Hinterlandet: Tre huse – Oplæg til City Crawl

Her er tre huse. De kan besøges, når eventyrerne er i en by. I hvert af husene er et lille oplæg til hændelser, som kan finde sted. Det er et oplæg til eventyr og udforskning, som befinder sig et sted mellem spillernes og spilleders kontrol.

Tre huse er en del af udforskningen af byer og by-spillet til Hinterlandet. I lighed med, at der er dungeon crawl og wilderness/hex crawl er der også city crawls. Det er et element, som jeg endnu ikke har fået udforsket, hverken gennem Hinterlandet, rollespilsarkæologi eller OSR-spil. Hovedsageligt fordi det er en genre af spil, der ikke er videre vel understøttet inden for de D&D moduler, jeg har spillet gennem rollespilsarkæologien, og dels fordi de OSR-baserede rollespil som DCC og Forbidden Lands har ikke gjort brug af city crawls – og jeg har ikke haft lejlighed til at spille hverken D&D Lankhmar eller DCC Lankhmar (eller Savage Worlds Lankhmar for den sags skyld – det synes nærmest den fantasy setting, som har været rundt om flest systemer, dog nok overgået af Conan og Ringenes herre). Tidligere har jeg haft kigget på landsbyer, som en del af old school scenarierne, men her skal det handle mere om byer. Tre huse er tre bygninger, som ligger side om side på en lille gade i en by.

City Crawls eller Urban Crawls ligger op til, at eventyrerne bevæger sig fra gade til gade, og de her render de via wandering monster-tabeller ind i byens farverige beboere fra byvagter til lommetyve til særlinge, og undervejs passerer eventyrerne forskellige bygninger, som de kan besøge typisk i form af kroer eller købmænd, men også mere sære steder optræder. Interessant nok synes City Crawls at udgøre rammen i en ikke ubetydelig del af Sværd & trolddom-bøgerne fra Tyvenes by til Dødens port. Mest legendarisk er nok City State of the Invincible Overlord fra 1976.

Modulær by: Tre huse har en intention om at være en del af en modulær by, hvor man som spilleder kan plukke sektioner og sætte sammen til forskellige byer, sådan at man vælger grupper af huse og lader eventyrerne få mulighed for at udforske disse. Husene bliver derfor ikke på forhånd samlet til et stort kort, som der ellers er tradition for med f.eks. D&D-supplementet Forgotten Realms: City System.

Ukontrollabelt spil: Hvert hus kommer til at fungere som en slags mikro-supplement a la Hinterlandets Gøremål ved fæstningen eller Det gode liv, hvor spillerne aktiverer og forløser minispil, som giver særlige fordele og ulemper før eller efter eventyret. Den bagvedliggende tanke er at skabe et element af spil, som ikke er kontrolleret af spilleder, og som skaber fiktion, men også tilfører ressourcer til karaktererne (f.eks. muligheden for at købe et stykke unikt udstyr – også en feature i Sværd & trolddom), som ikke er planlagt af scenariet eller af spilleder, og som giver spillerne muligheden for at løse en kommende problemstilling gennem kreativ brug af den særlige ressource (der kan trækkes paralleller til Numenera rollespillets Cyphers og Oddities).

Bemærk, at nedenstående supplement er nogenlunde ‘system agnostisk’, og det kan anvendes med de fleste D&D-style fantasy rollespil. Det er skrevet til ‘sølv som standard’-økonomi, og de fleste spilmekaniske elementer er åbne nok til, at spilleder kan improvisere detaljerne.

Tre huse: Barberen, skænkestuen og Puduhepas hus

NB – work in progress. Ideelt set skal det hele samles i et dokument på 1-2 sider. Teksten er ikke færdig.

Langs den smalle gade ligger tre stråtækte bygninger. Foran det første hus er to pæle, hvorfra hænger beskidte og blodige klude. På skiltet over døren er afbilledet kniv og saks lagt over kors. Fra det næste hus er lyder mumlen og snak, og hængende over døren er et skilt med en hane sovende oven på en vintønde omgivet af vinranker, og ved den tredje bygning er en simpel træfigur af en kvinde i flagrende rober næsten sort af snavs fra gaden. Fra døren kommer duft af røgelse.

Hus #1: Barberen Lacunus

Lacunus faldbyder læge- og kropspleje, herunder barbering. Des rigere folk er, des bedre slebne knive bruger han til at barbere folk med, og han skærer bylder, punkterer blærer, renser ører og tænder, og lignende kropspleje.

  • For 1t12 sølvstykker behandler Lacunus bylder, blærer og lignende uønsket kropsvækst, eller foretager en barbering for 1t6 sølvstykker. Lacunus har 70% chance for at behandle en lidelse succesfuldt. Imens behandlingen pågår sludrer Lacunus, og der er 60% chance for at samle et rygte op. Deler man et rygte med Lacunus, stiger chancen med 20% point.
  • Imens man befinder sig hos Lacunus er der 30% chance for at gadesælger vil sælge en helbredende tonic for 1t6+4 guldstykker. Der er 90% chance for at det er en Helbredende drik.

Hus #2: Den søvnige hanes skænkestue

I den lavloftede stue skænker Ialta krydret, doven vin, hun køber billigt nede på havnen, og som hun fortynder efter sin egen opskrift. I det mindste er det billigt.

  • For 1t12 sølvstykker nydes et par glas vin. Der er 80% chance for at samle et rygte op.
  • Hvis man bliver hængende i ekstra lang tid – og drikker for 3t12 sølvstykker vin – er der 40% + karisma evne chance for at Ialta beder om en tjeneste [et sideeventyr!]. I aften ved havnen har smuglere tilbudt hende et parti vin, og hun har brug for nogen til at hente vinen og trække vognlæsset op til hendes skænkestue. Det skal hentes ved midnat.
  • Hvis man drikker for 20+ sølvstykker vin, er der 20% chance for at man døser i 1t4 timer, og efterfølgende 10% risiko for at en lommetyv er rendt med 1t10 sølvstykker.

Hus #3: Puduhepas hus

Søstrene Enla og Maathor varetager en eksil-helligdom for Puduhepa den Stormende, som rejsende fra Usmer besøger og skænker gaver. Stuerne er tunge af røgelse, og på talrige sokler står statuetter af Puduhepa, og foran dem er små fade med offergaver fra myrra og jadeklumper til eksotiske mønter.

  • En offergave har en chance for at afværge en storm. For hvert guldstykke ofret, er der 5% chance (max 50%) for at man kan afværge en storm ved at anråbe Puduhepa.
  • Søstrene har sære ingredienser fra øst, de har modtaget i offergaver. Der er 30% chance for at de har et sjældent krydderi, som en alkymist eller magiker skal bruge til en trylledrik.
  • Søstrene kender de fleste af byens Puduhepas tilbedere, som næsten alle er rejsende fra Usmer. For 1t6 sølvstykker giver de et rygte, og der er 60% + karisma evne chance for, at de for 2t12 sølvstykker etablerer en forbindelse til en puduheba tilbeder inden for 1t12+6 timer. 40% af tilbederne er snigmordere.

Om Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast
Dette indlæg blev udgivet i Adventure Game, Hinterlandet, Hjemmebrygget D&D basic 5th, Kejserstaden, Rollespil og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Hinterlandet: Tre huse – Oplæg til City Crawl

  1. Pingback: Hinterlandet: Tre huse II – mere City Crawl | Stemmen fra ådalen – en blog om rollespil og historie

  2. Pingback: Hinterlandet: Gaderne i City Crawl | Stemmen fra ådalen – en blog om rollespil og historie

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.