Nørdepodcasts og hobbypodcasts på dansk – en oversigt

De sidste par år er der vokset en god mængde nørdede og hobby-orienterede podcasts frem. Her er en oversigt over en række af dem, som jeg lytter til. Det er ikke en endelig liste, og den prioriterer podcasts og vidcasts (som f.eks. youtube), da sidstnævnte ikke altid er tilgængelig i et format, der er velegnede til lytning i podcast-kontekst.

Rollespil

Rollespil på dansk har fået sin egen oversigt. Den seneste opsamling er fra april 2021. Så jeg kommer ikke ind på denne gruppe yderligere her.

Historiepodcast

Mægtige middelalder er en ny spændende podcast, som handler om middelalderen med fortrinsvis vægt på dansk middelalder. Episoderne fokuserer generelt på en kildetekst, som podcastens vært, historiker Thomas Heebøll-Holm, interviewer en forsker omkring. De kommer rundt om konteksten for kilden og dens indhold. Det giver et godt og spændende indblik i, hvordan historie bedrives, og et anderledes indblik i middelalderens Danmark.

Trolddom er en podcast fra Sydvestjyske museer med en rod Ribes HEX! museum. Museumsinspektør Mikkel Kirkedahl Nielsen interviewer Louise Hauberg Lindgaard og Maria Østerby Elleby, som står bag HEX! museet om hekse, hekseprocesser og så videre. Det er sjove og livlige samtaler med to meget vidende og fortælleglade historikere. Podcasten lider under en lidt for løs struktur, der gør at anekdoterne ofte er periodemæssigt i øst og vest, og det kan derfor være svært at samle et konkret overblik over begivenhedernes gang.

Magtens kvinder fra Nationalmuseet er en podcast om betydningsfulde kvinde i dansk historie, typisk dronninger og adelskvinder, hvis historie bliver fortalt gennem samtaler og interviews med forskere, og efterfølgende perspektiveret til erfaringer draget af kvinder i nutiden. Episoderne er af svingende kvalitet, men der er nogle ret stærke episoder iblandt, som får givet nogle atypiske vinkler på Danmarkshistorien.

Magtens kvinder fra Nationalmuseets hjemmeside

Bag om København er en podcast fra Københavns biblioteker, hvor episoderne er forfattet af Berit Freyheit, som dykker ned i Københavns historie i det 19. og 20. århundrede med gerne en kulturhistorisk vinkel, hvor hverdagen eller de mere grimme sider af hverdagen som kriminalitet og affald bliver afdækket. Korte, velstrukturerede og informative episoder, som det er en fornøjelse at lytte til.

Åsteder er en podcast om Gudenåens kulturhistorie. Det er på sin vis ret snævert, men der er nogle ret gode episoder om åens historie og kulturhistorie. Det er en podcast, jeg plukker i, da langt fra alt er interessant, og den lider under en fortænkt rammefortælling særligt i de første episoder, som gør at jeg gerne spoler hen over starten på de tidlige episoder. Podcastens værter interviewer historikere og arkæologer om de fund og den historie, som er langs åen.

Brætspil

På brætspilsfronten er der to aktive podcasts og flere youtube kanaler.

Fra papskubber kommer podcasten Papstinenser med værten Kristian Bach Petersen, som jævnligt har episoder, hvor han med sine medværter Peter Brichs og Morten Greis (undertegnede) tager forskellige emner og temaer op inden for brætspillenes verden, eller interviewer designere, udgivere, oversættere eller andre aktører inden for det danske brætspilsmiljø.

Fjerde spiller søges er en podcast drevet en gruppe entusiastiske brætspillere. Deres episoder er gerne rundbordssamtaler omkring spil, de har spillet, hvor de tilstræber at gå i dybden med deres oplevelser med spillene.

Film og digitale spil

Han Duo er drevet af makkerparret Elias og Jacob, som anmelder film, tv-serier og computerspil, hvor værterne præsenterer deres forskellige tilgange til tidens science fiction, fantasy og horror film. Værterne har dertil også interviews med filmproducenter, instruktører, skuespillere, kamerafolk mv. Det er en informativ og velstruktureret podcast, og det er Troldspejlet for voksne. Han Duo har også en podcast om Sværd & trolddom, og en podcast, hvor de spiller rollespil (hvor undertegnede er involveret).

Geekcast er med værterne Kasper Thing Mortensen og Mathias Stuve, og de snakker om de nørdede ting, der engagerer dem fra film og serier til spil og relaterede nørdede emner inden for science fiction, fantasy og horror. Det er en podcast for dem, der gerne vil bruge mere tid i selskab med folk passionerede omkring de fantastiske genrer og høre om, hvad der rører sig i biograferne og andre steder.

Stegelcast er en podcast tegneserier, film og serier. Den har Jacob Stegelmann og Ole Knudsen som værter, og de giver sig selv plads og tid til at dykke ned i emner og udgivelser, som de brænder for, og det kommer der mange hyggelige samtaler ud af.

Stegelcast hjemmeside

Jacob Stegelmann også podcasten Planet X, som jeg ikke har haft lejlighed til at få lyttet til, som beskæftiger sig med de mere skæve film, kultfilm og b-film.

Troldspejlet har en podcast skal lige nævnes, fordi troldspejlet trods alt er den institution, den er, men omvendt er det også en podcast, jeg ikke få lyttet til. Dens format kommer ikke nok i dybden med sine emner, og den får ikke brugt sine rammer særligt godt. Den er blevet overhalet (for voksne lyttere) af de ovenstående podcasts.

Fantasy og Science fiction litteratur

Robotter på loftet er en relativt ny podcast med værterne Lise Andreasen og Niels Dalgaard fra Science fiction Cirklen. Podcasten tager udgangspunkt i en novelle oversat til eller skrevet på dansk i hver episode, og den perspektiverer det til andre værker inden for science fiction genren. Den korte tekst og de to værters store indsigt i genren gør det til hyggelig og informativ lytning. Podcasten har et tydeligere strejf i sin form af begejstrede amatører end flere af de andre nævnte podcasts, men den er en lille perle, idet den får ramt science fiction genren bedre end flere andre.

Sci-fi snak er en velstruktureret og klar podcast, hvor værterne Anders og Jens dykker ned i en science fiction roman i hver episode. Værterne er velformulerede og trænede i deres podcasting, som gør dem behagelige at lytte til. Romaner kan være en ordentlig mundfuld at nå igennem detaljeret, og det kan nogle gange mærkes på værterne, men de får taget både store og brede værker, nye og spændende og det skelsættende, så gør dem gode at lytte til.

Noget med drager er med værterne Mads og Anders, der tager fat i fantasy litteratur, som har noget med drager at gøre. De har været rundt om DragonLance, A Game of Thrones og nu har de taget hul på Name of the Wind. De gennemgår bøgerne kapitel for kapitel eller afsnit for afsnit, så man som lytter har mulighed for at læse med, og det kan give nogle spændende samtaler med værterne i deres facebookgruppe.

Tegneserier

Supersnak beskæftiger sig med superheltetegneserier og superhelte i andre medier, og de to værter er Marvel-Morten og Kim Helt, som har en virkelig velproduceret, vidende og imponerende podcast, som er stærkt lytværdig. Værternes indsigt i kildematerialet er imponerende, og det er med til at placere superhelte-genren i en kulturel kontekst, og hvordan ildesete genrer (basalt set alle de fantastiske genrer – science fiction, fantasy, horror – på den ene side er miskendte af dansklærere og de store mediers anmeldere, og på den anden side har en betydelig plads blandt helt almindelige mennesker).

Radio Rackham er en podcast, der udspringer af et tidligere fanzine i det danske tegneseriemiljø, og den beskæftiger sig indgående og kritisk med tegneserier, fortrinsvis på dansk eller danske udgivelser, og værterne får dykket ned i både mediet og kulturen omkring tegneserier. Det er en ny podcast, og værterne er ved stadig at finde formen. Rundbordssamtalerne kan stadig gøre episoderne en tand længere end godt er, men det er svært at gøre noget sådan kort, når man har meget på hjerte.

Uden for kategori

Rumsnak – jeg er netop stødt på denne podcast, men jeg har ikke noget lytte til den endnu. Den omhandler astronomi og Danmark som rumfartsnation. Værterne er Tina Ibsen og Anders Nissen (fra Sci-fi snak), og det ser vældig interessant ud.

Superkultur – er en podcast, jeg er stødt på for nylig, men som jeg ikke har haft lejlighed til at beskæftige mig med endnu. Det er en podcast, som beskæftiger med troper og klicheer og har en skæv tilgang til mange af de nørdede emner omtalt ovenfor. Måske det er noget for dig?

Afslutning

Det er de nørdede danske podcasts, som jeg lytter til. Nogle mere aktivt end andre. Der er trods alt kun så og så mange timer i døgnet at lytte i.

Mangler din podcast på listen? Er din yndlingspodcast fraværende? Så kan det være, jeg ikke kender den. Smid en kommentar forneden og gør mig klogere på, hvad der findes derude.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

5 kommentarer til “Nørdepodcasts og hobbypodcasts på dansk – en oversigt

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: