Med en skyder i hver hånd

If your Firearms rating is 5 or higher, you can spend 1 point from your Firearms pool to fire two pistols in the same round. If you attack two enemies, one target’s Hit Threshold increases by 2 (your choice).

Den lille detalje siger en del om, hvordan de tænker kamp i Trail of Cthulhu. Du kan kun skyde med to våben så og så mange gange i løbet af spillet. I andre rollespil giver det ofte heftige minusser at skyde med to våben, som kan afhjælpes med brug af spilmekaniske ressourcer (skill points, build points, feats etc.), og nogle gange ligefrem først anvendes, hvis man overhovedet ønsker at kunne anvende to våben.

I ToC skal man også spendere en hvis mængde point på at få evnen, men – og det er det interessante – man skal også spendere sin Firearms-pulje i spillet for at gøre. Det man kan altså kun gøre det et vist antal gange i et scenarie. Den slags har intet med realisme at gøre, men en hel masse med drama.

For hvorfor er det lige, at vi anvender to gøbs?

I virkeligheden gør vi det ikke, men i de visuelle medier gøres det, og det, fordi det ser sejt ud. Det ser sejt ud i flim og tegneserier – og helten gør det ikke, fordi han ønsker at være mere effektiv for han er så effektiv, som forfatteren ønsker at gøre ham med en eller to pistoler. Det bevidner de fleste John Woo-film om, da vores aktører er i stand til at skyde store mængder af modstandere med både et og to skydevåben.

I spil er det anderledes. Det handler om at vinde. Derfor er anvendelsen af to skydevåben et taktisk træk. Mængden af skade i forhold antallet af skud og i forhold til træfsikkerheden er den afgørende balance. Trods spilelementet spiller æstetik stadig en rolle, særligt i rollespil, men til dels også i bræt- og computerspil i det omfang, at det narrative element fortsat har en værdi. En spiller kan derfor finde på at rende rundt med to våben, fordi det ser sejt ud, også selvom der er taktisk mere fornuftige valg at træffe spilmæssigt. Stil over taktik.

Den lille, men simple, mekanik i ToC fortæller os, at man skyder med to våben, fordi det er dramatisk sejt. Det er derfor du ikke kan gøre det hele tiden.

Mere om kamp og dets problematiske forhold til rollespil.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

2 kommentarer til “Med en skyder i hver hånd

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: