Hinterlandet – Duellerende troldmænd og kontra-formularer

Troldmandsdueller er en af de ting, som Dungeons & Dragons har svært ved, og som Peter Jackson ikke havde nemt ved at visualiseret i Ringenes herre, hvor der er kampen mellem Saruman og Gandalf, som langt hen af vejen minder om duellen mellem Bavmorda og Raziel i Willow. Duellen særligt i Ringenes herre-filmen er problematisk, fordi den introducerer nye magiske effekter, som vi ikke ser Gandalf gøre brug af andre steder i filmene.

Det er ikke nemt at få opbygget et system for magiske dueller, som ikke udvikler sig til komplekse subsystemer, hvorved man render ind i cyberpunk-rollespillenes problem med hacking, hvor hacking bliver et tidskrævende subsystem, hvor en spiller dyrker et subspil med spilleder, mens de andre spillere venter. Samme problemstilling er at finde i AD&D 2nds psionic combat system, som bliver et system inde i spillet, som tager tid fra spillet.

Ikke desto mindre kunne det være spændende på en eller anden måde at få magikere til at duellere med hinanden, og det bliver emnet for følgende tanker, som er et forsøg på at introducere en slags magisk kamp mellem magikere i Hinterlandet uden at indføre et større subsystem (og det er i forlængelse af foregående indlæg om destruktive formularer i Hinterlandet).

I D&D er kontra-formularer alt efter den enkelte version af reglerne enten håndteret ved Dispel Magic, Counter Spell, formularer med modsatrettede effekter (light spell vs darkness spell) og ved timingen af spells via initiativsystemet, hvor en magiker kan foretage en delay action for at være klar til at modvirke den fjendtlige magikers formular (enten ved at have den rette formular eller en formular af samme styrke).

Hinterlandet fungerer anderledes, da initiativsystemet er opbygget over typen af handling, som former rækkefølgen af handlinger frem for at være noget, der er betinget af karakterens reflekser eller handlingens langsomhed (afhængigt af D&D-versionen). Samtidig med er D&D-formularer smalle i deres effektområde (de gør kun A), mens Hinterlandets formularer har flere smalle effektområder (magikeren vælger om formularen gør A eller B eller C).

Hinterlandets kontra-formularer

Det følgende er et udkast til reglerne, og ikke deres endelige form.

Enhver formular kan bruges som en kontra-formular (Hinterlandets formularer har meget enkelt fået en ekstra effekt), og formularens evne til at negere er afhængig af formularens styrke (alle formularer er fordelt på styke 0-5).

Initiativmæssigt tæller det som, at alle formularer bliver kastet simultant, selvom magikerne har forskellige initiativer.

  • I praksis gøres det ved, at hvis mere end en magiker anvender en formular, skal alle magikere høres, når den første har muligheden for at bruge sin formular.
  • Alle formularerne sammenlignes med hinanden, og det afgøres, hvordan de influerer på hinanden (evt. skriver alle parterne deres valg ned, som afsløres samtidigt). Derefter træder formularerne i kraft på deres respektive initiativværdier, men formet efter kontra-effekten (hvis en magiker har initiativ 11 og den anden har initiativ 17, træder tjekkes for formularernes effekter ved initiativ 11, og derefter aktiveres de to formularer på henholdsvis initiativ 11 og 17).
  • Formularerne påvirker hinanden ud fra deres styrke, og defensive formularer har en bonus (et magisk skjold er bedre til at negere end et magisk angreb).

Modellen gør, at troldfolk automatisk ‘duellerer’, når de bruger magi i samme runde, men da kampe ideelt varer meget få runder, er der heller ikke megen plads til, at kampe har runder med og uden duellerende magi.

Spørgsmålet er, hvordan den negerende effekt skal opstilles?

  • Den simple model er, at formularer med samme styrke ophæver hinanden, og formularer med lavere styrke trumfes af stærkere formularer (og defensive formularer har i denne sammenhæng en +1 bonus til deres styrke).

Mere komplekse modeller – med risiko for at trække spillet i langdrag! – kan f.eks. være følgende:

  • En model kan være, at en formular reducerer en anden formulars styrke, således at en styrke 2 formular reducerer en styrke 4 formular med to point, men det kræver, at der kan udpeges en gradbøjning af formularen.
  • En anden model er, at de to magikere ruller imod hinanden med bonus fra deres formularers styrke og evt. med en ekstra bonus for hvordan deres formular tematisk modvirker den anden formular (en isformular kontra en ildformular), men det kræver, at der træffes afgørelser for de forskellige formularers indspil på hinanden (eller hver formular gives et ‘element’ i en slags udvidet sten-saks-papir model; elementer kan være andet end jord, ild, vand etc., som f.eks. tanke, vilje, livskraft eller Pilum, Igneis, Mors etc.).

En fordel ved at introducere terningkast er, at man kan introducere tabeller med mærkelige effekter. Hvis en af magikerne eller de begge ruller en hvis værdi, så sker der sære ting, når deres formularers kræfter støder sammen (særligt hvis det er to formularer af hver sit ‘element’, som sammen skaber en mærkelig effekt). Der kan altså opstå ukontrollable effekter, som påvirker alle, og der skal rulles på sjove tabeller for at se, hvad der sker.

  • En model kan være, at de to magikere matcher deres formularer op i en matrix (en formular med Tanke giver +4 bonus versus en formular med Bevægelse), og de to magikere ruller nu magiske angreb mod hinanden. Den, der rulles højest, negerer modpartens formular, mens vedkommendes egen har effekt, men hvis begge magikere (uden at medregne bonusser) ruller 24 eller højere til sammen på deres magiske angreb (de har begge rullet 1t20 og snittet af deres to terninger er 21), så skal der også rulles på magisk duel-tabellen for at se, hvad der sker med de overskydende magiske kræfter.

Graden af effekten på tabellen kan være bundet til den negerede formulars styrke (og helt galt går det, hvis de to formularer ophæver hinanden, fordi de to parter har rullet samme resultat på deres magiske angreb. da det så bliver summen af formularernes styrke), og der rulles 1t20 + 2*formularens styrke (at negere en styrke 1 formular efterlader ikke samme farlige magiske energier, som at negere en styrke 5 formular).

Det overordnede mål er at opstille måder, hvor to formularer sættes op imod hinanden, men som kan håndteres med så få ekstra terningkast og beslutningstagen som muligt. Kontra-formularerne skal flettes ind i den eksisterende proces frem for at åbne et subsystem. Derfor operer ovenstående med, at to fjendtlige magikeres formularer altid vil forsøge at negere hinanden, og der skal en simpel proces til at se, hvem der ophæver hvis formular.

Det ovenstående er pt designtanker, og den endelige form på kontra-formularerne har endnu ikke taget nogen form. Kom gerne med bud nedenfor eller i Hinterlandets facebook-gruppe på hvordan systemet kan tage form.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

3 kommentarer til “Hinterlandet – Duellerende troldmænd og kontra-formularer

  1. God idé at få udvidet anvendelsen af magi i hinterlandet. Jeg synes at det i beskrivelser og effekter skal fremgå at magi generelt er en kraftfuld energikilde og at man skal passe på med at bruge den. Derfor er jeg også tilhænger af modellen med terning og en tabel, hvor at højere værdi i tabellen udløser mægtigere kræfter. En tanke om monstrøse troldmænd er en konvertering efter antal sår: Monter med 5 sår=5 niveau troldmand =25 livspoint.

    Like

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: