[6. dec.] Bag lågen et lermonster

En gang i 90’erne var Clay O’ Rama all the rage. Det blev spillet på mange små ungdomsskole-conner, og også på nogle af de større conner, og det var perfekt, for hvem ville stille sit eget hjem til en gang kasten med ler, også selvom det var et spil?

Et kopieret sæt hjemmeskrevne regler vandrede fra hånd til hånd for ingen havde af gode grunde en digital udgave, og der kom husregler og variationer og nye regler til.

Så en dag besluttede nogen sig for at at lave en flot, lækker udgave i farver og med flotte farvetrykte kort (som man ganske vist selv skulle klippe ud, men alligevel). I dette regelsæt kom nye flotte tegninger til og alskens ekstra regler. Det var Clay-O-Rama – Rollespil for nybegyndere udgaven, som kom i 1995 på forlaget Modtryk:

IMAG0004 (1)

Bemærk bogens undertitel. Til gengæld står der noget helt andet på forsidearket (ikke afbilledet): Clay-O-Rama – Modellervoksspillet. Nede i venstre hjørne står desuden, at man kan læse mere Clay-O-Rama hos internetmagasinet Xkapist (www.xkapist.dk) “som også kan henvise til den officielle Clay-O-Rama hjemmeside, når den kommer on-line i sommeren ’98.”

IMAG0005 (1)

Lavet af Ask Agger og Martin Lærkes. Illustrationer af Palle Schmidt og Jan Kjær.

IMAG0007 IMAG0006 (1)

Et ark med skadeskort og et ark med specialevner.

Men før denne flotte udgave, var der som nævnt det fotokopierede sæt regler. Hvor mon det kom fra? Første gang jeg stødte på det var i 1991, hvor en ældre kammerat havde købt det hjem fra Viking-Con, og nu delte det med os alle i den lokale ungdomsskole, hvor vi spillede rollespil, brætspil og nu også Clay O’ Rama.

IMAG0014

Forsiden er gået, men er her bagsiden, som er en spejling af forsiden, men hvor de glade claydonians var intakte på forsiden, ligger de nu hærgede på bagsiden.

IMAG0017

Tegnerens logo på bagsiden.

IMAG0018

Side 1 i teksten. Medmindre det var angivet på forsiden eller der var en side 0, så er der ingen data om oversætter eller “udgiver”.

IMAG0019

Eksempler på powersne i spillet. De skulle klippes ud og gives til spillerne.

Hvornår den danske udgave kom til aner jeg ikke, men spillet er ikke dansk design. Det er i stedet en oversættelse af to artikler i Dragon Magazine, henholdsvis nummer 125 og nummer 144 fra 1987 og 1989, så udgivelsen ligger et sted mellem ’89 og ’91.

Nu om stunder er Fastaval et af de få steder, hvor man indtil nyere tid har kunnet opleve Clay O’ Rama. Måske er det spil, som burde blive kickstartet?

Opdatering (maj 2015): Jeg er stødt på denne side, plasmoids, der fortæller historien om Clay o rama og dets danske tilblivelse. Den første udgave synes at oversat af Martin Lærke efter Viking-Con 1989, der også udviklede anden udgaven.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: