[fra +1 til drama] Ned i Ogrens sæk

Ogres are huge fearsome human-like creatures, usually 8 to 10 feet tall. They war animal skin for clothes, and often live in caves. When encountered outside their lair, the group will be carrying 100-600 gp in large sacks. Ogres hate neanderthals and will attack them on sight.

D&D Basic Set: Dungeon Masters Guide, p.35 (min fremhævelse)

I mit indlæg forleden om gobliner og sollys argumenterede jeg for, at der skulle gøres noget mere ud af, at goblins ikke kan lide sollys end et -1 på deres angrebsrul. Det er imidlertid ikke alle væsner, hvor der er tale om et + eller -, der skal ændres til noget dramatisk, men at der en sær lille spilmekanisk detalje, som sandsynligvis er et dramatisk øjeblik i et stykke fiktion, der er blevet reduceret til en spilmekanisk størrelse. Den slags detaljer fortjener at blive pakket ud og givet mere opmærksomhed.

Mit eksempel denne gang kommer fra ovenstående beskrivelse af ogren, som vader rundt med en sæk fyldt med skatte. Det er en fantastisk detalje. Den er mærkelig, den er fascinerende, og der er helt klart noget, som her fortjener at blive gjort mere ud af.

Hvad slags dramatisk situation (alt fra et øjeblik i en kamprunde til en spændende scene eller situation) kan vi få ud af ogren og dens sæk?

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

8 kommentarer til “[fra +1 til drama] Ned i Ogrens sæk

 1. Hej Morten
  Jeg syntes det er nogle ret spændende tanker du bakser med for tiden – og glæder mig til at læse mere 😉
  Mht til sådan en Ogre, får jeg lyst til at kunne lave angreb rettet mod sækken, så skatten falder ud på jorden. Så forstiller jeg mig, at den store – og lidt dumme – Ogre vil bruge en runde på at rode rundt på jorden for at skrabe skatten sammen; hvilket giver mig en chance for enten at stikke af (hvis jeg er på spanden) eller lave et lidt bedre angreb (det er noget nemmere at hugge hovedet at sådan en stor krabat, når den kravler rundt på alle fire).
  Alternativt forstiller jeg mig, at det må være pokkers besværligt at slæbe rundt på en stor sæk med loot, når man er i kamp. Så måske vil der være Ogres, der bruger sækken som våben (en ren visuel effekt?) eller måske vælger at bruge en kamprunde på at sætte sækken ned på jorden (hvis de falder i et baghold) – og når sådan en sæk står på jorden, åbner det muligheder for at en Ogre er mere stationær i kampen (den vil ikke forlade sækken), eller at helte der er rappe til fods kan gribe ud efter sækken og bare løbe med den (loot uden at monsteret skal dø).

  Like

 2. Orkens hemmelighed – man kunne sige, at orkers sække aldrig er til at spå om hvad de indeholder – alt lige fra guldmønter og smukke relikvier til små nuttede væsener som er taget til fange til giftige ting eller fældelignende redskaber som kan være stærkt dødelige osv. Jeg tænker, at lade sækken være en gåde og udfordring som karaktererne efterhånden oparbejder et ambivalent forhold til, da sækken kan indeholde gode ting og absolutte dårlige ting. En slags “tør vi undersøge sækken denne gang i forhold til den eventuelle risiko…”

  Like

 3. Tak for forslagene. I har nogle gode ideer.

  @ Thomas: Din ide med at slå hul på sækken, åbner op for et scenarie-design, hvor man i hvert encounter laver en specialhandling, som spillerne kan vælge at lade karaktererne foretage. Man kan enten formulere det som en specialhandling, hvor spillerne ikke kender konsekvensen på forhånd (“I dette encounter kan I rette et angreb mod ogrens sæk”) eller hvor konsekvensen er kendt (“Hvis I retter et angreb mod ogrens sæk i dette encounter, vil der gå hul på sækken, og ting falder ud.”), eller man kan lade spillerne forstå, at der i hvert encounter gemmer sig en specialmanøvre, som de selv skal regne ud.
  For resten der er et sted – som jeg ikke husker, hvor er (et scenarie eller måske noget fra Dungeon Magazine?) – hvor der optræder en ogre, som slår folk med sin sæk, “bags them” som scenariet kalder det.

  @ Rasmus: Din beskrivelse af sækkene minder mig om D&Ds legendariske Deck of Many Things, hvor hver person må trække et kort, og så rulles der på den meget store tabel, og det kan medføre alt fra fantastiske skatte til karakterens absolutte undergang.

  @ Johs: Neanderthalere eller Cavemen er også på monsterlisten i D&D. De er Lawful, mens ogres er Chaotic. Hvorfor de er arefjender ved jeg ikke, men jeg overvejer, at det er en spejling af gobliners had for dværge og kobolders for gnomers?

  Like

 4. God pointe. Det havde jeg ikke tænkt på. Havde TSoY ikke været så spiller-centreret, så havde jeg også gerne udtænkt en Key eller en Secret for ogrens sæk og den dertilhørende specialhandling, men der er ikke megen pointe i at udstyre NPC’ere med den slags specialmekanikker.

  Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: