[11. dec.] Kampagnedesign: Temadokumentet

Det er sæson for rollespil og for at lave kampagner.

Rollespilskampagner tager mange former, og der værktøjer til at hjælpe med de forskellige dele. Efter i sidste uge at have vendt kampagneoplæg og temaer, valg af regelsystemer og spurgt til, hvem der skal designe kampagnen, er her et værktøj til at formidle kampagnens ide til spillerne.

I Tyskland spilles der også rollespil, og et af de mest populære rollespil, Das Schwarze Auge, kom i en ny udgave på Spiel 2013.

En ny kampagne: Tema-dokumentet

Når du har en drøm om, hvad I skal spille, kan det være en god ide at samle et tema-dokument. I dokumentet opsummerer du hvilke regler, der gælder for karakterskabelse, hvilke regelbøger, der må gøres brug af, og hvilke husregler, I gør brug af. Fortæl også kort – meget kort! Højest ti linjer – om kampagneverdenen, så spillerne ved, I hvilken sammenhæng, de skal skabe karakterer, og så fortæller du også om tema, koncept og/eller form. Hvad slags historie skal I til at spille? Er der nogen temaer, som driver kampagnen, og som det vil være godt, at spillerne baserer deres karakterer på?

Tema-dokumentet er din præsentation af kampagnen, og den er jeres fælles reference. Næsten en slags kontrakt, men snarere et grundlag for hvad I skal spille. Tema-dokumentet omsætter også dine tanker og forventninger til kampagnen til ord, og det hjælper spillerne til at være med på bølgelængde.

Et tema-dokument med regelopsummeringer, regler for karakterskabelse, husregler, kampagneverdenen og kampagnens stil bør ikke fylde over tre sider. Hold det kort og skarpt. Udlever dokumentet i god tid til spillerne og lad dem læse det på forhånd, inden I kaster jer spillet.

I min oldschool-kampagne, B10 Night’s Dark Terror, og efterfølgeren spillede vi ganske vist købe-scenarier, men jeg anvendte et tema-dokument for at opsummere, hvor i verden scenarierne udspillede sig, hvilke regler og husregler, som gjorde sig gældende, og hvad rammehistorien var.

  • Regler – hvad bruger I? Er der undtagelser? Er der ekstra regler? Er der særlige tolkninger?
  • Hvordan skal karaktererne laves?
  • I hvilken verden udspiller kampagnen sig?
  • Hvad er kampagnens stil – tema, emne, udtryk, mål?

Husk, at Stemmen fra ådalen har en facebook-side, som du kan følge for at blive orienteret om nye indlæg fra bloggen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: