldt med smukke billeder fra live-rollespil, og var jeg en teenager, der skulle forklare min aldrende bedstemor, hvorfor live-rollespil er sjovt og kreativt, så ville dette være bogen.

Det praktiske

Bogen er en samling fotos taget af Claus Raasted, Anders Berner og Christina Molbech i året 2008 fra scenarier arrangeret af JRK og Rollespilsfabrikken. Bogen er på 198 sider, og rummer omkring 150-160 helsides fotos. Bogen er opdelt i en række afsnit, der kort fortæller hvilket tema eller scenarie, billederne kommer fra. Til hvert billede er et ord, der understreger fotoets motiv, og bogen er dobbeltsproget, så den både dansktalende og engelsktalende læsere kan få gavn af den, men i virkeligheden taler bogen gennem billederne til enhver, der kan drømme og fantasere.

Billederne

Billederne gengiver et års begivenheder med JRK og Rollespilsfabrikken, og som en rød tråd gennem bogen har vi rollespil som leg – året rundt. Billederne dækker 16 hovedemner, hvor vi præsenteres f.eks. for Monstre, Individer, Børn, Voksne og for scenarierne ‘Soldaterrollespil – fra frihedskæmpere til frikorps’, Østfrontens helte – må børn lege nazister?’ og ‘Kampgruppe Nisse’ og ‘Decembersjov’, som indkluderer et billede af en rensdyr-spiller med blinkende næse og en pebernøddekastende julepakke-spiller. Billederne viser ikke kun rollespillere i action, men også øjeblikke med sminkning og øjeblikke i leg, hvor nisser med latexsværd og skælmske smil ligger på lur for at storme Tempus Vivos kontorer. Som jeg også påpegede i anmeldelsen af Jarkwelt, så afstår forfatterne sig fra at gengive elverbabes i chainmail-bikinier, så det er ikke en billedsamling for husarer, men for nysgerrige, for drømmere, og for rollespillere og for helt almindelige mennesker, der er gået glip af rollespil. Det finder jeg positivt.

Billeder med mennesker

Billederne er meget stemningsfyldte. Det er mestendels portrætfotos, enten taget midt i slagets gang, rige på drama, foto-ops af mennesker i samvær eller de små glimt af spil og virkelighed, der er mellem de dramatiske øjeblikke. Til at begynde med lokkes man ind i bogen af flotte fotos af dragter og masker, men som man følger billederne med ind i bogen, træder også menneskene frem. Det er folk, som leger sammen, og selvom motiverne i forgrunden viser alvorlige hære, der marcherer, kan man finde folk i baggrunden, som morer sig med at se på, og man finder forældre, der er taget med børnene til rollespil – og af og til finder man billeder fra barske rollespil, der pludselig inkluderer militærliv og afstrafninger, som billederne fra scenariet Motherland gør det. Rollespil kan være en alvorlig sag.

Rollespil som leg og alvor

Derimod er jeg ikke helt vild med vinklingen af rollespil som leg: “Rollespil er i bund og grund organiseret leg – hverken mere eller mindre.” (p.6) – og den sætning åbner bogens forord. Jeg er uenig, rollespil er mere end bare organiseret leg, og jeg er ærgerlig over, at bogens røde tråd fastlægges så bastant. Der er intet galt i at vinkle rollespil som leg, og lade det være den røde tråd, der samler fotos fra et helt års scenarier.

Bordrollespil

Min anden anke mod bogen er fraværet af den mindst fotogene form for rollespil – bordrollespillet – og det er en anke båret ud af, at det er her min passion ligger, men jeg vill ikke ligge bogens forfattere og fotografer til last, at dette ikke er kommet med, da det ligger uden for bogens emne.

Det er en flot bog, lækre fotos og en god dokumentation af, hvad live-rollespil kan skabe.

Anmeldereksemplar leveret af Claus Raasted.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “[anmeldelse] Rollespilsfotos 2008

 1. Fin anmeldelse, Morten.

  To kommentarer…
  1. Jeg er selvfølgelig uenig i det med leg – men det er også fordi jeg oplever, at folk der er uenige med mig, næsten med det samme sætter et “bare” foran leg. Jeg mener ikke, at leg er “bare” – men, at leg kan en masse fantastiske ting. Men det med rollespil = organiseret leg kan vi selvfølgelig diskutere til ukendelighed, og det er jeg helt med på, at det ikke er alle der er enige med mig i. 😉

  2. Jeg har for en del år siden opgivet at kalde noget for live-rollespil – undtagen når jeg taler med gamle rollespillere. Omkring 2003-2004 da det der foregår i skoven i folkemunde blev til “rollespil”, så sadlede jeg min hest om og kaldte det for “rollespil” og “bordrollespil”… med “bordrollespil” præsenterer som en variant af det mere populære “rollespil”.
  Det er ikke nødvendigvis fordi det er rigtigt (det giver jo langt mere mening, at sige at rollespil er paraplyen og live-, bord-, og computerrollespil er undergrupper)… men det gjorde mit liv nemmere fordi jeg så slap for at forklare mig hver gang jeg skulle sælge mig selv. 😉
  Så den gør jeg mig skyldig i igen og igen… men hvis du på et tidspunkt finder energien til at bladre igennem den anden bog jeg stak dig (Celesco), så vil du finde at den er fra mine tidligere år hvor vi kaldte det live-rollespil (eller laiv)… 😉

  Bottom line… igen tak for en rammende anmeldelse.

  – Claus

  Like

 2. Det rollespil som laver har ikke så meget at gøre med liverollespil. Alligevel synes jeg det er fint at kalde det hele for rollespil. En pære er også flere forskellige ting.

  Derimod er min slags rollespil mere spilbaseret fortællinger snarere end organiseret leg, men det er fordi jeg er sådan en kedelig “gammel?” rollespiller.

  Det lyder som en fin bog.

  Like

 3. Mindre snak om vores forskelle og mere snak om vores fællestræk! Det hele er alt sammen rollespil og god leg (eller fortælling!)

  Jeg må se at finde et jysk eksemplar af bogen til mine øjn, det er rart med gode billeder af rollespillere uanset om de er bevæbnede med gaffa eller terninger.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: