[Aliens-scenariet] Basic Roleplaying … næsten

Aliens series 1.jpgTid at lege med reglerne til Aliens-scenariet, som jeg går og rumsterer med.

Basis-reglerne

Ud fra en gammel tradition med con-scenarier, der anvender Basic Roleplaying-reglerne, har jeg valgt at anvende reglerne som min kerne-mekanik. Men Basic-reglerne er ikke helt optimale. Thomas Jakobsen har f.eks. kritiseret dem for følgende mangler:

  • Ingen relation mellem attributter og færdigheder
  • Middelmådige færdigheder
  • En masse ligegyldige færdigheder
  • Statiske færdigheder

Og jeg er på ingen måde uenig.

I Call of Cthulhu har man følgende otte evner: Styrke, Størrelse, Udseende, Behændighed, Udholdenhed, Intelligens, Kraft, Uddannelse. Behændighed angiver grundchancen i Undvige-færdigheden, intelligens og uddannelse angiver antal point at købe færdigheder for, og styrke, størrelse og udholdenhed danner basis for skadesbonus og livspoint, mens kraft er basis for Sanity Points, Magic Points og Held.

Kigger man på andre udgaver af Basic-reglerne, som f.eks. RuneQuest eller ElfQuest, så giver det langt bedre mening med de mange færdigheder, da langt flere færdigheder og evner, samt et relativt komplekst initiativ- og rækkeviddesystem er betinget af færdighederne.

Ulempen er, at man stadig ender med en forfærdeligt masse små færdigheder, hvis detaljegrad egentlig ikke er besværet værd. Med one-shot Basic-scenarier behøver jeg ikke følge reglerne videre slavisk, men kan dele point ud til færdigheder, som jeg lyster, og jeg skal ikke bekymre mig om spilpersonernes videre udvikling. Så problemet med f.eks. de statiske færdigheder betyder ikke noget i denne sammenhæng.

Fra Basic Roleplaying til Unknown Armies

En mere anvendelig form for Basic-regler er den variant, som optræder i Unknown Armies, hvor de mange evner er reduceret til Krop, Sind, Sjæl og Hurtighed, og færdighederne er underkategorier af de fire evner. De mest basale menneskelige evner har hver spilperson 15%-point i – helt ligesom i Call of Cthulhu, men antallet af færdigheder er reduceret fra 30+ til 8. Det er en god start, og derefter har hver spiller 220 point at købe færdigheder for. Færdighederne er “paraply”-færdigheder, som spillerne selv konstruerer/navngiver, så i stedet for at besidde færdighederne Computer Use, Computer Operations og Computer Hacking, så har spilpersonen færdigheden Computer. Og hver spiller må udpege en færdighed, som er spilpersonens speciale, og som der derfor er en større grad af succes med netop den færdighed.

Der er også alle mulige andre ting i Unknown Armies. Et traditionelt komplekst kampsystem, et snedigt system for sjælelige ar (i stedet for Sanity-reglerne), et postmoderne magisystem (virkelig en sej ting) og diverse andre godter. Det er et regelsystem, som det er værd at kigge i, når man skal lave husregler til sit Call of Cthulhu.

At målrette reglerne

At færdighederne er så målrettede passer godt ind med mine intentioner om, at færdighederne skal sige noget om spillet og om spilpersonen. Dernæst sparer jeg en hel del benarbejde ved ikke at skulle kere mig om ligegyldige færdigheder, og ligeledes er det en fordel med kun de fire evner, når de mange i CoC alligevel ikke skal anvendes til noget.

Ydermere anvender jeg Call of Cthulhu’s Sanity-regler i en særlig udgave: Coolness. Dette er en af måderne, hvormed jeg vil målrette reglerne til at understøtte scenariets tema og stil.

Tilbage er der så kamp, konflikt og færdighedsreglerne, hvor jeg er interesseret i et enhedssystem, som det findes i mange indie-spil. The Shadow of Yesterday er et glimrende eksempel, da færdigheder (dirke en dør op), kamp (slå en person ned) og (sociale) konflikter (overtale natportieren) alle anvender samme system i stedet for at anvende hvert sit undersystem.

Konklusion

  1. Opbygningen af evner og færdigheder vil udspringe af UA-rollespillet. Spilpersonerne får (sandsynligvis) evnerne Krop, Sind, Social og Psyche. Under disse fire evner er der spilpersonernes færdigheder.
  2. Der anvendes en målrettet form for Sanity-regler, nemlig Coolness.
  3. Hitpoint erstattes af Konsekvens-systemet, som jeg stjæler fra Covenant (en variation af det tyveri, som jeg tidligere har foreslået her).
  4. Konfliktsystemet skal være et enhedsystem, som i The Shadow of Yesterday, med blandt andet inspiration i mine tanker om fremdrift i handlingen.

I næste indlæg vil jeg så gå i dybden med de valg, jeg har foretaget omkring reglerne.

(Skrevet, mens jeg eksperimenterer med ScribeFire)

Offentliggjort af Morten Greis

Historiker, etnolog, brygger, fægter, rollespiller, science fiction entusiast History and Ethnology, brewer and fencer, roleplayer and science fiction enthusiast

One thought on “[Aliens-scenariet] Basic Roleplaying … næsten

Skriv, skriv, skriv

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: