[12. dec.] Kampagnedesign: Skabelsesdokumentet

Dag for dag brænder kalenderlyset længere og længere ned, og børnene bliver stadig mere forventningsfulde i takt med at handlingen i julekalenderen på TV skærpes. Imens sætter andre sig for at spille rollespil.

Det skal igen i dag handle om rollespil og rollespilskampagner, og i lighed med igår er emnet værktøjer til at skabe en fælles ramme om den kampagne, man skal spille. Hvordan sikrer man sig, at der er enighed om fiktionen? En mulighed er, at spilleder præsenterer sit indlæg f.eks. via et temadokument, en anden er at man sammen bruger et skabelsesdokument.

Der både udgives og oversættes rollespil på tysk, og her er en række af udgivelserne, som de blev fremvist på Spiel 2013.

En ny kampagne: Skabelsesdokumentet

Med et skabelsesdokument skaber I sammen rammerne for kampagnen, og rammen kan nedsættes for forskellige aspekter af kampagnen.

I skabelsesdokumentet er der to kolonner. En Ja-kolonne og en Nej-kolonne. På skift må hver af jer anbringe en ting i Ja-kolonnen eller Nej-kolonnen. I Ja-kolonnen anbringer man de ting, som der er mulighed for optræder i kampagnen, og i Nej-kolonnen er de ting, som man gerne ser ikke er i kampagnen.

Skabelsesdokumentet gælder typisk for selve fiktionsuniverset, så man kan frabede sig ting som vampyrer, halvinger og zombier og have muligheden for troldmænd med langt skæg, dronninger og hemmelighedsfulde ridderordner. Med skabelses-dokumentet får I skabt en ramme for et univers, hvor alle har muligheden for at udelukke en ide, de ikke kan lide, og de kan få sikret sig, at der er plads til en ide, som de kan lide.

Man kan i teorien have flere forskellige skabelses-dokumenter, som dækker særlige områder af fiktionsuniverset, hvis man vil, f.eks. et for monstre, et for trolddom og et for emner/plots.

Skabelsesdokumenter kan både bruges til designede og til improviserede kampagner, da det udstikker en ramme for designet eller improvisationen.

Da vi spillede rollespillet MicroScope anvendte vi et skabelsesdokument til at forme rammerne for vores improvisation, og der blev også anvendt et i Mortal Coil-kampagnen for at konstruere den stemning og stil, vi ønskede skulle være i kampagnen.

  • To spalter – Ja-spalten og Nej-spalten. På skift anbringer I hver en ting i hver kolonne.

Følg Stemmen fra ådalen på facebook for at blive orienteret om nye indlæg på bloggen.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: