Kampagnedesign: Fama i Fading Suns

Fama, fame, famous, infamous, infam

I et tidligere indlæg om Fading Suns tog jeg udgangspunkt i en artikel af Kim Esmark om følelsesudtryk ved konflikter i middelalder Frankrig. Nu tager vi et andet element, Fama, fra middelalder Italien, og det takket være en henvisning fra vore ph.d. i pirater, Thomas Heebøll-Holm.

Fama

Du kan genkende ordet, der er optræder i fame og famøs. Det er også relateret til onore, honor og ere, eller på dansk ære. Men så er der en del mere end det, hvorfor vi holder fast i den latinske term, fama.

Det følgende tager udgangspunkt i Fenster, Elma & Daniel Lord Smail (red.): Fama: The Politics of Talk & Reputation in Medieval Europe. Cornell University 2003.

To work as a vehicle for one’s good reputation, of course, fama as talk had to be fed. Medieval people, much like people in any society, were intensely aware of public scrutiny, and geared their public appearances accordingly. Good reputation required careful attention to speech, behavior, demeanor and action, a proces that might usefully be called managing one’s fama – managing one’s own behavior with nearly exclusive attention to its mirroring in the public perception of it. By contrast, private acts were seen as occult and furtive; they were regarded with suspicion, if not with outright disapproval.

Fenster & Smail: Introduction, p.4, IN Fenster & Smail 2003.

På sælsom vis lyder dette bekendt, når man ser artikler på K-forum om behovet for at dyrke ens offentlige omdømme og pleje sit image, men samtidig med er der et ekstra element, som interessant nemlig at skjulte eller private handlinger betragtes med mistro. Fama virker som et lovende element at bruge i FS-kampagnen.

Twelfth-century Tuscans used fama to mean “common knowledge” very frequently as a quasi-technical legal term, in numerous court cases and arbitrations, […]

Chris Wickham: Fama and the Law in Twelfth-Century Tuscany, p.16, IN Fenster & Smail 2003.

Se her bliver det dejligt subjektivt. Det image du har plejet, betragtes også som det, der er offentligt kendt om dig, og det har derfor en værdi i retssager, da det siger noget om din karakter, og derfor noget om, hvorvidt du har ret, er ærlig, er uskyldig i retssager.

Fama, most often publica fama (public fame), sometimes vulgaris et frequens fama (common and frequent fame), communis fama (common fame), or consentiens fama (accepted fame), was one form of knowledge in twelfth-century Tuscany. It was contrasted with knowledge per visum (eyewitness knowledge, which was more reliable); it was also, however distinct from per auditum (hearsay), which was not reliable at all.

Chris Wickham: Fama and the Law in Twelfth-Century Tuscany, p.16, IN Fenster & Smail 2003.

Så øjenvidner trumfer omdømme, som trumfer rygter. Det er jo ret simpelt.

One way to establish rights publicly was simply to exercise them in public, repeatedly. Witnesses regularly stress that a party had, for example, “always” cultivated a contested field, or “often” taken rent from tenants who now claimed they owned the land. These public actions were often highly formalized, indeed ritualized: you brought rent, you put it in a significant place (on the altar of the church, for example, if the church was the landlord); you got a meal in return, called commestio; if any of the moments could be seen by others and had sufficiently clear meanings that those others could conclude that you were not only a tenant but you accepted your position.

Chris Wickham: Fama and the Law in Twelfth-Century Tuscany, p.19, IN Fenster & Smail 2003.

Jeg ser en slags scenesætter-mekanik, hvor man i fiktionen bruger det offentlige skuespil til etablere rettigheder (og Fama-værdi), og hvor man spilmæssigt bruger det som ramme for scener og konflikter – f.eks. rammen for en scene mellem to karakterer, eller som konflikt, hvor den ene prøver at tvinge den anden ind i den offentlige ramme, og derved få offentligheden til at bekræfte en given rettighed.

Contesting the rights of others was an equally public process. This tended to be done by direct actions with more than a minor element of ritual about them as well: turning up and cultivating the contested land in front of witnessess, or forcing one’s opponent’s men off the land, or blocking or breaking one’s opponent millrace, or at the upper end of the scale, committing bodily violence or arson. Such direct actions had to be performed in public, or they were not only invalid but, being secret, counted as theft (clam, “secretly”, and furtim, “by theft”, are in effect synonyms in the documents).

Chris Wickham: Fama and the Law in Twelfth-Century Tuscany, p.20, IN Fenster & Smail 2003.

Igen en liste over glimrende oplæg til scener og konflikter, hvor charmen ligger i at handlingen skal være offentlig for at den tæller. Luskede missioner i det skjulte kan måske være virksomme, men de tæller ikke, da det er den offentlige handling, der er gyldig.

Direct actions were challenges: if the other party did not respond, with counteractions or with a formal plea to a court or to arbitrators, then he (more rarely she) risked being considered by the public arena to have conceded the case.

Chris Wickham: Fama and the Law in Twelfth-Century Tuscany, p.20, IN Fenster & Smail 2003.

Anslag, oplæg til konflikter, eskalering og scenesætning. En verden, hvor fejder og stridigheder er handlinger foretaget på skift i al offentlighed, eller i direkte konflikt med modparten i al offentlighed eller i retssalen.

Det trækker nogle interessante mønstre til den tidligere Transhuman Space-kampagne, hvor nogle af kapitlerne lagde stor vægt på karakterernes sociale netværk.

Spilmekanikken

Jeg har ikke sat mig fast på spilmekanikken endnu, men en ting, der har været oppe og vende er Mouse Guard og Burning Empire, og artiklerne om Fama mindede mig om de to systemer, så lad os lege lidt med Burning Wheel-maskinen (og kernen i nyeste udgave kan for resten downloades gratis og legalt herfratak til Uffe for henvisningen).

Når man begynder en konflikt i MG, begynder man med at opbygge ens disposition, som er holdets “hit points”, og den side, hvis disposition først når 0, har tabt konflikten, og man forhandler nu konsekvenser. Opbygningen af disposition foregår ved et skill check.

Fama og konflikter

Hvis vi begynder med en tilgang, hvor Fama både er en individuel værdi, karakterens ære/omdømme/gode rygte, og hvor Fama er den omdømme-værdi, man kan have i en social konflikt, så kan fama sidestilles med disposition. I en konflikt, hvor præster kæmper om retten til et sogn, kan de begge anvendes deres fama til at opnå retten til sognet. Værdien vil umiddelbart være baseret på deres individuelle fama plus evt. skill check – omtrent identisk med disposition-reglen – og dertil kan der gives en bonus til den side, der har den egentlige fama på sin side.

Forskellen kommer imidlertid fra, at det er muligt at opbygge en fama til konflikten, så et skift fra Burning Wheel vil være, at der ligge noget spil i, at man opbygge sin fama gennem noget indledende spil (i BW vil det kunne håndteres gennem nogle assists/linkede skill checks, men umiddelbart vil jeg ikke reducere det til assisterende skill checks).

Fama-konflikter

Karaktererne opstiller deres fama-værdi + skill check og tilføjer den eksisterende fama fra selve emnet. Dernæst åbnes der op for, at de opbygger fama gennem vidner, offentlige handlinger og des lige. Efter opbygningen køres selve retssagen, hvor de gennem BW-konfliktsystemet prøver at slå modstanderens fama ned på 0.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Burning Wheel, Fading Suns, Genrer, historie, indie, Kampagnedesign, Rollespil, Rollespilartikler, Science fiction. Bogmærk permalinket.

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.