Stadigt vokser risikoen for at rollespillere kommer galt af sted i takt med, at der er stadig mere konfekt og flere pebernødder på spillebordet mellem brikker og terninger. Et uopmærksomt øjeblik, og man har slugt en d12’er.
I lighed med de tre sidste dage er emnet værktøjer til at skabe rammerne for en kampagne. Et tilbagevendende problem er at få skabt enighed om rammerne og at få skabt en verden, som medspillerne er med på og har lyst at interessere sig for. Før var det temadokumentet, skabelsesdokumentet og shockmodellen, og denne gang er det wikien.

Wiki-modellen
Sætter man sig sammen og arbejder på at lave en ny kampagne, kan oprettelsen af en wiki være rigtig brugbart. Her kan spilleder lave afsnit, der rummer kampagnens rammer – hvad slags historie, der skal spilles – og rammerne for universet – hvor udspiller historien sig henne – og spillerne kan være med til at bygge på universet, både inden spillet går i gang, men også mellem spilgangene.
Lav afsnit til kampagnens rammer, som er dem, historien og verdenen skal udspille sig inden for, og udstik rammer for, hvad spillerne kan være med til at skabe af universet.
Undlad at bruge den uendelige mængde af plads til at skrive afhandlinger om universet og baggrundsviden, da det let drukner folk i unødigt læsestof. Husk på, at det meste verdensmateriale typisk er uinteressant at læse for andre end forfatteren selv, om man er spiller eller spilleder.
Brug wikiens form til at lade spillerne være med til at skabe verdenen. Du kan ligefrem udstikke områder, som de bedes udarbejde. F.eks. den egn, som deres karakterer kommer fra, eller om de skikke, som deres karakterer er vokset op med.
Kopier alle noter over i wikien. Gem jeres referater her, og hver gang en ny person, et nyt sted, et nyt årstal eller noget lignende dukker op undervejs i spillet, så giv det en side på wikien, og lad den vokse trin for trin.
Der kommer mange flere indlæg om kampagnedesign, værktøjer og metoder. Husk, at du kan følge bloggen via facebook, da Stemmen fra ådalen har sin egen side.