[anmeldelse] Coriolis – Det döende skeppet

Det døende skib er et eventyr til rollespillet Coriolis – Mörkret mellan stjärnorna, som nu også er udgivet på engelsk (Corolis – The Third Horizon). Eventyret handler om en strandet fragters mystiske skæbne.

Det döende skeppet er et lille hefte i farve, rig på kort og illustrationer samt et sæt færdiglavede karakterer, som gør det nemt at komme i gang med at spille scenariet, selvom man gerne lige vil printe bilag og karakterer før spilstart. Det er hårdt mod printeren, men det er pænt at kigge på.

Genren i Det döende skeppet er kendt inden for science fiction. Film som Alien – Den ottende passager, Event Horizon, og diverse episoder af Babylon 5 og Star Trek: Next Generation foruden diverse computerspil, tegneserier og brætspil (Space Hulk, Escape from Aliens in Outer Space) rummer forskellige varianter af denne historie: Et rumskib kommer drivende gennem rummet, og det er eller bliver hjemsøgt af et (overnaturligt) monster, og fanget i denne gotiske bygning skal protagonisterne finde måder at overleve på, mens de omkommer en efter en. Inden for rollespil er genren langt fra ukendt. Der er talrige alien-inspirerede scenarier fra danske conner (jeg har selv skrevet et par stykker), og så er der udgivet en række. Coriolis: Det döende skeppet er et eventyr i samme genre. Ude i den store verden er der rollespil som Aliens: The Roleplaying Game fra Leading Edge baseret på filmene, Amazing Engine: Bughunters og Machine Zeit foruden enkeltstående moduler udgivet til diverse rollespil. I et nummer af det hedengangne rollespilsmagasin Saga, var der et (vistnok) Traveller scenarie, til rollespillet Fading Suns er der scenariebogen Into the Dark (2001), som rummer eventyret Dark Liner, der handler om et rumskib bordet af flere interesse-grupper og hjemsøgt af fæl ondskab, og en variant med highjackers optræder i Fading Suns-bogen Criticorum Discord.

Det døende skib er et eventyr om et fragtskib, der skal leverer vand i form af indhøstede, enorme isblokke, men man har mistet kontaktet til skibet, og en mystisk fremmed har brug for karakterernes hjælp til at undsætte skibet. Rumfragterens skæbne er uvis, og der er flere interessenter i historien, som forsøger at manipulere karaktererne, mens de forsøger at undsætte rumskibet (og jeg forsøger at være tilpas vag her til ikke at spoile scenariet).

Genren er kendt, og det er derfor altid interessant at se, hvad man gør for at bringe nyt til genren og omgå nogle af de forventninger, som spillerne har, så man fortsat kan overraske dem. I det her tilfælde sker det ved at binde scenariet op på Coriolis’ særegne setting og forankre det hele i settingens forhistorie. Det er en rar forandring, og det giver en dybde til både scenarie og setting, som jeg finder spændende, og som giver mig lyst til at køre scenariet.

Samtidig med giver scenariet mig som spilleder en række værktøjer til at opbygge spænding og skabe et dramatisk hændelsesforløb, hvor tingene spidser stadig mere og mere til, mens karaktererne kæmper febrilsk med at overleve og redde fragtskibet. Med kurs mod en meteoritstorm er fragteren dømt til undergang, hvis ikke vore helte kan undsætte skibet, men der er mange benspænd undervejs. Scenarier af denne art kræver improvisation. De er typisk en art sandkasse-rollespil, hvor spillerne er frit stillet med, hvordan de vil redde rumskib og besætning, og alt efter deres tilgang spidser forskellige udfordringer til. For spilleder betyder det, at der skal være en række redskaber (oplæg til scener og konflikter), som man kan improvisere med – for det er nemmere at improvisere, når man har noget at improvisere over, end når man får helt frie hænder. Her er jeg godt suppleret af en række oplæg i teksten, som gør det nemt at gå til eventyret. Det er lige præcis det, som scenariet The Shooting Star (omtalt her) fra Criticorum Discord fejlede med, og som Det döende skeppet gør rigtigt.

Alt i alt et lovende eventyr fra Fria Ligan, og jeg ser frem til at få spillet og læst flere af deres Coriolis-eventyr. I skrivende stund ved jeg ikke, om eventyret er oversat eller bliver oversat til engelsk.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: