Spiel Essen 2019 – Tredje dag på Spiel

I modsætning til de to foregående dage så begynder messen at være presset. I alle fald togene derud er poppede, når vi rammer hovedbanegården, hvor en zombiehorde presser sig mod vognene. Der er mange som må vente en kørsel eller to førend de kan klemme sig ind.

Hallerne kan stadig absorbere menneskemængden, selvom hal 1, 2 og 3 er poppede. Enhver siddeplads alle steder i de tre første haller er hurtig optaget, og demobordene alle steder er i konstant brug. Der bliver spillet, købt og vandret i et væk.

Dagen var noget anderledes end gårsdagen. Jeg har en del handelspartnere hernede, og en god del af dagen var afsat til at hilse på dem. Det er faktisk ret hyggeligt, og vi bruger det meget til at lære hinanden at kende også blot som mennesker.

Undervejs gav det mig lejlighed til at se kommende black light terninger, finde ud af at chessex battlemaps udkom i 1981 og er det første og ældste produkt af sin art på markedet, og at mange britiske virksomheder ikke er klar over, at når/hvis brexit finder sted, så er al transport af varer fra England til resten af EU eksport af varer, som skal fortoldes. Ligesom at man skal være i god tid, hvis man vil have sine varer fra uden for EU sendt i god tid, hvis de skal nå frem inden messen er slut. I skrivende stund er det stadig uvist om en af leverandørerne får sine varer gennem tolden inden søndag.

Noget af dagen blev også tilbragt i papstinenser-regi med at skaffe materiale. Jeg er uvant med at interviewe – det plejer ikke at være min rolle – men jeg havde et par spændende samtaler med Fria Ligan, som blandt andet nævnte at de havde to kickstartere for 2020 i form af Ad Astra til Mutant år nul, som handler om settingen ude i rummet, og så den næste del af Coriolis kampagnen, som der bliver skrevet lystigt på, men inden da kommer Vaesen til november i år. En anden interessant detalje er at vi kan forvente at se brætspil baseret på deres rollespils-IPer.

Jeg brugte en del af dagen med at kigge på rollespil. Taget D&Ds position på markedet i betragtning, så fylder D&D meget lidt. Man skal aktivt lede efter bøgerne, og de er for eksempel ‘gemt’ væk inden mellem alle de andre D&D produkter (skærme, figurer, referencekort, brætspil), som Gale Force 9 udgiver.

Meget rollespil er i stedet tyske produktioner, hvoraf en del er relativt amatøragtige udgivelser på den visuelle front, mens andre som Splittermond og Das schwarze Auge er ret veletablerede. Enkelte stande er rent engelske ting eller franske og italienske rollespil i engelsk oversættelse.

Dertil er der mange oversættelser som f.eks. store navne som Shadowrun, Pathfinder og Call of Cthulhu. De ligner sig selv, mens der også er en del OSR og indie oversættelser, som er ret så pæne, som Beyond the Wall, Dread og Dungeon World (som er pænere end originalen), og nogle af dem er der lavet lokale tyske udvidelser til (Dread og Beyond the Wall for eksempel). Nogle af dem overvejer jeg at hjembringe.

Jeg fandt også en enkelt tysk udgivelse om rollespil, som jeg samlede op.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: