Han Duo rollespiller Delta Green – lidt forhistorie

Takket være Han Duos mange støtter er der rejst midler til en sæson af Han Duo rollespiller Delta Green. Indsamlingen foregår i skrivende stund stadig på Boomerang: Han Duo kickstarter nye sæsoner.

Lad os derfor tage et kig på, hvad Delta Green er. Kort fortalt er det Call of Cthulhu møder X-Files.

1990’erne i UFO’ernes tegn

Oprindeligt er Delta Green et supplement udgivet af Pagan Press/Arc Dream Publishing til rollespillet Call of Cthulhu og mere specifikt til Call Now supplementet. Bogen udkom i 1997, men det første Delta Green scenarie udkom allerede i 1992 i tidsskriftet The Unspeakable Oath #7, kort før X-Files havde premiere (sept 1993).

Sammensmeltningen af det okkulte, horror, UFO’er og konspirationer var begyndt at tage form allerede efter anden verdenskrig, men efter film som Nærkontakt af tredje grad (1977) og E. T. (1982) og tv-serier, som f,eks, anden sæson af Twin Peaks kulminerede det i 1990’erne med nedtællingen til årtusindeskiftet med adskillige film, tv-serier, rollespil mm, hvor særligt X-Files satte standarden. I populærkukturen blev det i starten af 00’erne erstattet af tempelridderkonspirationer med Dan Browns Da Vinci mysteriet i højsædet (hvis optakt kom i 1982 med Holy Blood, Holy Grail), indtil de sociale medier skabte det hyperkonspiratoriske miljø, som vi siden midten af 10’erne har set dominere populærkukturens tilgang til konspirationer.

Delta Green

Udgangspunktet for Delta Green er, at myndighederne er involveret i sager med det Cthulhuide, om de forstår det eller ej. Således involveres myndighederne i Lovecrafts historier om The Shadow over Innsmouth og i The Call of Cthulhu. Derefter er myndighedernes næste store møde med det Cthulhuide under anden verdenskrig.

Under anden verdenskrig opretter man en indsatsstyrke mod nazisternes okkulte planer, og det er roden til Delta Green (og derved får DG indarbejdet endnu en af periodens konspiratoriske elementer, nemlig nazisterne og Ahnenerbe). Efter krigen fortsætter Delta Green som en slags psyop indtil deres indsats kammer over under Vietnamkrigen (siden udforsket i Gumshoe-bogen The Fall of Delta Green). Siden har Delta Green eksisteret i skyggerne (og jeg er bevidst vag her, da vi nærmer os spoiler territorium).

Delta Green er en organisation bestående af efterretningsagenter og friendlies (civilister), som bekæmper overnaturlige trusler mod USA. Settingen er siden udvidet til at dække lignende organisationer i andre lande som feks UK og Rusland. Truslerne trækker generelt på UFO lore og på Cthulhu Mythos.

Call Now og Delta Green

Da Delta Green udkom i 1997 blev den koblet op på Chaosiums Cthulhu Now (1987) supplement, som flyttede Call of Cthulhu ud af 1920’erne og op i samtiden. Der kom en række kampagner og scenarier særligt i årene 1990-1992 til periodesettingen (og Delta Green inddrager noget af dette materiale i sine supplementer), og de er forankret teknologisk i 1990’erne. Da nyeste udgave aldrig har opdateret dette materiale, er Call Now settingen implicit blevet til Call of Cthulhu 1990’erne.

Delta Green som Call of Cthulhu supplement blev understøttet af flere supplementer i 00’erne, som trak settingen frem i tid (blandt med en opdatering af omstruktureringen af efterretningstjenesterne efter terroranslaget 11/9 2001).

Delta Green i det 21. århundrede

Delta Green er siden gået sine egne vegne. Via kickstartere har man i 2010’erne relanceret Delta Green som sit eget rollespil med sit eget regelsystem. Det er stadig et basic system som også Call of Cthulhu er det, men med flere tweaks i systemet, blandt andet er der skelet til horror og madness systemet i Unknown Armies og der er skelet til Pillars of Sanity mekanismen i Trail of Cthulhu. Systemet er dog 90% magen til Call of Cthulhu, og det er nemt at konvertere scenarier on the fly.

En vigtig ting ved Delta Green er at settingen fortsat opdateres, og scenarierne dækker nu fra de tidlige 00’er og frem til nu. Senest er man gået i gang med at genudgive de gamle Delta Green supplementer opdateret til Delta Green reglerne, mens de periodemæssigt generelt holdes, hvor de blev udgivet.

Overgangen fra Call of Cthulhu: Delta Green til Delta Green: The Role-Playing Game rummer dertil et centralt skifte mere. Mange af de centrale plotpunkter i 90’er varianten bliver skrinlagt: UFO’er, New Yorker okkultisme, nazister mm., bliver skrevet ud af det store plot, og i stedet skifter truslen til en mere diffus konspiratorisk størrelse, hvor War on Terror og implicit trumpism og sociale medier bliver understrømmen i DG bøgerne på en måde, som ikke er nemt at sætte fingeren på. Traume, ptsd og nihilisme får en større rolle.

Spilmekanisk

Spilmekanisk ligner Call of Cthulhu og Delta Green hinanden. Det er rollespil bygget op over %-baserede skills, hvor man skal rulle med d00 under en færdighed for at opnå succes. Der er flere små tweaks undervejs i systemet, f.eks. opnås criticals ved at rulle to ens, f.eks. 44 eller 55, og det er critical succes, hvis der rulles under færdigheden, og en critical fumble, hvis der rulles over. Kampsystemet er udbygget med et par tweaks, såsom at man i nærkamp ruller angreb fulgt af enten modangreb eller undvige, og kraftige våben er udstyret med en Lethality Rating, som afgør om våbnet automatisk dræber et menneske. Sanity er tilsvarende blevet udbygget med et par tweaks, sådan at man kan spendere Will Power (som Magic Points her er døbt) til at reducere tab af Sanity point, men gør man det, mister man Bond point, som er point man har til forskellige relationer (en mekanisme indlånt fra Trail of Cthulhu). Dertil skelner man også om kilden til tab af sanity, skyldes ‘vold’, ‘hjælpeløshed’ eller ‘det unaturlige’ (som Cthulhu Mythos her er omdøbt til), da man kan ‘hærdes’ inden for hjælpløshed eller vold og derved miste færre sanity point (en mekanisme, som synes indlånt fra Unknown Armies, som også er et %-baseret horror/konspirationsrollespil). Et centralt skel mellem Call of Cthulhu og Delta Green er, at man ikke har færdighederne Spot Hidden og Library Use i Delta Green, hvilket er en fin indikator på, hvordan man gerne vil skifte spillets fokus fra efterforskere til efterretningsagenter. Der er flere andre små skift i systemet, men ikke nogen, som jeg behøver fremhæve her.

De mange små skift i reglerne er af den type, hvor man nemt overset dem, når man kommer fra det ene regelsystem og spiller det andet på rutinen.

Han Duo og Delta Green

Vi spiller et enkeltstående scenarie, og det bliver et af Delta Green klassikerne. Vores udgangspunkt er ikke at opstarte en ny kampagne i Delta Green men blot at køre det som en standalone.

Vi kommer derfor til at spille med agenter, som allerede er involveret i Delta Green. Havde det været begyndelsen på en længere kampagne, havde jeg nok lagt ud med karakterer, som ikke er en del af Delta Green.

Karaktererne kommer til at være delvist pre-gens, så vi kommer hurtigere i gang med at spille. Det materiale vil blive uploaded her på bloggen ved en senere lejlighed for dem, som skulle have interesse i at genspille scenariet.

Mere om hvilket scenarie, der bliver spillet, når sæsonen udkommer.

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “Han Duo rollespiller Delta Green – lidt forhistorie

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: